IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHS

Εργαστήρια από το ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

9 Σεπτεμβρίου 201006:16

IDRYMA20THRAKIKHS20TEXNHS20KAI20PARADOSHSΣτο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης θα λειτουργήσουν εφέτος, στα υπερσύγχρονα και άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια του στο κτίριο της καπναποθήκης «Π» επί της οδού Καπνεργατών, εκπαιδευτικά τμήματα για παιδιά:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ   5-8 ετών
Μέσα από την εικαστική δημιουργική δραστηριότητα έχουν την ευκαιρία τα παιδιά να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους, να ανακαλύψουν τις δυνατότητες τους, να νιώσουν τι τα εκφράζει, μαθαίνοντας να επιλέγουν μέσα από ποικίλα υλικά και θεματολογία αυτό που τους ταιριάζει και τα συγκινεί, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό τους ενδιαφέρον για τα πράγματα και τον κόσμο γύρω τους.    

Στόχος του εργαστηρίου είναι, μέσα από μια ευχάριστη διαδικασία, εφαρμόζοντας απλές και σύνθετες τεχνικές και από την αλληλεπίδραση και άλλων μορφών τέχνης, λογοτεχνία, τραγούδι, χορός, στα πλαίσια ενός δημιουργικού παιχνιδιού, να διευρύνουν τους ορίζοντες της φαντασίας τους, να εκτιμήσουν την τέχνη σαν έναν ακόμη τρόπο επικοινωνίας, να εξασκήσουν την κριτική τους ικανότητα, να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους εκφράζοντας τις προσωπικές τους ανάγκες και προτιμήσεις, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τη φυσική τους κλίση καθώς και να έχουν ενεργή συμμετοχή και καλή συνεργασία μέσα στην ομάδα.

Πηγή έμπνευσης για έναν μικρό δημιουργό, μπορεί να είναι η απλούστερη ιδέα ή υλικό, φτάνει να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα ελευθερίας της έκφρασης.

 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ   8-12 ετών

Σε ένα περιβάλλον που εμπνέει και παρωθεί στη δημιουργική  έκφραση τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες και θα αναπτύξουν την δημιουργικότητά τους, την κοινωνικότητα και τις δεξιότητές τους,   μέσα από το παιχνίδι, το θέατρο, τη ζωγραφική, τη μουσική, τις κατασκευές σε ένα κλίμα ελευθερίας και ασφάλειας, εξασφαλίζοντας στο γονιό την δυνατότητα  ελεύθερου χρόνου.

Ειδικότερα για την περίοδο της προ-εφηβείας η συμμετοχή σε δραστηριότητες του ελεύθερου χρόνου έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των παιδιών. Η συμμετοχή συνδέεται με οφέλη, σε ποικιλία θετικών αναπτυξιακών εμπειριών όπως η σωματική και ψυχολογική ασφάλεια, η κοινωνική προσαρμογή, οι υποστηρικτικές  σχέσεις με τους συνομηλίκους , οι ευκαιρίες για την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα,  η υιοθέτηση θετικών κοινωνικών κανόνων,  η αποτελεσματικότητα, η απόκτηση δεξιοτήτων, η ομαλή ενσωμάτωση  στο σχολείο, και στη κοινωνική ζωή

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ 8-12 ετών

Το εργαστήρι αποβλέπει στη γνωριμία των παιδιών με τις εικαστικές τέχνες και την καλλιτεχνική έκφραση και αποτελεί τόπο συνεύρεσης εικαστικών αναζητήσεων και καλλιτεχνικών ανησυχιών, όπου προσεγγίζονται τα εικαστικά θέματα μέσω της σπουδής του σχεδίου και του χρώματος

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ από 12 ετών και άνω

 Σε καμία περίπτωση η αγιογραφία δε θα μπορούσε

να θεωρηθεί μία τέχνη απλοϊκή. Εμπεριέχει την απλότητα της φόρμας, την ένταση των χρωμάτων, την ιερή έκφραση. Η εικόνα είναι απλή όσο απλή μπορεί να είναι και μια προσευχή. Μια προσευχή που όμως εμπνέεται από την εικόνα. Αυτή είναι η αγιογραφία, η τέχνη της προσευχής και της ενέργειας!

 

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-8 ετών και 8-12 ετών

 

Το Εργαστήρι «Όλη η Θράκη ένα παιχνίδι!» αφορά παιδιά Δημοτικού Σχολείου και τους γνωρίζει με βιωματικό και δημιουργικό τρόπο τη Θράκη.

 

Σε αυτό το Πολιτιστικό Εργαστήρι πραγματοποιούνται κατασκευές, παιχνίδια, δραματοποιήσεις, αφηγήσεις, ζωγραφική, προβολές κ.ά., όλα εμπνευσμένα από τον πολιτισμό της Ξάνθης και της Θράκης, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

 

Το παιδί με ενεργητικό και βιωματικό τρόπο ξεναγείται στην περιοχή, βλέπει με διαφορετικό μάτι το περιβάλλον, τα μνημεία, γνωρίζει τους ανθρώπους της, μαθαίνει το παρελθόν και το παρόν.

 

Η πλούσια Συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης καθώς και Μουσειοσκευές από άλλα Μουσεία μας βοηθούν στα φανταστικά ταξίδια μας στο χώρο και στο χρόνο!

 

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΛΙ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 5-8 ετών και 8-12 ετών

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους. Είναι εργαστήριο ζωγραφικής, όπου επίσης γίνεται χρήση πηλού και άλλων υλικών. Δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αίσθημα της ασφάλειας και στο κλίμα της ελευθερίας. Στοχεύει στην καλλιτεχνική έκφραση, η οποία λειτουργεί απελευθερωτικά για τη δημιουργικότητα του ανθρώπου, αλλά και για ολόκληρη την ψυχοσύνθεσή του. Και σ’ αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται η ιδιαιτερότητά του. Το παιδί έρχεται όχι για να μάθει, όπως γίνεται συνήθως, αλλά για να εκφραστεί ελεύθερα.

«Το κουκούλι» δεν είναι εργαστήρι στο οποίο διδάσκονται τεχνικές ζωγραφικής, αλλά ένας χώρος στον οποίο η ανθρώπινη σχέση επιτρέπει στο παιδί να εκφράζει τον εσωτερικό του κόσμο, να ενεργοποιείται, να χαλαρώνει και γενικότερα να βρίσκεται σε μια ατμόσφαιρα που του επιτρέπει να καλλιεργείται εσωτερικά και να ωριμάζει. Έτσι, ένας γονιός που θα περίμενε από το παιδί του να του φέρει στο σπίτι έργα ζωγραφικής θα διαψευστεί. Οι γονείς οι οποίοι αποφασίζουν να γράψουν τα παιδιά στο εργαστήριο θα έπρεπε να ξεκαθαρίζουν για τον εαυτό τους ποια είναι τα κίνητρα για τα οποία θα ήθελαν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με διάφορα μέσα της δημιουργικής ζωγραφικής και το σχέδιο. Αν το κίνητρο είναι το τελικό αποτέλεσμα, τότε ίσως θα απογοητευτούν.

Όμως εάν ο γονιός περιμένει από το παιδί του να ωριμάζει νοητικά και συναισθηματικά,  τότε τα σχέδια που κρατάει στα χέρια του είναι το ορατό σημάδι από τις διάφορες πτυχές του χαρακτήρα του και της νοητικής και συναισθηματικής του εξέλιξης. Η δημιουργικότητα εξάλλου αναπτύσσει και τη νοημοσύνη και την αγάπη για ζωή.

 

Στην art therapy λένε:

Να ενδυναμώσεις το παιδί να είναι αυτό που είναι.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 8-10 και 1012 ετών

 Ύστερα από το ενδιαφέρον πολλών γονέων για τη δημιουργία τμήματος Αρχαίων Ελληνικών για παιδιά δημοτικού, η Ακαδημία ξεκίνησε μια προσπάθεια με στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τη γλώσσα και με το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού. Μέσα από μια ευχάριστη και διασκεδαστική διδασκαλία οι μικροί μας φίλοι  κατανοούν τόσο τη σημασία των Αρχαίων Ελληνικών, όσο και την άμεση σχέση τους με τη Σύγχρονη Ελληνική γλώσσα.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr