zlatkos

Αποχωρεί από την κούρσα ο Νίκος Ζλάκτος

4 Αυγούστου 201006:48

zlatkosΕκτός της κούρσας διεκδίκησης του χρίσματος της Νέας Δημοκρατίας για το Δήμο Αβδήρων θέτει τον εαυτό του με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάκτος.

Στη μακροσκελή επιστολή του ο Δήμαρχος Βιστωνίδας επικρίνει την κυβέρνηση για τους χειρισμούς τους στην υπόθεση του Καλλικράτη, στέλνει μηνύματα εντός, κυρίως, του χώρου της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση κάποιων στελεχών και, τέλος, ανακοινώνει την πρόθεσή του να μην είναι υποψήφιος στο νέο Δήμο Αβδήρων, κάνοντας λόγο για «συνεχιζόμενη ανακύκλωση εύρεσης υποψηφίων, που οδηγεί σε βεβιασμένες και καθοδηγούμενες επιλογές» στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Με την αποχώρηση του Νίκου Ζλάτκου από την κούρσα για το χρίσμα, οι επιλογές για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι περιορίζονται σε λιγότερα πρόσωπα, τα οποία όμως είτε δεν έχουν πειστεί για τη βεβαιότητα του εγχειρήματος, είτε αδυνατούν να συσπειρώσουν κόσμο από τους πολλούς οικισμούς του νέου μεγάλου Δήμου, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για την ώρα στο Βασίλη Τσολακίδη που έχει προχωρήσει και βρίσκεται αρκετά βήματα πιο μπροστά.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ζλάκτου αναφέρει:

Φίλες και Φίλοι,

Είναι πια γνωστό σε όλους ότι ο Νόμος 3852/2010 που περιγράφει το Σχέδιο «Καλλικράτης» προέβλεψε για την περιοχή μας τη δημιουργία ενός διευρυμένου δήμου με τη συνένωση των τριών Δήμων, Βιστωνίδος, Αβδήρων και Σελέρου.

Στόχος της μεταρρύθμισης αυτής ήταν η δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου διοίκησης με τεράστιες αναπτυξιακές, οικονομικές και πολιτισμικές δυνατότητες και αρμοδιότητες.

Αντί αυτού όμως βλέπουμε την σημερινή κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη προχειρότητα ένα τόσο σημαντικό θέμα. Η ανακολουθία λόγων και έργων της κυβέρνησης για την χρονιά που διανύουμε αποτελεί πρωτοφανές γεγονός στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όπως πολλοί θα γνωρίζετε με την τοπική αυτοδιοίκηση ασχολήθηκα για έναν και μόνον λόγο. Τη απέραντη αγάπη, αλλά και τη διάθεση μου για προσφορά στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω.

Δεν είχα καμία σχέση με την πολιτική, όπως πολλοί θέλουν να την ερμηνεύσουν σήμερα. Ελεγχόμενος, δυστυχώς για κάποιους, αλλά ευτυχώς για μένα, δεν ήμουν. Εργάστηκα με γνώμονα την αγάπη για την ευημερία του τόπου μου.

Δεν υπήρξα μέλος κάποιας πολιτικής και κυρίως παραπολιτικής «ομάδας». Δεν υποστήριξα κανέναν παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον. Σωτήρες ο τόπος δεν χρειάζεται, μόνο ανθρώπους με πίστη σε αυτό που κάνουν. Ήμουν και είμαι ταγμένος στην ομάδα των ενεργών πολιτών, στην ομάδα των ευαίσθητων δημοτών.

Από το 2007 που ανέλαβα το τιμόνι του Δήμου Βιστωνίδος, ακολούθησα ίσως ένα πρωτόγνωρο, για την εποχή, μοντέλο διοίκησης, αυτό του αυστηρού συμμαζέματος των οικονομικών, των υπηρεσιών, κ.τ.λ. με αποτέλεσμα το προσωπικό κόστος.  Από πολλούς φίλους και μη, κατηγορήθηκα για αυτό, όμως η σημερινή διαμορφωθείσα κατάσταση των οικονομικών του Δήμου επιβεβαίωσε την ορθότητα της τακτικής αυτής.

Επέμεινα με την πίστη ότι ακολουθώ την πρέπουσα οδό και πιστεύω ότι δικαιώθηκα πράττοντας το καλύτερο για τον τόπο. Σίγουρα μπορώ να αναγνωρίσω και σφάλματα και παραλείψεις αυτά τα 4 χρόνια, που σίγουρα δεν έγιναν από δόλο προκειμένου να ζημιώσω κάποιον και κυρίως το δημόσιο συμφέρον. Παρόλα αυτά συντελέστηκε ένα σημαντικό έργο το οποίο θα μείνει ως παρακαταθήκη στους δημότες του Δήμου Βιστωνίδος. Υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται έργα, μέσα σε 4 χρόνια, πάνω από 5.000.000,00 €, λόγω της ορθολογιστικής διαχείρισης που έγινε. Αυτό το έργο είναι αδιαμφισβήτητο και βρίσκεται σε κάθε οικισμό του Δήμου… όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μην το βλέπουν!

Όλα αυτά τα χρόνια υποστήριζα με θέρμη ότι η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους με οράματα, αλλά όχι αιθεροβάμονες, ανθρώπους με γνώση και κυρίως διάθεση για προσφορά και όχι για να απολαύσουν αποδοχές και οφίκια, ανθρώπους που θα διαχειρίζονται με σεβασμό τον κόπο και τα χρήματα του φορολογούμενου δημότη και όχι μια διοίκηση που θα κατασπαταλά, προς εξυπηρέτηση ορισμένων, πόρους και υλικά.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι καλό για κανέναν να συνεχίζει να ψάχνει καρέκλες και οφίκια. Προσωπικά, δεν έχω ανάγκη από αυτά και αυτό γιατί λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τους ανθρώπους του μόχθου όλου του Νομού, είχα τη δυνατότητα να δημιουργήσω ισχυρές σχέσεις και φιλίες που ξεπερνούν τα στενά όρια του ορισμού σχέσης δημάρχου και δημότη. Άλλωστε 4 χρόνια τώρα, ποτέ δεν διεκδίκησα τον τίτλο. Για όλους ήμουν και παραμένω αυτός που γνωρίζουν τόσα χρόνια. Είναι δεδομένη η συμπάθεια και η εκτίμηση που τρέφω όχι μόνο για τους κατοίκους του Δήμου Βιστωνίδος, αλλά και για αυτούς των Αβδήρων και του Σελέρου. Ιδιαίτερα με τους Αβδηρίτες είναι γνωστές οι σχέσεις που έχω και διατηρώ και ειλικρινά στενοχωρήθηκα για την πικρία που νιώσανε μετά την αλλαγή της έδρας από τα Άβδηρα στη Γενισέα.

Στόχος μου δεν ήταν να εξασφαλιστώ οικονομικά αφού τέτοιο πρόβλημα δεν έχω και όταν φύγω από την πολιτική θα είμαι φτωχότερος απ’ όταν εισήλθα.

Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη και την συνεχιζόμενη ανακύκλωση εύρεσης υποψηφίων, που οδηγεί σε βεβιασμένες και καθοδηγούμενες επιλογές, αλλά και την συνεχιζόμενη ομφαλοσκόπηση της παράταξης στην οποία ανήκω, αποφάσισα να μην είμαι υποψήφιος στον νέο Δήμο Αβδήρων, αλλά να παραμείνω ενεργός πολίτης αυτού μαχόμενος για το καλό του τόπου.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που πραγματικά στάθηκαν δίπλα μου και πίστεψαν στις ίδιες αξίες και αρχές, αλλά και αυτούς που διάλεξαν διαφορετικές αντιλήψεις, γιατί διδάχθηκα από καταστάσεις και συμπεριφορές. Είναι γνωστό άλλωστε το αρχαίο ρητό «ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος».

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr