pratos_sekap_2

ΣΕΚΑΠ: Δεν πέρασε η αύξηση μετ. κεφαλαίου αλλά…

29 Ιουλίου 201014:04

sekap_g.s._seke_karagiozopoulosΗ αναβληθείσα Γενική Συνέλευση της ΣΕΚΑΠ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, για πρώτη φορά χωρίς την παρουσία τοπικών δημοσιογράφων. 

Η συνέλευση ως κυρίαρχο θέμα είχε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με ταυτόχρονη απομείωση της τιμής της μετοχής που είχε προταθεί από τη μεγαλομέτοχο ΑΤΕ κάτι που απορρίφθηκε από όλους τους υπόλοιπους μετόχους, καθησυχάζοντας προσωρινά τους φόβους διαφόρων παραγόντων για τη δυνατότητα εκποίησης από την πλευρά της Αγροτικής Τράπεζας.

Το κλίμα όμως διαταράχθηκε από την τοποθέτηση του πρώην βουλευτή Αχιλλέα Καραγκιοζόπουλου, μέλους του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο οποίος έκανε λόγο –σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες- για πρόθεση ίσως και συμφωνία της ΠΑΣΕΓΕΣ να αγοράσει τις μετοχές της Αγροτικής Τράπεζας. Η θέση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε  προπομπό ιδιαίτερα αρνητικών εξελίξεων, γεγονός που οδήγησε τον πρώην βουλευτή να ανασκευάσει μερικώς.  Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ Δημήτρης Πράτσος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Γενικής Συνέλευσης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, δεν επιβεβαίωσε κάτι τέτοιο και επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός σημειώνοντας ότι από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ εκφράστηκε απλώς η αγωνία των μελών της Διοίκησής της που συνήλθε πρόσφατα και εξέτασε το ενδεχόμενο ρευστοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει, προκειμένου να στηρίξει τη λειτουργία των συνεταιριστικών εταιριών.

Συνέντευξη Τύπου Δημ. Πράτσου

Κατά τα άλλα στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πρόεδρος της εταιρίας, συνοδευόμενος από την Αντιπρόεδρος Μανώλη Εγγλεζάκη, αναφέρθηκε στην υπερψήφιση του ισολογισμού ο οποίος αντανακλά την κακή εικόνα του χθες καθώς και τις προθέσεις της παρούσας διοίκησης για το αύριο, αναφερόμενος στην επίλυση πολύ σοβαρών λογιστικών ζητημάτων που είχαν επισημανθεί από τους ορκωτούς λογιστές κατ΄επανάληψη, (όπως η αποτίμηση των ακινήτων της εταιρίας) σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά ο Ισολογισμός δεν διαθέτει υποσημειώσεις. Πάραλληλα έκανε λόγο για ζημιές μιας 20ετίας οι οποίες απεκρύφθησαν συστηματικά και αποτυπώνονται πλήρως, πια, στον αναμορφωμένο ισολογισμό.

Ουσιαστικά ο της ΣΕΚΑΠ σημείωσε ότι η παρούσα διοίκηση έχει αποτυπώσει με σαφήνεια το Πρόεδρος περιβάλλον στο εσωτερικό και το εξωτερικό της εταιρίας –που δεν είναι το καλύτερο δυνατό- έχει σκιαγραφήσει το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και την κακή εικόνα του κλάδου των τσιγάρων και εκτίμησε ως βασική και άμεση ανάγκη της εταιρίας την ύπαρξη κεφαλαίων προκειμένου να υπάρξει ισορροπία. Σε μια εποχή που ο κλάδος της βιομηχανίας καπνού παρουσιάζει σημαντική πτώση και οι επενδύσεις των κεφαλαίων ενέχουν υψηλό ρίσκο και χαμηλή απόδοση η χρηματοδότηση της εταιρίας αποτελεί θεμελιώδες ζήτημα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό ο οποίος χρηματοδοτεί με αρκετά εκατομμύρια ευρώ τις αλεπάλληλες αυξήσεις της φορολογίας προκειμένου να διατηρήσε σε χαμηλά επίπεδα τις τιμές των σημάτων, δυνατότητα που δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό στη ΣΕΚΑΠ. Πάντως υπάρχει διάλογος με την ΑΤΕ και έχει αποκλειστεί η περίπτωση σύναψης νέου δανείου με επιτόκιο 10,7%

Προσπάθεια εξυγίανσης, νέο σήμα στην αγορά.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια εξυγίανσης της εταιρίας  που παρουσιάζει σοβαρή πτώση των πωλήσεων στο εσωτερικό της χώρας, απόρροι α και της γενικότερης κρίσης, ακόμη μεγαλύτερη πτώση στο εξωτερικό και σοβαρά προβλήματα και επισφαλείς απαιτήσεις από τις θυγατρικές εταιρίες του εξωτερικού. Σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία δεν έγινε καμία προσπάθεια στήριξης κάποιου σήματος της εταιρίας ή δημιουργίας νέου ενώ έκανε γνωστό ότι η εταιρία μέχρι το Φθινόπωρο προχωρά στη δημιουργία νέου σήματος, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, τονίζοντας όμως ότι «θα πάμε σε νέο σήμα και θα δώσουμε τα ρέστα μας στην αγορά».

Ερωτηθείς για τις δεσμέυσεις Παμπούκη γύρω από την είσπραξη της επιδότηση τους κόστους εργασίας, ύψους 2 εκ. Ευρώ και της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού πλανου της εταιρίας, ύψους 6 εκ. Ευρώ, ο Δημήτρης Πράτσος σημείωσε ότι τα χρήματα αυτά θα είναι μια ανάσα αλλά υπάρχουν παράγοντες που καθυστερούν  μέχρι σήμερα την είσπραξή τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εταιρία θα σωθεί με αυτά τα ποσά

Το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Σε σχέση με το μέλλον της εταιρίας ο Δημήτρης Πράτσος επεσήμανε. «Η  ΣΕΚΑΠ και οι αντίστοιχες εταιρίας έχουν προβλήματα που συνδεόνται με την υφή της ιδιοκτησίας και οι διοικήσεις συναρτώνται από τις κυβερνητικές αλλαγές. Είναι λογικό να υπάρχει ασυνέχεια  που χαρακτηρίζεται από αυθεραισίες συνδικάτων, αυθαιρεσίες διοικήσεων και διαρκή δημιουργία ζημιών. Ο τρόπος λειτουργίας δεν έχει στοιχεία επιχειρηματικότητας. Για το λόγο αυτό ζητούμε από τους μετόχους να λειτουργούν ως μέτοχοι και να ζητούν απόδοση των κεφαλαίων τους.»

Τέλος, άφησε σοβαρές αιχμές για τις προσλήψεις και τις πολιτικές παρεμβάσεις των τελευταίων ετών  και σημείωσε ότι όλα αυτά δημιουργούν τα προβλήματα στην επιχείρηση καλώντας τους μετόχους να διαδραματίσουν το ρόλο τους, και  να ελέγχουν τις διοικήσεις με βάση την απόδοση των κεφαλαίων που επενδύονται ενώ καλούνται να πάρουν αποφάσεις. Διέψευσε, τέλος, ότι υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο να κλείσει η εταιρία, ούτε κάτι τέτοιο διεφάνη από τις προθέσεις των μετόχων.

pratos_sekap_2

sekap_gs

sekap_g.s._filippos_babis

sekap_g.s._zaptis

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr