xatzimilioudis_1

Ξεκινά το Φεστιβάλ “Η Ξάνθη του Μάνου”. Εκκρεμεί η χρηματοδότηση του Δήμου

30 Σεπτεμβρίου 201010:41

xatzimilioudis_1Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις εκδηλώσεις για το Μάνο Χατζιδάκη, παραχώρησε η Διοίκηση της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης

Ο Πρόεδρος της ΦΕΞ Νίκος Χατζημιλιούδης παρουσίασε το πλαίσιο των εκδηλώσεων «η Ξάνθη του Μάνου Χατζηδάκη» που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά με αφορμή και αφετηρία τη γενέθλια ημέρα του Μεγάλου Συνθέτη στις 23-10-1925 στην Ξάνθη. Παράλληλα, όμως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις έκανε γνωστές τις επαφές που υπήρξαν με το Δήμο Ξάνθης για τη χρηματοδότηση του θεσμού.

Οι φετινές εκδηλώσεις συγκεντρώνουν ιδιαίτερα σημαντικές δράσεις. «Τολμήσαμε το αφιέρωμά μας να  διαρκέσει ένα μήνα ,  από τις 2 Οκτωβρίου μέχρι τις 30 του μήνα. Το αφιέρωμα έχει μεγάλη σημασία για τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Πόλης, με απώτερο στόχο να καθιερωθεί ένα φεστιβάλ στην μνήμη του μεγάλου συνθέτη και να αποτελέσει αφορμή για εθνικό ακμόμη κα διεθνές φεστιβάλ με στόχο, περιεχόμενο εξελισσιμότηα.

Στόχοι των εκδηλώσεων

Πρώτος στόχος είναι με τη μουσική του Μάνου να γνωρίζουμε την  πόλη της Ξάνθης: «Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη σχολική απόπειρα σύνδεσης του Μάνου Χατζιδάκη με το Τζόν Λένον, την παρουσία του στενού συνεργάτη του Μάνου Χατζιδάκη, Νίκου Κυπουργού ο οποίος εκτός από τη συναυλία του θα έχει την ευκαιρία να διδάξει στο Μουσικό Γυμνάσιο και να παρουσιάσει επί σκηνής το αποτέλεσμα του εργαστηρίου που θα υπάρξει. Επίσης ο Παντελής Βούλγαρης θα είναι στην Ξάνθη για να παρουσιάσει την ταινία του για το Μεγάλο Ερωτικό. Εκτός από την ταινία και τη συζήτηση με τον κόσμο ο σκηνοθέτης θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει σε μια ειδική προβολή όλες τις θεατρικές ομάδες των σχολείων της πόλης.  Το φεστιβάλ αποκτά βάση συναναστροφής και αλληλεπίδρασης» ανέφερε.

Ο δεύτερος στόχος είναι αρκετοί συνεργάτες και άνθρωποι τον γνώρισαν να συζητήσουν με το κοινό της πόλης και να γνωρίσουν . Όλοι οι αυτοί ως επιστημονικοί συνεργάτες έχουν αποδεχθεί την πρόταση της ΦΕΞ για την καθιέρωση του φεστιβάλ κάθε Οκτώβρη στην Ξάνθη και υπάρχει συνεργασία για να υπάρξουν προτάσεις και ιδέες για το θεσμό. Ήδη έχει δρομολογηθεί να περιλαμβάνονται διαγωνιστικά θέματα σύνθεσης πιάνου για νέους σολίστ σε έργα Χατζιδάκη καθώς και άλλες ανάλογες δράσεις. Ξεκίνησε ήδη συνεργασία με το Φεστιβάλ της Δράμας προκειμένου να υπάρξουν πειραματικές συνθέσεις σε ταινίες μικρού μήκους.

Τρίτος στόχος είναι να υπάρχουν στην πόλη γνωστοί καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους με ιδιαίτερη αναφορά στο έργο του μεγάλου συνθέτη.

Κορύφη των πολιτιστικών θεσμών

Οι άνθρωποι της ΦΕΞ, σύμφωνα με το Νίκο Χατζημιλιούδη, με όλες αυτές τις ενέργειες  που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, θέλουν να καταστήσουν το θεσμό κορυφή των πολιτιστικών εκδηλώσεων της πόλης που θα συμπεριλάβει όλη τη δραστηριότητα και την εκπαίδευση των νέων από τα σχολεία, τα ωδεία , τις θεατρικές ομάδες.  Παράλληλα ζητούν

«Όλη αυτή η συναναστροφή όλων των γνωστών ανθρώπων της τέχνης πανελλαδικά να καταστήσουν το θεσμό,  το μεγαλύτερο πολιτιστικό δρώμενο της πόλης που θα απευθύνεται σε νέους δημιουργούς»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΦΕΞ Πασχάλης Ξανθόπουλος ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δεν αρκείται σε μερικές συναυλίες αλλά εχει σκοπούς και στόχους, δημιουργεί υποδομές με μακροπρόθεσμο πλάνο προκειμένου να δώσει δυνατότητες σε ανθρώπους της πόλης. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν υποστηρίξουν αυτά τα πράγματα, υπάρχει πάντα επιστημονικός υπεύθυνος και αγκαλιάζεται από τα μέλη που δείχνει ότι δεν χρειάζεται χρήμα αλλά σωστός τρόπος.

Άρνηση του Δ.Σ. της Στέγης να χρηματοδοτήσει το Φεστιβάλ.

Σε σχέση με πιθανή σύγκρουση που  μπορεί να υπάρξει με το Δήμο για το θέμα του Χατζιδάκειου Φεστιβάλ του Δήμου Ξάνθης, ο Πρόεδρος της ΦΕΞ ανέφερε ότι υπήρξαν επί δύο χρόνια συζητήσεις με τη Στέγη. Άσκησε εμμέσως κριτική για το περιεχόμενο του Χατζηδάκειου Φεστιβάλ που δεν έχει πλέον καμία αναφορά στο μεγάλο συνθέτη καθώς σε μια απλή παρουσίαση μερικών συναυλιών. Αποκάλυψε ότι υπήρξε πρόταση του Δήμου Ξάνθης να συνδιοργανώσει το σχετικό Φεστιβάλ και δεν την έχει αρνηθεί. «Μιλήσαμε με το Δήμαρχο για το φεστιβάλ και του θέσαμε υπόψην το πρόγραμμα που υπάρχει και ζητήσαμε α καλύψει το ήμισυ των εξόδων που υπάρχουν και δεν ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ (20.000 ευρώ δηλαδή), γεγονός που απέσπασε τη θετική γνώμη και του Προέδρου της Στέγης Γραμμάτων Τάσου Θεοδωρίδη.»

Όμως σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΦΕΞ όλα τα μέλη της διοίκησης της Στέγης – συμπολιτευόμενα και αντιπολιτευόμενα- αρνήθηκαν στον Πρόεδρο του νομικού προσώπου να συνεναίσουν, σημειώνοντας ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα έπρεπε να διοργανώνει τις εκδηλώσεις. Παράλληλα, αναμένεταοι από το Δήμο Ξάνθης, να περάσει μια σχετική χρηματοδότηση από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο Νίκος Χατζημηλιούδης εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο θεσμός συνάντησε αυτή την αρνητική αποδοχή και ενώ προηγουμένως είχε προβεί στην κατάρτιση του προγράμματος με σημαντικό άνοιγμα, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου.

xatzimilioudis_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr