bibliothiki

Εκσυγχρονίζονται οι βιβλιοθήκες της Ξάνθης

22 Ιουλίου 201022:14

bibliothikiΣτην Ξάνθη επεκτείνεται το πρόγραμμα για την «Προώθηση της Ανάγνωσης και τον Εκσυγχρονισμό των Βιβλιοθηκών» μετά την επιτυχημένη εφαρμογή του στο Νομό ΄Έβρου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείου Πολιτικού και τουρισμού.

Μπορεί οι τοπικοί παράγοντες να μην έδειξαν ιδιαίτερη σπουδή για η βελτίωση της εικόνας των βιβλιοθηκών όμως το πρόβλημα παραμένει σοβαρό για τους ξανθιώτες και η εφαρμογή του προγράμματος θα αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Το σχετικό πρόγραμμα στο γειτονικό νομό διήρκεσε 13 χρόνια με την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα υπουργείο Πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εβρου, την ΤΕΔΚ και 12 ΟΤΑ του νομού Εβρου που διαχειρίζονται βιβλιοθήκες. Το 2010 το εν λόγω πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και έγινε παρουσίαση των αποτελεσμάτων του που συνιστούν ριζική αλλαγή της εικόνας του βιβλιοθηκών του Έβρου.

Οι υπάρχουσες βιβλιοθήκες αναβαθμίστηκαν κι εκσυγχρονίστηκαν πλήρως ως προς τον εξοπλισμό, τη στελέχωση, τη νοοτροπία και τον τρόπο λειτουργίας τους. Νέες βιβλιοθήκες ιδρύθηκαν κοντά στις παλαιότερες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα δυναμικό δίκτυο 24 ζωντανών βιβλιοθηκών, που καλύπτει τις πιο απομονωμένες περιοχές του νομού και αγγίζει τις πιο ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ποσοστό των μελών των βιβλιοθηκών αυξήθηκε από 1,93% του πληθυσμού το 1996 σε 23,18% το 2009.

Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος στον νομό Έβρου, θεωρείται σκόπιμο να μεταφερθεί και στο νομό Ξάνθης. Για το λόγο αυτό, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αποφάσισε να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. με το ποσό των 50.000 ευρώ – ποσό που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του Υπουργείου για το πρώτο έτος υλοποίησης του προγράμματος– πέραν του τακτικού προϋπολογισμού του Ε.ΚΕ.ΒΙ., για τη χρονική περίοδο 2010-2011 και ως την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης.

Το Ε.ΚΕ.ΒΙ. δεσμεύεται να κάνει όλες τις επαφές ώστε να προχωρήσει στη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης στην οποία θα ορίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών.  Παράλληλα το Ε.ΚΕ.ΒΙ. θα συμμετάσχει υλοποιώντας δράσεις από τον κεντρικό του σχεδιασμό, όπως επισκέψεις συγγραφέων στα σχολεία, παρουσίαση εκθέσεων – αφιερωμάτων σε λογοτέχνες, διεύρυνση στο νομό Ξάνθης του ερευνητικού δείγματος πανελληνίων ερευνών αναγνωστικής συμπεριφοράς, διάθεση εντύπων ή άλλου υλικού προς το πρόγραμμα από τις κεντρικές του καμπάνιες για τη διάδοση της ανάγνωσης, καθώς και άλλες δράσεις.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr