eap_pinakida

Καταργούνται τα δίδακτρα στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο; Προβλήματα στην Ξάνθη

23 Ιουλίου 201021:49

eap_pinakidaΘετικά φαίνεται να κρίνεται η έκβαση της διαμάχης φοιτητών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με το ίδιο το ΑΕΙ για το θέμα των διδάκτρων.

Φοιτητές διαφόρων ετών, ακόμη και απόφοιτοι, έχουν προσφύγει εδώ και 4 χρόνια στη δικαιοσύνη ζητώντας την επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλλει, βασιζόμενοι στη θεμελιώδη διατύπωση του άρθρου 19 του Συντάγματος για δημόσια και δωρεάν παιδεία καθώς και σειρά άλλων νομικών επιχειρημάτων.

Όπως είναι γνωστό το ΕΑΠ αποτελεί κρατικό και ισότιμο Πανεπιστήμιο και η καταβολή διδάκτρων είναι λογικό να προκαλεί αντιδράσεις. Ήδη, μετά από αλεπάλληλες αναβολές συζητήθηκε η πρώτη αγωγή φοιτητή η οποία έχει τη θετική εισήγηση του Εφέτη-Εισηγητή στο Διοικητικό Εφετείο Πατρών προκειμένου να γίνει δεκτή. Ακολουθεί η ομαδική αγωγή φοιτητών από τα Τμήματα Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού που θα προκαλέσουν σοβαρό οικονομικό κλυδωνισμό για το ΕΑΠ, μόλις εκδικαστεί.

 Είναι μια εξέλιξη προφανής καθώς η καταβολή διδάκτρων σε κρατικό πανεπιστήμιο και μάλιστα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είναι ηθικά και νομικά παράταιρη. Η ενόχληση των φοιτητών εντείνεται εξαιτίας του γεγονότος ότι οι παροχές και η οργάνωση του ΕΑΠ παραμένουν υποβαθμισμένες, αν όχι ανύπαρκτες και σίγουρα είναι δυσανάλογες των 8.400 ευρώ που απαιτούνται – κατ ελάχιστον- για την ολοκλήρωση προπτυχιακού προγράμματος. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα στις σχέσεις φοιτητών και Πανεπιστημίου, προκάλεσε ιδιαίτερα άσχημη εντύπωση η πρωτοβουλία μελών ΔΕΠ της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών που δημοσιοποίησαν επιστολή τους με την οποία καλούν, ουσιαστικά, τη δικαιοσύνη να μη δικαιώσει τις αγωγές των φοιτητών. Ιδιαίτερα στη συγκεκριμένη σχολή και στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού παρατηρείται η μεγαλύτερη αμφισβήτηση από την πλευρά των φοιτητών καθώς εκκρεμεί το σοβαρό πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων για το οποίο το ενδιαφέρον των μελών ΔΕΠ είναι αντιστρόφως ανάλογο με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τη διατήρηση των διδάκτρων.

 Προβλήματα στο τμήμα της Ξάνθης. Το «μετακόμισαν» στην  Κομοτηνή

Επιπρόσθετα προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο τμήμα της Ξάνθης, όπου ως γνωστόν υπάρχει η έδρα του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.  Το όνομα όμως χρησιμοποιείται κατ΄ευφημισμόν καθώς επί παντοδυναμίας του κομοτηναίου πρώην Υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη, τμήματα της Σχολής μεταφέρθηκαν αναίτια στην Κομοτηνή, λίγο πριν από τις εκλογές του 2007. Πρόκειται για πανελλαδικό φαινόμενο μεταφοράς συγκεκριμένων τμημάτων σε μια άλλη πόλη που εξυπηρέτησε προφανή κίνητρα.

 Η μεταφορά δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μετακίνησης καθώς η μέση χρονοαπόσταση για τους φοιτητές όλης της Περιφέρειας αυξήθηκε αλλά και λειτουργικά ζητήματα καθώς τα τμήματα στεγάζονται στο σχολείο ενηλίκων της γειτονικής πόλης, ένα κτίριο που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, κλιματισμού, υποδομών, εποπτικών μέσων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, φοιτητές από την Ξάνθη, την Καβάλα, την Δράμα αλλά ακόμη και από την Αλεξανδρούπολη προετοιμάζουν κείμενο με υπογραφές που ζητούν την αυτονόητη επιστροφή του τμήματος στην έδρα του, που είναι η Ξάνθη και την οποία γνώριζαν όταν υπέβαλαν αιτήσεις εισαγωγής. Για το ζήτημα είχαν επιδείξει πρωτοφανή αδιαφορία τα τελευταία χρόνια όλοι οι τοπικοί φορείς της Ξάνθης.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr