pavlidis20nomarxis

Στα χαρακώματα για τα σχολικά δρομολόγια. Δύο νέες ανακοινώσεις Παυλίδη

20 Σεπτεμβρίου 201009:16

pavlidis20nomarxisΣε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει αναδειχθεί η μεταφορά των μαθητών από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης.

Το θέμα που πήρε και πανελλαδικές διαστάσεις με τη δημοσίευση φωτογραφιών από μαθητές που μετακινούνται με ανοιχτό ημιφορτηγό στο σχολείο, έχει προκαλέσει πλέον σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη και της Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Δώρας Κόκλα με πόλεμο ανακοινώσεων.

Μετά την επισήμανση της Περιφέρειας για μεγάλο κόστος που παρουσιάζουν οι σχετικές μετακινήσεις στο Νομό Ξάνθης το Γραφείο Νομάρχη προχώρησε το πρωί της Δευτέρας σε νέα ανακοίνωση με τίτλο «Αυτή είναι η αλήθεια για την μετακίνηση των μαθητών. Αγωνιζόμαστε όλοι χρόνια για τη μείωση του κόστους.» ενώ σε ανακοίνωση του συνδυασμού της “Αναγένννησης” γίνεται λόγος για πολιτική ανάμιξη στις εκλογές.

Η ανακοίνωση της Νομαρχίας αναφέρει;

«Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την στοιχειώδη αλήθεια στα διαδοθέντα περί την μετακίνηση των μαθητών. Για το θέμα αυτό η κ. Κόκλα ισχυρίστηκε, ότι στο Νομό Ξάνθης μεταφέρθηκαν το σχολικό έτος 2009-2010, 2758 μαθητές, που κόστισαν 4,5 εκ. € με ανά μαθητή  κόστος 1612 € .

Το μόνο αληθές είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία, ότι μεταφέρθηκαν καθημερινά 3880 μαθητές, κοστίζουν για τη σχολική χρονιά 2009-2010 3,5 εκ. και 907,2 € (με ΦΠΑ και φόρους) ετήσιο κόστος ανά μαθητή, με σύμβαση, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού,  εγκεκριμένη από Δικαστήριο, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Πλέον αυτών παρέλειψε  να αναφερθεί:

  • Στις ακραία δύσκολες συνθήκες βατότητας της κατοικημένης ορεινής περιοχής της Ξάνθης, με υψηλό συντελεστή.
  • Στο γεγονός ότι μεταφέρονται οι μαθητές, κατά Νόμο, του Μειονοτικού Γυμνασίου και Μειονοτικού Λυκείου με πολλαπλάσιο κόστος ανά μαθητή  λόγω των μεγάλων αποστάσεων, έως 50 χλμ., αντί των 5-10 χλμ., που είναι το σύνηθες.  Τα σχολεία αυτά έχουν εδαφική περιφέρεια όλο το νομό, όπως σπάνια συμβαίνει στην Ελλάδα.
  • Ότι συμμετέχει και η Περιφέρεια στην επιτροπή διαγωνισμού, με εκπρόσωπό της.
  • Ότι τα χρήματα δεν τα διαχειρίζεται η Νομαρχία. Απλώς πληρώνει μεταβιβαστικά στα λεωφορεία και τα ταξί ότι ποσό  αποστέλλεται  δια της Οικονομικής Υπηρεσίας της.
  • Ότι τον αριθμό των μαθητών και τα δρομολόγια τα αποφασίζουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τα κόστη υπολογίζονται με συγκεκριμένο τύπο, που τηρήθηκε πιστά.

Κανείς δεν μπορεί να νοθεύει την πραγματική εικόνα, ούτε να χρεώνει στο 2010 καταβολές  παλιότερων οφειλών του κράτους προς τους μεταφορείς.

Είχε, ο κάθε ενδιαφερόμενος, πεδίον δόξης λαμπρό, όταν αρνούνταν  οι ιδιοκτήτες ταξί και λεωφορείων να μεταφέρουν τους μαθητές να το λύσει, πείθοντας τους να δώσουν μικρότερες τιμές. Τίποτε ανάλογο δεν έγινε. Γιατί δεν «πείθουν» τους μεταφορείς, αφού υπονοούν ότι είναι εύκολο να μειώσουν τις τιμές;

Η μεταφορά των μαθητών, λόγω της κατάστασης ανάγκης  στην οποία βρισκόμαστε, θα συνεχιστεί μετά από ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής  και την υποχώρηση που έκαναν τα λεωφορεία και τα ΤΑΞΙ ως προς την τιμή. Προσπαθήσαμε όλοι,  ακόμη μία φορά, πιέζοντας,  να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον… Έτσι αντισταθήκαμε στην πίεση των μεταφορέων για αύξηση της τιμής,  στην πίεση των μαθητών για μεταφορά τους με όποιο κόστος, και στην επικοινωνιακή σπέκουλα εναντίον μας από τα συγκεκριμένα κέντρα για την μη μεταφορά τους.  Πετύχαμε μια μείωση των τιμών, έστω και με τις δύσκολες αυτές συνθήκες .» καταλήγει το Δελτίο Τύπου.

Η δεύτερη ανακοίνωση, αυτή τη φορά από το Γραφεί Τύπου του συνδυασμού του Γιώργου Παυλίδη για την Περιφέρεια: αναφέρει;

“Προκλητικές αναλήθειες για τη μετακίνηση των μαθητών.Ανάμιξη στις εκλογές».

Όλα δεν είναι πολιτικά, κομματικά παιχνίδια. Ιδίως οι θεσμοί. Με παλαιοκομματικές μεθόδους δεν κτίζεται η Ελλάδα του αύριο. Οι κρατικοί λειτουργοί δεν μπορούν να αναμειγνύονται με κανένα πρόσχημα, ούτε με αυτό της δήθεν άσκησης των «καθηκόντων» τους, στις επερχόμενες εκλογές. Πολύ περισσότερο με αναλήθειες. Ήδη για μας δεν είναι αμερόληπτοι.

Ειδικότερα, η κ. Κόκλα, λειτουργώντας όχι ως κρατικός λειτουργός, ανέφερε ανακριβή στοιχεία περί την μετακίνηση των μαθητών, μειώνοντας τους μαθητές, αυξάνοντας το συνολικό κόστος και διπλασιάζοντας το κόστος ανά μαθητή, δημιουργώντας εντυπώσεις, που αναπαρήχθησαν από συγκεκριμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Κατά την άποψή μας αποτελεί παράβαση της εκλογικής νομοθεσίας από την ίδια την Κυβέρνηση.

Κατά τα λοιπά δεν μας πτοούν τέτοιες ενέργειες, αντίθετα μας δυναμώνουν.

Καλώ όλους τους πολίτες, που αντιλαμβάνονται τι επιχειρείται, σε διαρκή εγρήγορση, σε συσπείρωση, σε αγώνα αντίστασης, γιατί το παλιό, το κομματικό και οι μεθοδεύσεις δεν χωράνε στο μέλλον μας.

Στέλνουμε μήνυμα αντίστασης και μήνυμα νίκης” καταλήγει

mathites_xanthi_1

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr