dimarxeio_xanthis

Ολοκληρώνεται το παζλ των συνδυασμών στο Δήμο Ξάνθης. Τι θα κρίνει τη μάχη

6 Αυγούστου 201008:41

dimarxeio_xanthisΤην επίσημη στήριξή της στο Μιχάλη Στυλιανίδη ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία την Πέμπτη στο πλαίσιο ανακοινώσεών της για τα χρίσματα σε δύο Περιφέρειες και 19  Δήμους της χώρας. Η τυπική αυτή ανακοίνωση, ολοκληρώνει το τοπίο για τις εκλογές στο Δήμο της Ξάνθης και η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι η κάθοδος ή μη του μειονοτικού συνδυασμού.

 Ίδιοι υποψήφιοι με το 2006

Αναλυτικά΄μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί κατά σειρά: Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Νίκο Ανταμπούφη. Ακολούθησε η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Δ. Κολλάρου από το ΚΚΕ. Πριν από μερικές μέρες το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε τη διαδικασία του, δίνοντας και τυπικά την υποστήριξη στο Χρήστο Πούλιο και, τέλος,  την Πέμπτη δόθηκε και το χρίσμα της Ν.Δ. στο Δήμαρχο Ξάνθης. Πρακτικά υπάρχουν ακριβώς οι ίδιοι συνδυασμοί και τα ίδια πρόσωπα επικεφαλής, σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές με μία εκκρεμότητα.

Οι διαβουλεύσεις στο μειονοτικό συνδυασμό συνεχίζονται. Την απροθυμία του Χασάν Μαλκότς να ηγηθεί του εγχειρήματος καθώς και την –φημολογούμενη- συμφωνία του Χουσεΐν Μπαντάκ να  προσωρήσει στο συνδυασμό του Δημάρχου Μιχάλη Στυλιανίδη φαίνεται ότι αντιπαλεύει η στάση των σκληροπυρηνικών και του τουρκικού Προξενείου που επιθυμούν αυτόνομη κάθοδο. Μάλιστα πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για προσπάθεια των στελεχών του –πρόσφατα επανακάμψαντος κόμματος DEB να καταρτίσει ψηφοδέλτια σε Ξάνθη – Κομοτηνή – Περιφέρεια.

 Πως διαμορφώνεται το τοπίο
Καθώς ο Αύγουστος προχωρά, αναμένεται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Πρακτικά όμως η κάθοδος ανεξάρτητου συνδυασμού θα επηρρεάσει δραστικά τα ποσοστά των υπολοίπων συνδυασμών. Και για την απόδειξη τούτου αρκεί η ανάγνωση των τελευταίων αποτελεσμάτων στο Δήμο Ξάνθης:

Υποψήφιος

Ψήφοι

Ποσοστό %

Στυλιανιδης

14.212

54,34 %

Πούλιος

7.775

29,73 %

«Ισότητα»

2.206

8,43 %

Ανταμπούφης

1.159

4,43 %

Κολλάρος

802

3,07 %

 Με δεδομένη το 50%+1 και με δεδομένη την κάθοδο των ίδιων συνδυασμών με τις τελευταίες εκλογές, η φθορά του πρώτου συνδυασμού που είχε ήδη καταγραφεί στις τελευταίες εκλογές μπορεί, θεωρητικά,  να προκαλέσει μετά από 20 χρόνια κάθοδο σε δεύτερη Κυριακή στις δημοτικές εκλογές της Ξάνθης. Στοιχεία που πρέπει να συνυπολογιστούν είναι η δεδομένη άνοδος του Χρήστου Πούλιου και του Νίκου Ανταμπούφη αλλά και η είσοδος 3.500 νέων ψηφοφόρων της Σταυρούπολης που προστίθενται στους περίπου 27.000 εκλογείς του παλιού Δήμου με ελαφρά υπεροχή των ψηφοφόρων της Ν.Δ.

 Το κλειδί των εκλογών

Άρα το κλειδί της εκλογικής μάχης (κύρια σε ότι αφορά στην πρώτη Κυριακή) βρίσκεται στο αν ο μειονοτικός συνδυασμός διατηρήσει τις δυνάμεις του κοντά στο 10% ή –σε περίπτωση που δεν κατέβει- πως θα διαμοιραστούν οι ψήφοι του και , κυρίως οι υποψήφιοί του. Επίσης ζητούμενο είναι η κινητοποίηση του μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ που πλέον διαθέτει νέο ισχυρό άνδρα το Σωκράτη Ξυνίδη, προκειμένου να στηριχθεί ο συνδυασμός του Χρήστου Πούλιου.

 Τέλος, σημαντική η συμπεριφορά των ψηφοφόρων της Σταυρούπολης που δεν μπορεί να εκτιμηθεί με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων  εκλογών αφού απουσιάζει σταθερά ψηφοδέλτιο από το ΠΑΣΟΚ αλλά και η ψήφος ενέχει προσωπικά και όχι κομματικά χαρακτηριστικά. Η συγκρότηση των δύο ισχυρών ψηφοδελτίων στον πρώην ορεινό Δήμο θα παίξει σημαίνοντα ρόλο και εκεί έχουν επικεντρωθεί Μ. Στυλιανίδης και Χ. Πούλιος.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr