KALIKRATIS_XANTHI

Εναρξη προεκλογικής περιόδου για τις Δημοτικές με ερωτηματικά

6 Σεπτεμβρίου 201021:24

KALIKRATIS_XANTHIΜε πιο σοβαρό ερωτηματικό το Δήμο Αβδήρων, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, ολοκληρώνεται η εικόνα του χάρτη των υποψηφίων για τις δημοτικές Εκλογές στο Δήμο της Ξάνθης.

Μπορεί η προεκλογική περίοδος να ξεκίνησε και επίσημα, όμως η Νέα Δημοκρατία έχει ένα σοβαρό κενό στο Δήμο Βιστωνίδας όπου ο Δημήτρης Γαλανόπουλος έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια παρόλο που επισήμως δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας που διαχειρίζεται την κατάσταση με στόχο να προλάβει τις εξελίξεις. Η αναμενόμενη, από την αρχή της κούρσας, αποχώρηση του Δημήτρη Γαλανόπουλου ανοίγει το δρόμο για είσοδο της Εύας Τσακίρη στη μάχη για το νέο Δήμο ως υπερκομματικής (δείτε σχετικό άρθρο εδώ) καθώς η νυν Δήμαρχος των Αβδήρων έχει αρνηθεί έγκαιρα το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, ίσως διαβλέποντας και τις εξελίξεις.

 Κατεβαίνει η Εύα?
Παρόλο που η κάθοδός της στις εκλογές δεν είναι δεδομένη, εντούτοις η Εύα Τσακίρη φαίνεται ότι έχει ως αφετηρία τα Άβδηρα και τους γύρω οικισμούς, με την υποστήριξη στελεχών και των δύο μεγάλων κομμάτων, απόρροια του πολωτικού κλίματος που προκάλεσε η μετακίνηση της έδρας του νέου Δήμου Αβδήρων.  Η φημολογούμενη, ίσως και επίσημη πλέον, κάθοδος του Μεμέτ Ιντζέ Μπιρόλ στο ψηφοδέλτιο του Βασίλη Τσολακίδη, εκτιμάται πάντως ως ένα γεγονός που μπορεί σε μεγάλο βαθμό να κρίνει την έκβαση της εκλογικής μάχης στο νέο Δήμο Αβδήρων.

Σκληρό παιχνίδι στο Δήμο Ξάνθης
Κατά τα άλλα στο Δήμο της Ξάνθης η μάχη παραμένει ιδιαίτερα σκληρή και επίπονη για τους δύο επικεφαλής κυρίως σε ότι αφορά στην κατάρτιση του ψηφοδελτίου των δύο συνδυασμών. Ο συνδυασμός του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη επιχειρεί να αντικαταστήσει με τις καλύτερες δυνατές επιλογές τις αναγκαστικές και μη αποχωρήσεις από την παράταξη, αλλά οι ενδοπαραταξιακές και τοπικιστικές διαφορές συντηρούν ένα είδος έντασης που επικρατεί μέχρι την τελική ανακοίνωση του ψηφοδελτίου, που επηρεάζει άμεσα τις ισορροπίες στην παράταξη της πλειοψηφίας. (δείτε σχετικό άρθρο εδώ)

Από την άλλη πλευρά ο Χρήστος Πούλιος έχει κινηθεί ήδη από καιρό και έχει κλείσει περισσότερους από τους μισούς υποψήφιους του συνδυασμού ο οποίος έχει συνεδριάσει ήδη μερικές φορές ενώ οι υποψήφιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τη δική τους μάχη στην πόλη. Στην τελική φάση της κατάρτισης του ψηφοδελτίου αλλά και του προγράμματος, παρά το πλήγμα με το ασυμβίβαστο του Σάββα Μελισσόπουλου, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης , συνεπικουρούμενος από τον μηχανισμό του τοπικού ΠΑΣΟΚ και, ιδιαίτερα, από το περιβάλλον του Σωκράτη Ξυνίδη (η αναβάθμιση του οποίου παίζει το ρόλο της) επιχειρεί να «κλείσει» τις τελευταίες θέσεις με τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

Το «κλειδί» βέβαια στις εξελίξεις είναι η κάθοδος ή μη του ανεξάρτητου μειονοτικού συνδυασμού. Ενώ μέχρι πρόσφατα το δίλημμα για τον Χουσεΐν Μπαντάκ και τα στελέχη της μειονότητας – κυρίως από τα Κιμμέρια- ήταν μεταξύ της αυτόνομης καθόδου και της συμμετοχής στο ψηφοδέλτιο του Μιχάλη Στυλιανίδη, πλέον τα ενδεχόμενα είναι τρία καθώς δεν αποκλείεται η αποχώρηση του μειονοτικού  συνδυασμού από το Δήμο να σημάνει προσχώρηση στελεχών στο συνδυασμό του Χρήστου Πούλιου, γεγονός που είναι ικανό να διαταράξει τις ισορροπίες της τελευταίας 12ετίας στο Δήμο. Δεν πρέπει να διαφέυγει τις προσοχής όλων ο στόχος που φέρεται να οριοθετείται από το Σωκράτη Ξυνίδη για το 3/3 στους Δήμους της Ξάνθης, με πιο δύσκολη αποστολή αυτή του Δήμου Ξάνθης.

Οι μικρότεροι Δήμοι
Κατά τα άλλα, στο Δήμο Τοπείρου ο Στέλιος Χατζηευαγγέλου επιχειρεί να γίνει ο πρώτος Δήμαρχος με 4 συνεχείς εκλογές στην περιοχή της Ξάνθης ενώ γρίφος παραμένει αν ο Θωμάς Μίχογλου κινητοποιήσει όλο το μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας στο πλευρό του και αν ο Σωτήρης Στολίδης θα επιμείνει στην κάθοδό του ως υποψήφιος Δήμαρχος.

Στην ορεινή περιοχή και το Δήμο Μύκης, το τοπίο παραμένει νεφελώδες, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των συνδυασμών που θα κατέλθουν αλλά και ως προς της στελέχωση από συγκεκριμένους οικισμούς όπως ο Κένταυρος και ο Εχίνος που αποτελούν το βαρόμετρο της αναμέτρησης.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr