SEKAP_EISODOS_PANO

Διατήρηση της ΣΕΚΑΠ με συνεταιριστικό σχήμα προβλέπει η Πειραιώς

15 Ιουλίου 201020:13

SEKAP_EISODOS_PANOΤην περίπτωση οι θυγατρικές βιομηχανίες της ΑΤΕ, κυρίως οι ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, ΔΩΔΩΝΗ, να παραχωρηθούν σε συνεταιριστικές εταιρίες που θα συσταθούν για το σκοπό αυτό,  με σύμβαση μακροχρόνιας εκμετάλλευσης προβλέπει, μεταξύ άλλων, η πρόταση εξαγοράς της Τράπεζας Πειραιώς για την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σύμφωνα με την πρόταση μόνη υποχρέωσή τους θα είναι η διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για την ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει παράθυρο για τη συνέχιση της λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ, στο πνεύμα παλαιότερης πρότασης του 2003 για μεταβίβαση του ελέγχου σε συνεταιριστικό σχήμα συμμετοχών, αλλά η εξειδίκευση αυτής της πρότασης στο προσεχές διάστημα θα αποδείξει αν έχει βάση και αν αφήνει τα περιθώρια στις εταιρίες να παραμείνουν βιώσιμες αλλά ταυτόχρονα  υγιείς και ανταγωνιστικές.

Προβληματισμός για το μέλλον

Η πρόταση πάντως της Τραπέζης Πειραιώς για την εξαγορά των δύο κρατικών τραπεζών προκάλεσε σοβαρό προβληματισμό στους φορείς της περιοχής ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς δεν θεωρεί τυχαίες τις μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος από την Αγροτική Τράπεζα, τόσο στη ΣΕΚΑΠ όσο και στη Δωδώνη όπου υπήρξαν ανάλογα προβλήματα.

Παράλληλα, αρκετοί είναι αυτοί που σημειώνουν ότι η εξαγορά της ΑΤΕ θα είναι το απαραίτητο βάρος που καλείται να σηκώσει η Πειραιώς προκειμένου να αποκτήσει ποσοστό στο μεγαλύτερο φιλέτο των ελληνικών Τραπεζών που είναι το Τ.Τ. . Έκδηλος είναι όμως και ο προβληματισμός για το γεγονός ότι τα κόμματα εξουσίας φαίνονται θετικά στην εξαγορά των δύο τραπεζών που θα σημάνει και την απεμπλοκή του αγροτοσυνεταιριστικού χώρου από το δημόσιο συμφέρον, γεγονός που θα έχει θετικά και αρνητικά επακόλουθα. Πάντως η πρόταση εξαγοράς δεν θεωρείται άσχετη με όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα συνεταιριστικά εργοστάσια που ελέγχει η ΑΤΕ

Τι προβλέπει η πρόταση

Η πρόταση γα την εξαγορά του 33,04% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και το 77,31% της ΑΤΕbank που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς προβλέπει τίμημα 700 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά.  Η συμφωνία θα είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, εκτιμώντας ότι οι συνέργειες θα ανέλθουν σε 300 εκατ. ευρώ και θα δημιουργηθεί ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς κλάδους της ευρύτερης περιοχής.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr