Οικονομικά των ΘΛΕ και της ΔΕΥΑΞ στο Δημοτικό Συμβούλιο

29 Ιουλίου 201004:59

dimotiko_symvoulio_xanthisΗ έγριση του Προϋπολογισμού του επόμενου Καρναβαλιού και των Γιορτών Παλιάς Πόλης μέσω του προγραμματισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης καθώς και η σύναψη νέου δανείου της ΔΕΥΑΞ κυριάρχησαν ανάμεσα σε αρκετά σημαντικά θέματα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης που έγινε λίγο μετά το μεσημέρι της Τετάρτης και ήταν η τελευταία πριν τις θερινές διακοπές.

ΘΛΕ και Γιορτές Παλιάς Πόλης

Το θέμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών και του κόστους τους συζητήθηκε καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να εγκρίνει το διετές πρόγραμμα δράσης της ΔΕΑΞ που είναι πλεόν Κοινοφελής Δημοτική Επιχείρηση. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος Μ. Φανουράκης, μετά τη μετατροπή της εταιρίας σε Κοινωφελή με βάση το νέο κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ο «Καλλικράτης» αναμένεται να επιφέρει νέες αλλαγές στη λειτουργία τους, τις οποίες η Εταιρία επιχειρεί να προβλέψει και να λύσει ο προγραμματισμός της διετίας. Σε αυτόν περιλαμβάνεται και το κόστος των επόμενων ΘΛΕ που ανέρχεται σε 870.000 μαζί με τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και των Γιορτών Παλιάς Πόλης που φτάνουν τις 150.00 ευρώ. Το ζήτημα αρνήθηκε να εγκρίνει η αντιπολίτευση ενώ ο Χρήστος Πούλιος σημείωσε ότι παρόλο που εγκρίνει τον προγραμματισμό της διετίας δεν μπορεί να εγκρίνει το κόστος, το οποίο χαρακτήρισε υπέρογκο και σχεδόν όμοιο με το υψηλό περυσινό. «Ο χειμώνας  που ακολουθεί είναι δύσκολος για τον κόσμο, δεν μπορούμε να εγκρίνουμε αυτή την προκλητική δαπάνη που είναι σχεδόν ίδια με την περυσινή που ήταν ήδη υψηλή.»

Νέα εγγύηση Δήμου για δάνειο ΔΕΥΑΞ

Η σύναψη νέου δανείου της ΔΕΥΑΞ προκάλεσε, όπως αναμενόταν, νέα σύγκρουση ανάμεσα σε δημοτική αρχή και αντιπολίτευσης με το Χρήστο Πούλιο να σημειώνει ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση με τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ αφήνοντας αιχμές για το αν αυτά παρακολουθούνται καθώς και για το γεγονός ότι ο Δήμος κλήθηκε πρόσφατα να πληρώσει δόσεις των συγκεκριμένων δανείων. Από την πλευρά του ο Μανώλης Τσέπελης  υπεραμύνθηκε των επιλογών του Δήμου και ανέφερε ότι τα δάνεια είναι απαραίτητα για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε προγράμματα που συμμετέχει η ΔΕΥΑΞ και με τα οποία έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις απαραίτητες υποδομές για την πόλη και, κυρίως, τους περιφερειακούς οικισμούς που παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα. Εγκρίθηκε τελικώς κατά πλειοψηφία η εγγύηση του Δήμου για σύναψη δανείου 350.000 ευρώ με το Δήμαρχο να σημειώνει ότι «η εύκολη λύση θα ήταν να μετακυλίσουμε όλα τα κόστη στους καταναλωτές», επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι Δήμος και ΔΕΥΑΞ πρέπει να ταυτίζονται.

Σχέδιο Πόλης και Ανατολική Παράκαμψη.

Προ ημερησίας διάταξης ο Δήμαρχος Ξάνθης ενημέρωσε το Σώμα για την  έγκριση της επέκτασης του πολεοδομικού σχεδίου, εν αναμονή της απόφασης για την ένταξη περίπου 11,5 χιλιάδων στρεμμάτων στο νέο Σχέδιο Πόλης, μετά από πολλές αναμονές. Παράλληλα, εντός των θεμάτων συζητήθηκε και το έγγραφο της Εγνατίας Οδού προς την Περιφερειάρχη για το περίφημο ζήτημα της παράκαμψης Ξάνθης, το οποίο συζητήθηκε εκτενώς στην πρόσφατη σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Υποδομών στην Ξάνθη.

Το δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να εμμείνει στην απόφαση που είχε λάβει εξαρχής για το ζήτημα και εγκρίνει την κατασκευή  μόνο της ανατολικής παράκαμψης χωρίς κοιλαδογέφυρα πάνω από την Παλιά Πόλη, που φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει» για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Το μόνο «αγκάθι» που απομένει είναι η διέλευση μέσα από τις εγκαταστάσεις του ΔΠΘ στα Κιμμέρια, στην οποία επιμένει η Εγνατία Οδός σε αντίθεση με το Δήμο που ζητά την διέλευση έξω από αυτές. Παράλληλα έγινε γνωστό ότι ο Δήμος θα πιέσει την Περιφέρεια για την ένταξη και χρηματοδότηση των έργων της ανάπλασης της Σάρδεων καθώς και της ανάπλασης της εισόδου της πόλης, στο πρότυπο των γειτονικών πόλεων, ζήτημα που στήριξε και η αντιπολίτευση.

Κοινή Συνεδρίαση με το Δημ. Συμβούλιο Σταυρούπολης

Η εν εξελίξει συνένωση με το Δήμο Σταυρούπολης και η ανάγκη κοινής συνεδρίασης συζητήθηκε προ ημερησίας διάταξης μετά από το σχετικό αίτημα που υπέβαλε ο επικεφαλής των Πολιτών για την Αλλαγή Χρήστος Πούλιος και την πρόταση που είχε υποβάλλει στον ορεινό Δήμο.  Για το θέμα υπήρξε συνέναιση των παρατάξεων και αποφασίστηκε να υπάρξει πρόταση στο Δήμο Σταυρούπολης για άτυπη κοινή συνεδρίαση των δύο συμβουλίων προκειμένου να  συζητηθούν και να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που προκύπτρουν από τη συνένωση των Δήμων και κύρια των υπηρεσιών και των επιχειρήσεών τους.

 

Κόντρες για τα αθλητικά γεγονότα

Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης απασχόλησαν οι αθλητικές διοργανώσεις που έχουν ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου προκειμένου να πραγματοποιηθούν στην Ξάνθη. Αρχικά το Χαντμπολ που είχε προκαλέσει την αντίδραση της αντιπολίτευσης , έφερε για άλλη μια φορά διαφωνία μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι ο Δήμος δεν καλύπτει τις 15.000 ευρώ προκειμένου να γίνει ο αγώνας της Εθνικής Ομάδας τον Οκτώβριο στην Ξάνθη. Παρόλα αυτά ο Δήμαρχος σημείωσε ότι δεν είναι αρνητικός αλλά έχει ζητήσει από την Ομοσπονδία του Χαντμπωλ και τη ΓΓΑ να καλύψουν μέρος των εξόδων προκειμένου να γίνει ο σημαντικός αγώνας.

Το TAE KWON DO και το αίτημα που υπέβαλε ο Ανδρέας Χρηστίδης για τη διοργάνωση διεθνούς αγώνα στην Ξάνθη προκάλεσε την μήνι του Δημάρχου ενώ είναι γεγονός ότι και η Αντιπολίτευση δεν υποστήριξε το αίτημα λόγω του μεγάλου κόστους που φαίνεται ότι θα έχει.

Αρχικά ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης σημείωσε ότι οι αγώνες δεν είναι ενταγμένοι στο διεθνές καλεντάρι του TAE KWON DO και δεν διοργανώνονται από την Ομοσπονδία του αθλήματος αλλά από την Ένωση των σωματείων της Βόρειας Ελλάδας. Έκρινε όμως ιδιαίτερα υπερβολικά τα έξοδα που ζητούνται να καταβληθούν και αφορούν σε μετακινήσεις και φιλοξενία αθλητών, προπονητών, βοηθών, παραγόντων και VIP’s, την κάλυψη όλων  των εξόδων διοργάνωσης, αναμνηστικών ακόμη και του εξοπλισμού των αγώναν ενώ επισημάνθηκε από όλες τις πτέρυγες ότι ζητείται η επιχορήγηση χωρίς να είναι γνωστό το κόστος. Ο εκπρόσωπος των αγώνων υποστήριξε ότι πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση που θα φέρει μεγάλο αριθμό επισκεπτών στην Ξάνθη και θα καθιερωθεί για να λάβει την απάντηση του Δημάρχου Ξάνθης ότι « Τουρισμό με πληρωμένα τα έξοδα των τουριστών δεν επιθυμούμε στο Δήμο.» Μετά από πρόταση του Προέδρου του Δ.Σ. αποφασίστηκε να ζητηθεί από τους διοργανωτές να υπάρξει σαφής οριοθέτηση του κόστους της διοργάνωσης για να αποφασίσει ο Δήμος αν και σε ποιο βαθμό μπορεί να καλύψει μέρος τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr