kalpi

Αυστηροποίηση στις εκλογικές δαπάνες. Διόγκωση της γελοιοποίησης

9 Ιουλίου 201005:02

kalpiΠεριορισμούς στις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων σε Δήμους και Περιφέρειες προβλέπει σχετικό νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παράλληλα με τις μειώσεις των ορίων για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων προβλέπεται αυστηροποίηση του πλαισίου για την προβολή τους αλλά και τις ποινές που προβλέπονται για υποψήφιους και Μ.Μ.Ε.

Πιο αναλυτικά προβλέπονται κυρώσεις που οδηγούν στην έκπτωση των υποψηφίων και την φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους των ιδιοκτητών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, δραστική μείωση των εκλογικών δαπανών και των ραδιοτηλεοπτικών εμφανίσεων, χρηματοδότηση των δαπανών μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών και αυστηρούς ελεγκτικούς μηχανισμούς

Τι προβλέπεται στην περιοχή
Το ύψος των δαπανών για ένα υποψήφιο συνδυασμό στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προτείνεται από το Υπουργείο να τοποθετηθεί στα  234.00 ευρώ, μειωμένο σε σχέση με τις 520.000 που ήταν το άθροισμα τα δαπανών για τους 5 νομούς στις τελευταίες νομαρχιακές εκλογές. Τέλος με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου για ένα Δήμο του μεγέθους της Ξάνθης, δεν προβλέπεται το ύψος των δαπανών για ένα συνδυασμό να ξεπερνά τα 100.000 ευρώ.

Γελοιοποίηση στην πραγματικότητα
Το ζήτημα βέβαια είναι ότι οι εκλογικές δαπάνες αποτελούν ένα θέατρο του παραλόγου αφού ο έλεγχος περιορίζεται μόνο σε αυτές που ανακοινώνουν οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί (με βάση την καλοσύνη τους) και όχι σε αυτές που πραγματικά κάνουν χωρίς να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, όπως συμβαίνει και στις βουλευτικές εκλογές.

Πολύ περισσότερο στην περιοχή της Ξάνθης, κατά τις δημοτικές εκλογές υπάρχουν επιπλέον στοιχεία για δαπάνες που γίνονται από απερχόμενες δημοτικές αρχές προς όφελος ψηφοφόρων τους και επιβαρύνουν τους Δήμους – χωρίς να προσμετρούνται ποτέ και χωρίς να καταγγέλλονται ποτέ από τους αντιπάλους-  ενώ για τους υποψήφιους υπάρχει ένα επιπλέον κόστος που δεν αναγράφεται σε κανενός είδους παραστατικό και αφορά στη διοχέτευση χρημάτων στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με αντάλλαγμα την ψήφο τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα και είναι προφανές ότι κανένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φαυλότητα. Αρκετά συχνά οι ίδιοι οι συνδυασμοί και τα επαρχιακά Μ.Μ.Ε με τη  λειτουργία τους γελοιοποιούν κάθε προσπάθεια ελέγχου των εκλογικών δαπανών και της μαύρης ή γκρίζας προβολής.

Εξαιρείται το διαδίκτυο από τα μέτρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά για τα Ιντερνετικά Μέσα και τις διαδικτυακές τηλεοράσεις  όπου μπορεί κανείς να προβληθεί ασύστολα, χωρίς περιορισμούς και χωρίς φορολογικά στοιχεία.(!) Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, για την παρούσα Κυβέρνηση δεν υφίστανται διαδικτυακά Μέσα Ενημέρωσης.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο να τεθεί σε διαβούλευση το ύψος των εκλογικών δαπανών για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργάνου, το οποίο θα ελέγχει εάν τηρούνται αυτές οι δαπάνες, ενώ όπου διαπιστωθεί ότι τα όρια που θα τεθούν θα έχουν παραβιασθεί, η ποινή θα περιλαμβάνει την αποπομπή του υποψηφίου, ακόμα και αν είναι εκλεγμένος.

Πιο αναλυτικά τα μέτρα προβλέπουν:

– Η χρηματοδότηση των δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων που θα γίνεται μέσω τραπεζικών λογαριασμών, ενώ καταργούνται και τα κουπόνια.
– Η ραδιοτηλεοπτικές εμφανίσεις των υποψηφίων περιορίζονται και τυχόν υπέρβαση των επιτρεπτών ορίων εμφανίσεων ή άλλη άμεση ή έμμεση προβολή, εφόσον αποδειχθεί, ότι συντελέσθηκε με οικονομικό αντάλλαγμα, για μεν τους υποψηφίους συνεπάγεται έκπτωση από το αιρετό αξίωμα, για δε τους ιδιοκτήτες ή νόμιμους αντιπροσώπους των οικείων φορέων συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με ποινή φυλάκισης, τουλάχιστον, ενός έτους.
– Περιορίζονται και εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων με το υπουργείο να θέτει σε διαβούλευση ενδεικτικά όρια για τους συνδυασμούς

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr