oikonomias_kai_papandreou

Επίσπευση των μεταρρυθμίσεων ζητεί από την κυβέρνηση η τρόικα

5 Αυγούστου 201022:00

oikonomias_kai_papandreouΘετικά αποτιμούν οι ελεγκτές της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ την πρόοδο εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής πολιτικής στο διάστημα Μαΐου – Αυγούστου

ωστόσο ζητούν την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων από τα τέλη φθινοπώρου, ώστε να δρομολογηθούν όλες οι αλλαγές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου το μεσημέρι της Δευτέρας, εν όψει της παράδοσης του σχεδίου της έκθεσης αργότερα εντός της ημέρας, ή την Τρίτη.

Το προσχέδιο της εκθέσεως προόδου που κατήρτισαν μέσα στο Σαββατοκύριακο τα στελέχη της τρόικας εντοπίζει μεγάλη πρόοδο σε επίπεδο δημοσιονομικής προσαρμογής, αναγνωρίζει την βούληση της κυβέρνησης για υλοποίηση όλων των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων, ωστόσο εντοπίζει κίνδυνους σχετικούς τόσο με το οικονομικό περιβάλλον όσο και με την εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ζητεί ένταση των προσπαθειών για υπέρβαση των προβλημάτων.

Οι αδυναμίες που εντόπισαν οι ελεγκτές σχετίζονται με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων, τις χαμηλές εισπράξεις από τον ΦΠΑ, της καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, τα προβλήματα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τις αυξημένες δαπάνες των νοσοκομείων, τις αυξημένες επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, τα πρόσθετα κόστη από την εισαγωγή του Καλλικράτη, αλλά και τις ελλειμματικές ΔΕΚΟ τα χρέη των οποίων επιβαρύνουν το 2010 κατά 0,8% του ΑΕΠ το δημοσιονομικό έλλειμμα και κατά 5% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος.

Για να ανασχεθούν οι πληθωριστικές πιέσεις και να υπάρξει τόνωση της απασχόλησης το κλιμάκιο ζητεί την άμεση απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση του προστατευτισμού που παρείχε το κράτος σε  μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών. Η τρόικα καθιστά σαφές πως οι σχετικές πρωτοβουλίες θα αναληφθούν πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν στο σχέδιο Προϋπολογισμού 2011.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλος θα ενημερωθούν από τα στελέχη του κλιμακίου της τρόικας για την τελική έκθεση προόδου, η οποία θα υποβληθεί στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρχές Σεπτεμβρίου στην ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

http://news.in.gr/economy

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr