dimotiko_symboylio_xanthis_antipoliteysi

Διαφώνησαν αλλά ψήφισαν το Πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης Ξάνθης.

23 Σεπτεμβρίου 201021:49

dimotiko_symboylio_xanthis_antipoliteysiΧρειάστηκαν μία ώρα για να αποφασίσουν αν θα συζητηθεί το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης της Ξάνθης αλλά τελικά τα κατάφεραν σε μια αρκετά «προεκλογική» συνεδρίαση, που ξεκίνησε στις 2 μετά το μεσημέρι και διήρκεσε αρκετές ώρες.

Το πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών, έχει προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης που, όπως σημείωσε ο επικεφαλής των Πολιτών για την Αλλαγή Χρήστος Πούλιος, έχει σοβαρές ενστάσεις για τον τρόπο που αναδείχτηκε, κατηγορώντας τη δημοτική αρχή ότι προωθεί το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση, εκ του προχείρου και εκβιαστικά, έχοντας γίνει  μόλις μία σύσκεψη των εταίρων του προγράμματος στους οποίους δεν βρίσκεται το ΤΕΕ.

Ο Δήμαρχος αντέτεινε ότι δεν υπάρχει εκβιαστική κίνηση, πως τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και ότι θα υπάρχει και νέα αναβολή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.  Όσο για το ΤΕΕ υποστήριξε ότι αυτό περιλαμβάνεται στους εταίρους για να πάρει την απάντηση του Χ. Πούλιου ότι αυτό έγινε μετά το βράδυ της Τρίτης και αφού είχε προηγηθεί η δική του διαφωνία για το θέμα. Τελικώς το θέμα συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Νίκος Μίχος εκ μέρους της ΕΠΑ, εταιρίας της ΤΕΔΚ που έχει αναλάβει τη μελέτη, μαζί με τους συνεργάτες του παρουσίασαν το έργο.

Τι προβλέπει το έργο.

Το πρόγραμμα που έχει προκηρύξει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. για τους 5 νομούς, αφορά στην ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα γίνει στο κέντρο της πόλης – εφόσον η προκήρυξη ζητά συνεκτικότητα στην περιοχή παρέμβασης και δεν επιτρέπει έργα σε διάφορα σημεία- με σειρά έργων που θα έχουν σαν πυρήνα την αναπαλαίωση του Δημαρχείου που εγκαταλείπεται . Οι υπόλοιπες δράσεις είναι η ανάδειξη του υπογείου της δημοτικής αγοράς, έργα στο πάρκο κολυμβητηρίου και άλλες αποκαταστάσεις κτιρίων καθώς επίσης  και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου στο κέντρο της πόλης, που φαίνεται ότι είναι πια οριστικά ένα ζήτημα της πόλης και έχει εγκαταλειφθεί η άποψη ότι η Ξάνθη είναι μια «ακατάλληλη πόλη για το ποδήλατο».

Τα τέσσερα σημεία που ορίζουν την περιοχή παρέμβασης είναι το Δημαρχείο, ο ποταμός Κόσυνθος, η Παναγή Τσαλδάρη, η Δημοτική Αγορά και στόχος του προγράμματος είναι μέσω του  πλαισίου έργων να υπάρξει δυναμική ανασύνταξη του εμπορικού κέντρου της πόλης, ως μοχλού για την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής όλης της πόλης.

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι ο περιορισμός των δράσεων στο κέντρο καταδικάζει τις υπόλοιπες γειτονιές ο Δήμαρχος σημείωσε ότι με την εισροή των 4 εκατομμυρίων ευρώ στο κέντρο (που ζητείται να αυξηθούν στα 6) ο Δήμος θα εξοικονομήσει όλους τους αυτοτελείς του πόρους για έργα στις συνοικίες και τους περιφερειακούς οικισμούς.

Παρά τις σοβαρές αντιρρήσεις της η παράταξη του Χρήστου Πούλιου ψήφισε υπέρ της μελέτης, ζητώντας να σημειωθούν οι αντιρρήσεις της για το ύψος των πόρων που απορροφά το Δημαρχείο, την ανυπαρξία πρόβλεψης χώρων στάθμευσης ενώ υπονόησε ότι δεν υπήρξε στοχευμένη δράση σε σχέση με το πρόγραμμα αλλά ένταξη ήδη ώριμων έργων ώστε να απορροφηθούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Χ. Μαλκότς που εξέφρασε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι δεν επιτρέπεται παρέμβαση σε περιφερειακούς οικισμούς, υπερψήφισε το θέμα ενώ ο –προεδρεύων- Νίκος Ανταμπούφης που εξέφρασε επίσης αρκετές επιφυλάξεις και είχε ζητήσει να συζητηθεί το θέμα στις 10 Οκτωβρίου, ψήφισε λευκό.

Ερώτηση Ανταμπούφη για τον Πρόεδρο τη ΔΕΥΑΞ

Με ερώτησή του που δεν είχε προαναγγείλει στον Τύπο ο Νίκος Ανταμπούφης έθεσε στο Δήμαρχο το θέμα της καταδίκης του Μανώλη Τσέπελη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση της Χρύσας ζητώντας να μάθει αν έχει επιβληθεί το προβλεπόμενο πρόστιμο από το Δήμο της Ξάνθη και ποιο είναι το ύψος του . Ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης και οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν γνωστό ότι το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί για τα δύο τελευταία χρόνια ανέρχονται συνολικά σε κάτι λιγότερο από 8.000 ευρώ ενώ δεν έχουν εισπραχθεί καθώς δεν έχουν κοινοποιηθεί οι σχετικοί συγκεντρωτικοί πίνακες της Πολεοδομίας στο Ταμείο του Δήμου.

Παράλληλα υπήρξε δεύτερο σκέλος στην ερώτηση που για το αν ο Δήμαρχος συνεχίζει να διατηρεί την ίδια εκτίμηση στο πρόσωπο του Προέδρου της ΔΕΥΑΞ μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με το Δήμαρχο να απαντά ότι η απόφαση ήταν πρωτόδικη και η υπόθεση έχει αρκετό δρόμο ακόμη ενώ θεώρησε το ερώτημα καθαρά υποκειμενικό ζητώντας να αποσυρθεί.

Το Κολυμβητήριο σύντομα θα λειτουργεί αλλά…

Τη διαβεβαίωση ότι το Κολυμβητήριο σύντομα θα λειτουργεί χωρίς προβλήματα για τα παιδιά και τους αθλητές που τη χρησιμοποιούν έδωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άθλησης Νίκος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική προ ημερησίας διάταξης ερώτηση των Πολιτών για την Αλλαγή. Σημείωσε ότι είναι δικαιολογημένη η ανησυχία, όμως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν δοθεί σε χρήση για το κοινό. Πάντως άφησε να εννοηθεί ότι η οικονομική επιβίωση του Κολυμβητηρίου και των αθλητικών χώρων, τα επόμενα χρόνια θα τεθεί σε αμφισβήτηση.

Γιορτές Παλιάς Πόλης και κόντρα Φανουράκη-Πούλιου

Την ικανοποίησή του για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης εξέφρασε ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης συνεχάρη το προσωπικό του Δήμου και τους Συλλόγους που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης, όπως σημείωσε. Ο Χρήστος Πούλιος παρότι επεσήμανε ότι η παράταξή του έχει διαφορετική άποψη για τις γιορτές ευχαρίστησε τα μέλη των συλλόγων που συμμετείχαν στις Γιορτές. Το ζήτημα προκάλεσε την αντίδραση του Μανώλη Φανουράκη, με αφορμή παλαιότερες δηλώσεις του Χρήστου Πούλιου για το περιεχόμενο των Γιορτών, με τους δύο άντρες να έρχονται σε οξεία αντιπαράθεση.

Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίαση αφορούσαν στις εγκρίσεις έργων του προγράμματος Ψηφιακή Σύγκλιση και πέρασαν χωρίς ιδιαίτερη συζήτηση. dimotiko_symboulio_xanthis_2

 

dimotiko_symboulio_xanthis_sympoliteysh

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr