dimotiki_giorti_3

Εξαιρετική βραδιά στη Δημοτική Αγορά την Πέμπτη

3 Σεπτεμβρίου 201008:32

dimotiki_giorti_3Μια ξεχωριστή γιορτή που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Δημοτική Αγορά της Ξάνθης για τον εορτασμό των 70 χρόνων λειτουργίας του ιστορικού κτιρίου.

Οι επαγγελματίες της δημοτικής αγοράς προετοίμασαν μια ιδιαίτερη βραδιά για το κοινό της πόλης, γιορτάζοντας τα 70 χρόνια της αγοράς και ευχαριστώντας τους καταναλωτές για την προτίμησή τους όλα αυτά τα χρόνια.

Την εκδήλωση προλόγισε ο συγγραφέας-φιλόλογος Θανάσης Μουσόπουλος ο οποίος έκανε μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία του κτιρίου αλλά και στα δεδομένα που υπήρχαν στην πόλη την εποχή που κατασκευάστηκε, δίνοντας ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία. Μια εξίσου ενδιαφέρουσα αναφορά έγινε από τον συγγραφέα Θωμά Εξάρχου ενώ την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπασταματίου (λόγω απουσίας του Δημάρχου στην Αθήνα,), ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Χρήστος Πούλιος καθώς και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Ανταμπούφης, ο οποίος προέρχεται οικογένεια Κρεοπωλών που δραστηριοποιήθηκε στο παρελθόν στη δημοτική αγορά και εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός.

Εντυπωσίασε η Φιλαρμονική του Δήμου

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η Φιλαρμονική του Δήμου που εντυπωσίασε το κοινό. Ξεφεύγοντας από τις τετριμμένες εμφανίσεις μιας Φιλαρμονικής σε παρελάσεις και εκδηλώσεις τυπικού χαρακτήρα, η φιλαρμονική της Ξάνθης υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Γιώργου Ηλιάδη έδωσε στους παριστάμενους δείγματα της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται τα τελευταία χρόνια με ένα ρεπερτόριο εντυπωσιακό που περιλαμβάνει έργα από έλληνες και ξένους συνθέτες. Ιδιαίτερα δε, οι συνθέσεις του Μάνου Χατζηδάκη κατέχουν ξεχωριστή θέση. Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής απέσπασαν το χειροκρότημα και οι συντελεστές της εκδήλωσης δικαιώθηκαν για την επιλογή τους να καλέσουν τη Φιλαρμονική, η ιστορία της οποίας συνδέθηκε για αρκετά χρόνια με το κτίριο αφού φιλοξενήθηκε μέχρι τις αρχές του 1990 στον εξώστη της Αγοράς.

Δωρεάν φαγητό και ποτό για όλο τον κόσμο με αρκετό κέφι, παρέες και πηγαδάκια περιελάμβανε η βραδιά μπροστά στη Δημοτική Αγορά. Η συμμετοχή του κοινού ήταν πολύ μεγάλη και ο χώρος μπροστά στο πάρκινγκ της αγοράς παρέμεινε με κόσμο μέχρι αργά. Το ίδιο συνέβη και με όλους τους εκπροσώπους φορέων και τους δημοτικούς συμβούλους που συμμετείχαν μαζικά στην βραδιά των επαγγελματιών της Αγοράς.

Θανάσης Μουσόπουλος: Καινοτομία για την εποχή του το κτίριο

Ο Θανάσης Μουσόπουλος ανέφερε για το κτίριο «Στις αρχές του 20ου αιώνα ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια στην πόλη μας για να υπάρξει εργοστάσιο ηλεκτροφωτισμού, σύγχρονα σφαγεία, δημοτικό νοσοκομείο και δημοτική αγορά. Μέχρι το 1940 τα καταστήματα αυτά (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κλπ)  ήταν ανεξέλεγκτα χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, είπε, σημειώνοντας ότι η δημιουργία της αγοράς ήταν μια καινοτομία για την εποχή της. « Μπορεί να φαίνεται ότι είναι υλικό θέμα, αλλά είναι και θέμα πολιτισμού. Θυμόμαστε πριν από δεκαετίες τη Φιλαρμονική – που σήμερα παντρεύεται με τους επαγγελματίες- να κάνει πρόβες υπό αντίξοες συνθήκες στην κορυφή του κτιρίου. Έτσι λοιπόν συνυπήρχε το πνεύμα με την ύλη» κατέληξε ο γνωστός συγγραφέας ο οποίος ανέπτυξε τις σκέψεις τους στο κοινό της εκδήλωσης

Νομάρχης Ξάνθης: Σήμα κατατεθέν η αγορά

Ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης στις σύντομες δηλώσεις  ανέφερε: «Το να ανατρέχεις στην τοπική ιστορία έστω και στα πρόσφατα χρόνια είναι σημαντικό, το να την κεφαλαιοποιείς και να την παραδίδεις στις επόμενες γενιές είναι ακόμη ποιο σημαντικό» αναφέροντας ότι η Δημοτική Αγορά είναι ένα σήμα κατατεθέν για τους ξανθιώτες που έζησαν το χώρο ως επαγγελματίες και ως καταναλωτές. Πρόσθεσε ότι η δημοτική αγορά είναι ένα κομμάτι πολιτισμού και ιστορίας που πρέπει να συγκεντρωθεί και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές και συνεχάρη το Σωματείο Κρεοπωλών για αυτή του την πρωτοβουλία.  Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Ξάνθης χρηματοδότησε τη δημιουργία λευκώματος για τη δημοτική αγορά που βρίσκεται στο στάδιο της εκτύπωσης και θα παρουσιαστεί σύντομα στο κοινό και τους επαγγελματίες.

Γ. Παπασταματίου: Έχουν φίλους όλους τους ξανθιώτες:

Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Παπασταματίου, εκπροσωπώντας το Δήμαρχο, Ξάνθης σημείωσε: «Αισθάνομαι  ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βλέποντας αυτή τη γιορτή που έχουν προετοιμάσει οι επαγγελματίες της Δημοτικής Αγοράς. Έχω την τιμή να εκπροσωπώ τον δήμαρχο Μιχάλη Συτλιανίδη και θέλω να πω ότι δεν υπάρχει ξανθιώτικη οικογένεια η οποία δεν έχει ψωνίσει από την δημοτική αγορά της πόλης μας. Όλα αυτά τα χρόνια οι επαγγελματίες με την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων τους και τις προσιτές τιμές έχουν κάνει φίλους όλους τους ξανθιώτες», είπτε εκφράζοντας την ευχή  η αγορά να συνεχίσει να λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμη.

Χ. Πούλιος: Φημίζονται για το χαμόγελο οι επαγγελματίες της αγοράς

Ο Χρήστος Πούλιος, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή, που εμφανίστηκε με πολυπληθή παρουσία στην εκδήλωση, ανέφερε: «Σε μια εποχή που η αγορά χειμάζεται στην κυριολεξία, σε μια εποχή κρίσης που βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και οικονομικής δυσπραγίας,  τέτοιες εκδηλώσεις αξίζουν την στήριξή μας αλλά και την υποστήριξη όλων των Ξανθιωτών ώστε  ένα παραδοσιακό κομμάτι της αγοράς όπως η Δημοτική Αγορά να πάρει την θέση που της πρέπει και οι καταστηματάρχες να νοιώσουν ότι τους αγκαλιάζει όλος ο ξανθιώτικος λαός. Είμαστε στο πλευρό των καταστηματαρχών, και όσων χειμάζονται και δοκιμάζονται και συνιστούμε ανεπιφύλακτα στους Ξανθιώτες καταναλωτές να προτιμούν το παραδοσιακό κομμάτι της αγοράς μας και ειδικά τους κρεοπώλες που πήραν την πρωτοβουλία αυτή. Φημίζονται για την ποιότητα τις καλές τιμές και προπάντων για το χαμόγελο που υποδέχονται τον πελάτη».

Ερωτηθείς για το θέμα της συντήρησης κτιρίου επέρριψε ευθύνες στη δημοτική αρχή και έκανε λόγο για ανάγκη να δοθεί προσοχή και να αξιοποιηθεί  ένα δημοτικό κτίριο διατηρητέο και να αναδειχθεί πολύ περισσότερο.

Γ. Μπατζακίδης: Θέλαμε να τιμήσουμε τους καταναλωτές

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Γιώργος Μπατζακίδης είπε στους δημοσιογράφους: «Θέλουμε να τιμήσουμε τους καταναλωτές όπως μας τίμησαν και αυτοί γενιές ολόκληρες σε καταστήματα που ήταν των πατεράδων μας και τώρα έγιναν δικά μας. Όλη η πρωτοβουλία υλοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι συνάδελφοί μας ικανοποιήθηκαν στο άκουσμα της είδησης και ανταποκρίθηκαν άμεσα.»

Ερωτηθείς για τις μνήμες του γύρω από το κτίριο ανέφερε ότι κάποτε η κατάσταση στην αγορά ήταν πολύ δυσκολότερη από σήμερα, καλώντας τους καταναλωτές να συνεχίσουν να ψωνίζουν από την αγορά, με πολύ καλύτερες συνθήκες πια. Δεν παρέλειψε να εκφράσει και το αίτημα των ανθρώπων της δημοτικής αγοράς για συντήρηση του κτιρίου, με πρώτη τη βαφή που πρέπει να γίνει καθώς πρόκειται για ιστορικό κτίριο, το οποίο συναντούν πρώτο οι τουρίστες και τα λεωφορεία μόλις φτάνουν στην πόλη.

mousopoulos_dimotiki_agora

dimotiki_giorti_5

dimotiki_giorti_4

 

 

 

 

 

 

 

 

dimotiki_giorti_2

dimotiki_giorti_1

pavlidis_dimotiki_agora

papastamatiou_dimotiki_agora

poulios_dimotiki_agora

MPATZAKIDIS_DIMOTIKI_AGORA

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr