xountis_1

Ν. Χουντής: Ψήφος διαμαρτυρίας στις εκλογές.- Έρχονται περικοπές επιδοτήσεων

18 Αυγούστου 201021:33

xountis_1Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στους Νομού Ξάνθης-Καβάλας-Δράμας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς επισκέφθηκε τη ΣΕΚΑΠ, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν τα γνωστά προβλήματα του τελευταίου διαστήματος καθώς επίσης και στη Νομαρχία Ξάνθης, όπου συζήτησε τα ζητήματα των μετατάξεων λόγω του Καλλικράτη που απασχολούν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοίκησεις. Αργά το απόγευμα συνάντησε το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας και άκουσε τις θέσεις τους για σειρά ζητημάτων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι μπροστά στις εκλογές του Σεπτεμβρίου «συγκεντρώνεται μεγάλη πολιτική ύλη και ότι ο ψηφοφόρος θα πρέπει να στείλει το δικό του μήνυμα  αμφισβήτησης, άρνησης και ανατροπής των κυρίαρχων πολιτικών, που απορρέουν από το ευαγγέλιο της πολιτικής της κυβέρνησης, το μνημόνιο.»

Καυτηρίασε το γεγονός ότι η Απλή Αναλογική δεν ισχύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εστιάζοντας εκεί ως ένα από τα πιο βασικά προβλήματα νόθευσης της λαϊκής εντολής αλλά αδυναμίας σοβαρών αυτοδιοικητικών δυνάμεων να εκπροσωπηθούν καθώς οι μεγάλοι συνδυασμοί αποτελούν μέσο για αναγκαστική επιβίωση, όπως έχει γίνει έντονα αισθητό στα Νομαρχιακά Συμβούλια.

«Οι δημοτικές εκλογές είναι ευκαιρία να δοθεί μήνυμα διαμαρτυρίας και αλλαγής αυτών των πολιτικών. Το εκλογικό σύστημα αλλοιώνει την ψήφο και δεν μπορεί να προσμετρηθεί για τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως το μήνυμα που θα δοθεί από την κάλπη μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα. Σε ότι αφορά στις συνεργασίες τόνισε ότι εκτός από τα αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να εκμπέμπουν αυτό το μήνυμα.» ανέφερε ο Νίκος Χουντής και πρόσθεσε «Αναζητούμε και πρόσωπα που δεν είναι στο δικό μας χώρο και το κριτήριο είναι να συμφωνούν σε αυτό το πλαίσιο. Είμαστε αντίθετοι στη λογική να βρεθεί ένα πρόσωπο ανεξαρτήτως προγράμματος γιατί στις τοπικές κοινωνίες τα πρόσωπα παίζουν ρόλο.»

Οι δικές μας συνεργασίες επιδιώκουν αν αντριστρέχουν  τις παρα φύσην συνεργασίες που επιβάλλει ο εκλογικός νόμος. Η επιβ΄βιωση είναι αναγκαστική στο μεγάλο συνδυασμό για να εκλεγεί κάποιος. Είχε σαν αποτέλεσαμ γνήσιες αυτοδιοίκητικές δυνάμεις να μην μπορούν να ακεπροσωπηθούν  με αποτέλεσμα τι πολιτική φύρα βγαίνει στα νομαρχιακά συμβούλια

ΣΕΚΑΠ και Νομαρχία

Σε ότι αφορά στη ΣΕΚΑΠ σημείωσε ότι πέρα από τη σοβαρότητα του προβλήματος υπάρχουν ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα, το ρόλο της ΑΤΕ, το ρόλο της Τράπεζας Πειραιώς.  Σε σχέση με τα προβλήματα στις Νομαρχίες ανάφερε: «Η οργάνωση του Καλλικρατή δείχνει προχειρότητα και ανευθυνότητα άνευ προηγουμένου. Το σχέδιο ήταν απλώς η εξοικονόμηση χρήματος μόνο ενώ οι εργαζόμενοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους καθώς οι οργανισμοί στους οποίους ανήκουν είναι στον αέρα και κανείς δεν ξέρει που θα πάνε.»

Συνεργασία ΣΥΝ και Δ.Α. στην Ξάνθη

Σε ότι αφορά στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράςς το Δήμο Ξάνθης παρενέβη και ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Ανταμπούφης ο οποίος εξήγησε ότι η κίνηση αυτή συνεχίζει μια πορεία 13 ετών, οι αρχές της οποίας δεν έχουν μεταβληθεί. Στην πιθανότητα να υπάρχουν άλλα παραδείγματα πανελλαδικά ο Νίκος Χουντής σημείωσε ότι «δεν έχουμε αντίπαλό μας τη Δημοκρατική Αριστερά, δεν είναι αντίπαλός μας. Στην πολιτική του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η στρατηγική της συνεργασίας ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα πεδίο όπου μπορεί να εφαρμοστεί και άρα όπου υπάρχουν δυνάμεις που συμφωνούν σε αυτό το πλαίσιο δεν έχουμε πρόβλημα να συνεργαστούμε» «Έριξε» όμως το μπαλάκι και στην απέναντι πλευρά ερωτώντας αν η Δημοκρατική Αριστερή έχει την ίδια αντίληψη και σε άλλες περιοχές.

Τέλος, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Νίκος Καλιαμπάκας για τις περιφερειακές εκλογές δεν υπάρχει κάτι επίσημο ακόμη αλλά μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα τη Δευτέρα στην Καβάλα, θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις.

Περικοπές επιδοτήσεων σχεδιάζει η Ε.Ε.

Στο περιθώριο της συζήτησης για την αυτοδιοίκηση ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα οικονομικά ζητήματα. Μιλώντας για την οικονομική κρίση σημείωσε  ότι στα σχέδια της Ε.Ε. είναι η περικοπή των επιδοτήσεων και για τις «απείθαρχες» χώρες, γεγονός που δεν έχει γίνει γνωστό ενώ πρόσθεσε: « Την κρίση πληρώνουν με τον έναν ή άλλο τρόπο  οι αγρότες, η πλειοψηφία του κόσμου και όχι αυτοί που φταίνε, δηλ., οι τράπεζες που επιδοτούνται αλλά δεν μεταβιβάζουν χρήμα στην κοινωνία. Το μημνόνιο και τα μέτρα που παίρνονται ανάγονται σε εθνικό στόχο αποτροπής της καταστροφής. Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα, είναι η πολιτική που ακολουθείται με συντηρητικές πολιτικές που στοχεύουν στην δημιουργία ελαστικών εργαζομένων που θα γίνονται πιο ευάλλωτοι στην εκμετάλευση.»

«Δεν υπάρχουν μονόδρομοι.» σημείωσε και ανέφερε: «Αυτη ή θεωρία δεν ισχύει, μιλάμε για κοινωνικές και οικονομικές πολιτικές που απορρέουν από κυβερνήσεις και πολιτικές δυνάμεις. Ο εργαζόμενος πρέπει να αποδοκιμάσει τη λογική των μονοδρόμων. Υθπάρχει ελπίδα και είναι να στηριζθεί το εισόδημα, η αγροτική παραγωγή, . οι τράπεζες πρέπει να περάσουν υπό δημόσιο έλεγχο, πρέπει να υπάρξει αντίδραση στις ληστρικές οι εργαζόμενοι»

xountis_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr