oek

Διακόπτονται όλα τα πρόγραμμα δανειών του ΟΕΚ

4 Αυγούστου 201008:15

oekΕνέκρινε τελικά, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) για προσωρινή διακοπή αποδοχής αιτήσεων από νέους δικαιούχους του Οργανισμού.

Έτσι, με υπουργική απόφαση, ο ΟΕΚ προχωρά στην προσωρινή διακοπή παραλαβής αιτήσεων χορήγησης δανείων από τα δανειοδοτικά προγράμματα του Οργανισμού για το διάστημα από 9 Ιουλίου μέχρι και 31 Δεκεμβρίου του 2010 για τις εξής περιπτώσεις: 

Α) προγράμματα που προβλέπονται από το άρθρο 31 του κανονισμού του ΟΕΚ,
Β) προγράμματα επιδότησης επιτοκίων από τον ΟΕΚ,
Γ) δάνεια για αποπεράτωση ή επισκευή υπάρχουσας κατοικίας,
Δ) προγράμματα χορήγησης στεγαστικού δικαιώματος του άρθρου 31 του κανονισμού του ΟΕΚ. 

Παράλληλα βέβαια, αποφάσισε την ικανοποίηση δικαιούχων στις εξής περιπτώσεις που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα: 

1. από το πρόγραμμα αποπεράτωσης ή επισκευής κατοικίας, εφόσον έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση εγγραφής προσημείωσης μέχρι και τις 9 Ιουλίου 2010

2. από το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου, εφόσον έχει συνταχθεί Τεχνική Έκθεση μέχρι και τις 9 Ιουλίου του τρέχοντος έτους

3. από το πρόγραμμα στεγαστικού δικαιώματος, εφόσον μέχρι τις 9 Ιουλίου έχει παραδοθεί στο δικαιούχο ο φάκελος του ακινήτου για εκτίμηση της αξίας του από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών

4. από το πρόγραμμα του άρθρου 31 του κανονισμού του ΟΕΚ για όσους δικαιούχους μέχρι τις 9 Ιουλίου 2010: α) έχει συνταχθεί από την αρμόδια υπηρεσία τελική τεχνική έκθεση για σύνταξη συμβολαίου αγοράς, β) έχει συνταχθεί αγοραπωλητήρια σύμβαση, γ) έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στο ακίνητο για το οποίο πρόκειται να γίνει δανειοδότησης και το οποίο πληροί τις προδιαγραφές ως προς το εμβαδόν και ο δικαιούχος έχει αποδεχθεί την αξία του, όπως αυτή έχει εκτιμηθεί από τον μηχανικό του Οργανισμού ή έχει ληφθεί απόφαση από το ΔΣ του ΟΕΚ για μείωση του εμβαδού και ο δικαιούχος έχει αποδεχθεί την αξία του, όπως αυτή έχει εκτιμηθεί από τον μηχανικό του Οργανισμού, δ) έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία που αφορά τα δάνεια ανέγερσης κατοικίας και εφόσον το ακίνητο πληροί τις προδιαγραφές. 

Στην απόφαση τονίζεται, πως δάνεια αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας για τα οποία έχουν ήδη καταβληθεί δόσεις, εξακολουθούν να ικανοποιούνται κανονικά, ως προς τη χορήγηση των δόσεων που απομένουν. 

Η απόφαση αυτή, έχει θορυβήσει χιλιάδες δικαιούχους του Οργανισμού αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτόν. Σύμφωνα με τον σύλλογο εργαζομένων, με το τέχνασμα της μη λήψης αιτήσεων, αναστέλλεται η εφαρμογή όλων των δανειοδοτικών προγραμμάτων του οργανισμού για έξι μήνες, την στιγμή που δεν δικαιολογείται καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός μήνα, ενώ οι δικαιούχοι με εγκεκριμένα δάνεια από το 2009 ή 2010 θα ικανοποιηθούν σε μικρό ποσοστό.

Όπως υποστηρίζουν με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση και στην καταβολή της επιδότησης ενοικίου του 2009, ενώ ο σχεδιασμός για την υλοποίηση της επιδότησης ενοικίου για το 2010 θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τον Απρίλιο. Παράλληλα, σημειώνουν πως εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει δημοπρατηθεί η κατασκευή ούτε μιας κατοικίας. 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν πως το άρθρο 42 του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, που μειώνει τις εισφορές οι οποίες θα αποδίδονται στον Οργανισμό, παράλληλα με το γεγονός ότι  και αυτές που θα έπρεπε να αποδοθούν δεν καταβάλλονται από το ΙΚΑ, οδηγούν στην κατεδάφιση της κοινωνικής κατοικίας και την απαξίωση της στεγαστικής πολιτικής. 

Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ χαρακτηρίζουν την απόφαση βόμβα στο όνειρο απόκτησης στέγης  χιλιάδων οικογενειών που είτε έχουν έγκριση δανειοδότησης από το 2009 ή το 2010 και δεν έχει πραγματοποιηθεί τεχνική έκθεση, είτε είχαν προβεί στην αναζήτηση του σπιτιού και είχαν προχωρήσει στην υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και αιτήσεων. Παράλληλα, διακόπτεται αναιτιολόγητα και το πρόγραμμα επιδότησης επιτοκίου μέσω του οποίου παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο με ετήσια επιβάρυνση στον Οργανισμό που δεν ξεπερνά τα 35 εκατ. ευρώ.

 

Capital. gr

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr