pratirio_alexiadou

Προβλήματα για τους πρατηριούχους και όχι για το κοινό.

13 Σεπτεμβρίου 201021:29

pratirio_alexiadouΧωρίς προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων υγρών καυσίμων κυλά η απεργία των φορτηγών Δ.Χ. στην περιοχή της Ξάνθης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Πρατηριούχων του Νομού Ξάνθης Γιάννη Σιούτα, προβλήματα στην τροφοδοσία των πρατηρίων εξαιτίας της απεργίας δεν παρουσιάζονται καθώς είναι γνωστό ότι η ευρύτερη περιοχή εφοδιάζεται από ΙΧ βυτία και η αναστολή του μεταφορικού έργου των Δ.Χ. δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τα βενζινάδικα.

Προβλήματα όμως δημιουργούνται σε κάποια πρατήρια εξαιτίας της επιβολής του πλαφόν. Η τιμή του 1,545 €/ λίτρο που έχει επιβληθεί για την περιοχή της Ξάνθης από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας θεωρείται λογική και τα περισσότερα βενζινάδικα βρίσκονται κάτω από αυτή. Άλλωστε η ελάχιστη τιμή που έχει καταγραφεί από το παρατηρητήριο τιμών είναι 1,429 €/ λίτρο αλλά η μέγιστη φτάνει το 1,591 €. Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί η τιμή του πλαφόν υπολογίστηκε με βάση το μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας , γεγονός που σημαίνει ότι αρκετά πρατήρια πωλούσαν πάνω από αυτή την τιμή.

Για κλείσιμο το 30% των πρατηρίων στην Ξάνθη.

Σύμφωνα με το Γιάννη Σιούτα, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης ότι το 70 % των πρατηρίων δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα είναι ορθές όμως για το υπόλοιπο 30% των πρατηρίων η κατάσταση γίνεται αρκετά δύσκολη. Δεδομένης και της ομηρίας των εταιριών σε ότι αφορά στην τιμή αγοράς των καυσίμων, το περιθώριο που απομένει για κάποιους ιδιοκτήτες θεωρείται ιδιαίτερα μικρό και με την επιβολή του πλαφόν οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό. Άλλωστε υπολογίζεται ότι αυτό το ποσοστό των πρατηρίων σε βάθος 3ετίας θα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στην Ξάνθη ενώ ήδη αρκετά πρατήρια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν πρατήρια που θα αναγκαστούν να πωλούν καύσιμα με κέρδος που δεν θα ξεπερνά το 1,3 %, εφόσον πρέπει να βρίσκονται στο όριο που έχει τεθεί ως πλαφόν. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι κάποια πρατήρια να συνεχίζουν να πωλούν με τιμή πάνω από το πλαφόν που ορίζεται. Για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί επίσκεψή του Σωματείου στο Νομάρχη Ξάνθης, προκειμένου να του εκθέσουν την κατάσταση.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κύριο Σιούτα, είναι το γεγονός ότι σχεδόν τα μισά πρατήρια του Νομού δεν καταγράφουν τις τιμές τους στο παρατηρητήριο τιμών με αποτέλεσμα ο μέσος όρος που λαμβάνει το Υπουργείο να είναι χαμηλότερος καθώς οι τιμές που λείπουν είναι συνήθως αυτές των απομακρυσμένων πρατηρίων, που αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Δεν υπάρχει αισχροκέρδεια αλλά ανάγκη

Τέλος, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της πρατηριούχων υγρών καυσίμων φαινόμενα αισχροκέρδειας στην περιοχή της Ξάνθης δεν έχουν παρατηρηθεί ποτέ και δεν θα μπορούσαν γιατί ο ανταγωνισμός λειτουργεί χωρίς στρεβλώσεις με αποτέλεσμα η αγορά να καταδικάζει όσους πωλούν σε υψηλές τιμές. Αυτοί που το κάνουν, είναι αναγκασμένοι να πωλούν προκειμένου να καλύψουν τα έξοδά τους και, αναγκαστικά, έχουν μειωμένη κίνηση.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr