xanthi_kentro_apo_psila

Πούλιος για σχέδιο ανάπτυξης: “Οι συνοικίες θύμα της ανάπτυξης του κέντρου”

22 Σεπτεμβρίου 201021:02

xanthi_kentro_apo_psilaΣτο επίκεντρο της κριτικής της παράταξης του Χρήστου Πούλιου βρίσκεται το θέμα του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ του Δήμου και των εμπλεκομένων φορέων.

Με ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της μείζονος αντιπολίτευσης κάνει λόγο για αυθαίρετη απόφαση γύρω από την περιοχή επέμβασης που είναι το κέντρο της πόλης, κάνοντας λόγο για μονομερή ανάπτυξη του κέντρου σε βάρος των συνοικιών της πόλης. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Με δεδομένο ότι στο Δήμο Ξάνθης πρόκειται να διατεθούν από το ΕΣΠΑ 4.000.000 € για έργα ανάπλασης και με βάση τα κριτήρια του προγράμματος που δίνουν έμφαση:

  1. στην κοινωνική διαβούλευση, συζήτηση δηλαδή για τις προτεραιότητες των έργων που θα πρέπει να δοθούν
  2. στον προγραμματισμό έργων σε περιοχή, συνοικία ή γειτονιά της πόλης με χαρακτηριστικά όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια, η αυθαίρετη δόμηση, η αστική απαξίωση,

τότε μόνο ερωτήματα και συλλογισμοί προκύπτουν τόσο από τον τρόπο διαβούλευσης, όσο και από το σχεδιασμό και την τελική επιλογή προτεραιοτήτων που πραγματοποίησε η σημερινή Δημοτική Αρχή.

Ενώ γνώριζε από τον Ιούνιο το πρόγραμμα, επέλεξε μέσω της επιχείρησης της ΤΕΔΚ “Ενέργεια – Περιβάλλον – Ανάπτυξη”, στην οποία ανέθεσε τη μελέτη, να πραγματοποιήσει έργα ανάπλασης και πάλι στο κέντρο της πόλης, παραμελώντας ουσιαστικά για άλλη μια φορά τα δημοτικά διαμερίσματα, τους συνοικισμούς, τις απομακρυσμένες δηλαδή περιοχές του Δήμου μας.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν:

  1. Ποιοί τελικά πήραν την απόφαση να αναπτυχθεί μονομερώς και γιατί στο εταιρικό σχήμα των φορέων που διαβουλεύτηκε δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμετηρίου, ενός φορέα που είχε την ουσιαστική δυνατότητα τόσο του σχεδιασμού, όσο και του ελέγχου της κατασκευής έργων;
  2. Γιατί στη συγκεκριμένη πρόταση δεν επιλέχθηκαν έργα σε κάποιον υποβαθμισμένο οικισμό του Δήμου μας, όπως άλλωστε προβλεπόταν από το πρόγραμμα, αλλά για άλλη μια φορά πραγματοποιούνται αναπλάσεις αποκλειστικά και μόνο στο κέντρο της πόλης;

Το τελικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών της παράταξης Στυλιανίδη για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ανεπαρκές, διότι η συγκεκριμένη ωφέλεια των 4.000.000 € ελαχιστοποιείται από λανθασμένες και πρόχειρα σχεδιασμένες επιλογές.

Εκτός εάν αποτελεί επίσημη πια παραδοχή του Δημάρχου ότι το πιο υποβαθμισμένο κομμάτι της πόλης μας είναι το κέντρο της, μέρος του οποίου πρόσφατα και με ιδιαίτερα δαπανηρό τρόπο έχει αναπλαστεί.

Εκτός εάν με αυτόν τον τρόπο, η σημερινή Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι επιτυγχάνει την κοινωνική σύγκλιση.

Στο ερώτημα, γιατί η Δημοτική Αρχή μεροληπτεί με “θύμα’ τις συνοικίες και τις γειτονιές της πόλης, την απάντηση θα τη δώσει στις 7 του Νοέμβρη ο ξανθιώτικος λαός.» καταλήγει η ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνδυασμός Πούλιου.

Παράλληλα με άλλη ανακοίνωσή του επιτίθεται στη δημοτική αρχή για το ζήτημα της Παγκόσμιας ημέρας χωρίςαυτοκίνητο, σχολιάζοντας δήλωση του Δημάρχου ότι «Η Ξάνθη δεν έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα και ότι οι οδηγοί περνούν «τράνζιτ». Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Τι να πρωτοθαυμάσει κάποιος! Την αφαιρετική και υπεραπλουστευτική ικανότητα του απερχόμενου Δημάρχου; Που ως δια μαγείας …εξαφάνισε τα αυτοκίνητα και το κυκλοφοριακό πρόβλημα; Ή την “παραδοχή” του ότι δεν υπάρχει τίποτα ελκυστικό στην πόλη μας και όλοι περνούν “τράνζιτ”;;

Δεν περιμέναμε, φυσικά, τίποτε διαφορετικό από τον κ. Στυλιανίδη. Έβγαλε τον πραγματικό του εαυτό και ήταν ειλικρινής. Πουθενά δεν υπάρχουν προβλήματα. Και όπου υπάρχουν, τα αγνοούμε επιδεικτικά. Με μια “δήλωση”, τα εξαφανίζουμε!!!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr