Χ.Πούλιος: Ο Δήμος επιμένει να μην δημοσιεύσει στο διαδίκτυο τις διοικητικές πράξεις

10 Αυγούστου 201008:46

poulios_x._palia_poliΤο γεγονός ότι ο Δήμος Ξάνθης δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών  για την υποχρεωτική ανάρτηση στο διαδίκτυο των πράξεων των διοικητικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνει με νέα ανακοίνωσή του η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ξάνθης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωσή τους οι «Πολίτες για την Αλλαγή» επισημαίνουν σημεία της εγκυκλίου που καθιστούν τις εν λόγω πράξεις, μη εκτελεστές εφόσον δεν αναρτηθούν καθώς επίσης και τις πειθαρχικές ποινές που επισείουν.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Αυτή είναι η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία καλούνται όλοι οι Υπόχρεοι Φορείς (9 κατηγορίες μεταξύ των οποίων οι ΟΤΑ με τα Νομικά τους Πρόσωπα) του Ν.3861/2010 σε εφαρμογή του: οι πράξεις των διοικητικών οργάνων αναρτώνται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και στο διαδίκτυο ΑΜΕΛΛΗΤΙ, δηλαδή τάχιστα και χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Τρεισήμιση σελίδες αφιερώνονται στη …συνοπτική περιγραφή του τι πρέπει να αναρτάται – πλέον των γνωστών προσκλήσεων σε συνεδριάσεις ή δελτίων προβολής δράσεων (και εσχάτως, προκηρύξεων έργων και θέσεων) στα οποία και εξαντλεί τον ψηφιακό δήμο Ξάνθης η νυν πολιτική του Διοίκηση.

Αξιοπρόσεχτα είναι δύο σημεία στην εγκύκλιο:

  • το πρώτο ορίζει ότι οι πράξεις, για τις οποίες δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία δημοσίευσή τους στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, εάν δεν αναρτηθούν στο διαδίκτυο ΔΕΝ μπορούν να γίνουν ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ.
  • το δεύτερο σημείο περιγράφει την παράβαση της υποχρέωσης για ανάρτηση στο διαδίκτυο ως “ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ” σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η εφαρμογή του Ν.3861 ξεκινάει από 15 Μαρτίου 2011 για τους ΟΤΑ – νωρίτερα για άλλους φορείς – και θα γίνει εκ των ενόντων δίχως επιπλέον δαπάνη προσωπικού.

Αυτά ως προς τη νεότερη πληροφόρηση από το “μέτωπο” της διαφάνειας στους ΟΤΑ που μας ενδιαφέρουν άμεσα.
Επί της ουσίας όμως, έχουμε και ιστορικό… Βεβαρημένο για το Δήμο της Ξάνθης. Διότι, όσο κι αν “ιδρώσαμε” να ζητούμε ηλεκτρονική δημοσιοποίηση, διαφάνεια και ανοιχτές διαδικασίες (προσπάθεια που εντάθηκε το 2008 με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι μόνο), η νυν Δημοτική Αρχή περιορίστηκε στην ανάρτηση των στοιχειωδών μόλις τον τελευταίο χρόνο… Μια περιήγηση στις ιστοσελίδες που διατηρεί ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα αρκεί για του λόγου το αληθές.

Θά ‘λεγε κανείς, όμως,πως ακόμη και αυτό φαντάζει κατόρθωμα, αν αναλογιστεί ότι από τον Απρίλιο του 2009 …αναπαύεται στις καλένδες της Μαυρομιχάλη προηγούμενη εγκύκλιος του ΥΠΕΣ υπό τον τίτλο “Εφημερίδα της Υπηρεσίας” με αντικείμενο ακριβώς την ηλεκτρονική δημοσιοποίηση όλων των πράξεων της διοίκησης.

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ; Όταν είναι γνωστό πως “…η ευρεία δημοσιότητα και η πρόσβαση στην πληροφορία που εξασφαλίζουν τα σύγχρονα μέσα διαδικτυακής επικοινωνίας διασφαλίζουν τη διαφάνεια της κρατικής δράσης, με συνέπεια την υπευθυνότητα, την ευθύνη και τη λογοδοσία από την πλευρά των φορέων άσκησης της δημόσιας εξουσίας και επομένως την τήρηση της νομιμότητας και την επίτευξη της χρηστής Δημόσιας Διοίκησης” (Ν.3861);;

Τη θέση μας για τη δημοσιοποίηση και τη διαφάνεια στις αποφάσεις και πράξεις της Διοίκησης έχουμε διατυπώσει με σαφήνεια σε κάθε ευκαιρία. Δείτε σχετικά πατώντας εδώ.” καταλήγει η ανακοίνωση

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr