Κακλαμάνης: Δεν ψηφίζω το άρθρο για τη διαιτησία

7 Ιουλίου 201018:20

1363192-2-thumb-largeΣε έντονους πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Βουλή η συζήτηση επί του Ασφαλιστικού, ενώ αναμένεται και η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Με έντονη αντιπαράθεση και εν αναμονή της ομιλίας του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Εκτός από την ανησυχία για διαρροές κατά την ψηφοφορία, έκπληξη προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Απόστολου Κακλαμάνη από το βήμα της Βουλής.

«Εγώ το άρθρο για τη διαιτησία δεν το ψηφίζω. Όπως επίσης νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Κακλαμάνης.

Λοβέρδος: «Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας»

«Διαγράφουμε μια περίοδο μεταπολιτευτικής τεχνητής ευδαιμονίας και εξασφαλίζουμε τους συνταξιούχους και την επόμενη γενιά, προσπαθώντας ταυτόχρονα να επαναφέρουμε την Ελλάδα μέσα και από τη δημοσιονομική εξυγίανση στο δρόμο της ανάπτυξης, της αξιοπιστίας και της ευδαιμονίας»

Αυτό τόνισε στην ομιλία του πριν λίγο στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη συζήτηση επί της αρχής του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι «αν ορθοποδήσει η χώρα θα υπάρχουν πολλές δυνατότητες να αρθούν αδικίες που τέθηκαν ως όροι από τους δανειστές».

Ο υπουργός μίλησε για τη πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή «που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους».

Απευθυνόμενος και προς τους βουλευτές του κόμματός του ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών που θα γίνουν απόψε στις 9 το βράδυ επί της αρχής και αύριο επί των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Λοβέρδος μίλησε «για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας»

Κάθε εξάμηνο ο υπουργός θα ενημερώνει την εθνική αντιπροσωπεία για την πορεία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης: «Είμαστε εδώ για να εξηγήσουμε οτιδήποτε έχει μείνει σε συνάδελφο, από απορία έως και μομφή»

Απευθυνόμενος προς τη ΝΔ χαρακτήρισε ο υπουργός λάθος τον διλημματικό τόνο που επιλέγει σε σχέση με το μνημόνιο «το οποίο αποτελεί απόπειρα εθνικού συμβιβασμού σωτηρίας» και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αν και σε επίπεδο Λαϊκού Κόμματος προέτρεψε τους συναδέλφους του να στηρίξουν την Ελλάδα, ο ίδιος καταψηφίζει το μηχανισμό στήριξης της χώρας.

Εστρεψε τα πυρά του και προς τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας πολιτικό σαλταδορισμό την «προτροπή» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το μνημόνιο, ενώ κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι υπερασπιζόμενος το σημερινό καταρρέον σύστημα ως δήθεν αναδιανεμητικό αβαντάρει τους μεγαλοσυνταξιούχους.

Κατά τον υπουργό υπάρχει όμως ελπιδοφόρο μήνυμα ήδη από την εφαρμογή των πρώτων μέτρων για το φάρμακο και την εισφοροδιαφυγή, ενώ υπογράμμισε ότι ανά διετία θα εκπονούνται αναλογιστικές μελέτες και βάσει αυτών θα επαναπροσδιορίζονται οι παροχές:

«Αν περπατήσουν τα μέτρα θα είμαστε σε θέση να άρουμε σκληρές, άδικες και δραματικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε ο υπουργός σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το 90% του νομοσχεδίου είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως κατατέθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τεθεί θέμα ΕΚΟΦΙΝ και μνημονίου.

Παραδέχθηκε πάντως ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης «κατέστησαν όροι των δανειστών», κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010. Διαβεβαίωσε όμως κ.Λοβέρδος ότι «όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε».

Ραγκούσης: «Οι πατεράδες μας δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους»

Ως εκπλήρωση χρέους Δικαιοσύνης απέναντι στις επόμενες γενιές, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γάννης Ραγκούσης την ανάγκη υπερψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

«Αν συνεχίζαμε έτσι, αν δεν επεμβαίναμε τώρα, θα ήταν ζήτημα λίγων ετών να μην υπάρξει πλέον ασφαλιστικό σύστημα, δηλαδή κοινωνικό κράτος πρόνοιας, είπε ο υπουργός, μιλώντας στη Βουλή επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η προηγούμενη γενιά, δηλαδή οι πατεράδες μας δεν ανέλαβαν τις ευθύνες που τους αναλογούσαν, όπως δεν τις ανέλαβαν και όλες οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωση τους τραγικούς χειρισμούς κα παραλείψεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Το καίριο λοιπόν δίλημμα είναι, αν θα ανταποκριθούμε στην πολιτική μας ύπαρξη και στην ευθύνη της αλληλεγγύης των γενεών, ενώ όλα τα άλλα είναι απλώς ενδιαφέρουσες πολιτικές προσεγγίσεις»

Για πρώτη φορά, συνέχισε, γονείς παίρνουν τα βάρος στις πλάτες τους, αφαιρώντας τα βάρη από τα παιδιά τους: «Όποιος αυτή τη στιγμή λέει όχι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, είναι σαν να το αφήνει να καταρρεύσει στα χέρια των παιδιών μας, και μάλιστα των πιο αδύνατων»

«Συνιστά απύθμενη υποκρισία αυτό που λένε κάποιοι ότι δεν θα υποταχθούν στην Τρόϊκα. Για μένα όμως υπάρχει μία άλλη Τρόϊκα, που όλοι επίσης έχουμε. Είναι τα τρία μου παιδιά και είναι πιο αυστηρή και πιεστική η ευθύνη μας», κατέληξε ο κ.Ραγκούσης.

Αντιπαράθεση βουλευτών

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, σημείωσε στην ομιλία του πως οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό, όπως και αυτές στην αγορά εργασίας είναι αναγκαίες. Η κατάργηση, ωστόσο, των δύο συντάξεων και τα μέτρα για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα είναι άδικα. «Η έξοδος λοιπόν, από την κρίση, απαιτεί ολοκληρωμένο πολιτικό σχέδιο σωτηρίας της χώρας, που η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μέχρι τη λήψη αυτής της συζήτησης, πρέπει να το παρουσιάσει ολοκληρωμένο στη Βουλή», είπε.

«Σε αυτήν την συγκυρία, το δίλημμα που τίθεται είναι χρεοκοπία ή επιβίωση του ασφαλιστικού συστήματος», υποστήριξε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Μοσχόπουλος και πρόσθεσε: «Εγώ, που θεωρώ τον εαυτό μου προοδευτικό, που με έφεραν εδώ ψήφοι προοδευτικών πολιτών, ενός νησιού που έχει δώσει εξετάσεις στον προοδευτικό χώρο, απαντώ στο ερώτημα αυτό ψηφίζοντας το νομοσχέδιο».

«Και μετά απορούμε γιατί ο λαός έχει πάρει αποστάσεις από μας, όταν η κατάληξη του προλαλήσαντος συναδέλφου ήταν αυτή που ήταν», παρατήρησε ακολούθως ο Νικ. Νικολόπουλος (ΝΔ) και σημείωσε: «Κανένα μνημόνιο δεν υποχρεώνει μια εκλεγμένη Κυβέρνηση από τον λαό να έχει μόνο ένα μπλάνκο στα χέρια της και να σβήνει δικαιώματα των εργαζομένων υπέρ των δανειστών».

Κατά των επιλογών των πρώην κομμάτων τους τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Κώστας Κιλτίδης και Σοφία Σακοράφα. Ο κ. Κιλτίδης ανέφερε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, εφόσον η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το νομοσχέδιο «τολμά» να αντιμετωπίσει ζητήματα, όπως η ύπαρξη συντάξεων μεγαλυτέρων του μισθού, ή η εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών. «Θα πρέπει, όμως, να αναγράψετε ρητώς ότι η πρόβλεψη αφορά μία γενιά, μία εικοσαετία και ότι αναθεωρείται ανά πενταετία», διευκρίνισε ο βουλευτής.

Αντίθετα, η Σ. Σακοράφα υποστήριξε πως «αν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στην κρίση, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι σοσιαλιστής, παρά μόνον νεοφιλελεύθερος. Το νομοσχέδιο είναι ανέντιμο πολιτικά, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων, με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά. Έχουμε τρελαθεί. Έχουμε τρελαθεί τελείως».

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και κυβερνά τον τόπο με υπευθυνότητα», ανέφερε ο βουλευτής της συμπολίτευσης Αθ. Γικόνογλου και πρόσθεσε: «Δεν φοβάται να συγκρουστεί με το κακό παρελθόν του, αλλά και με όλους εκείνους που πανικόβλητοι βλέπουν μια κυβέρνηση να σαρώνει ένα σάπιο κατεστημένο, μέσα στο οποίο έχουν μάθει να κάνουν παιχνίδι, για να διατηρούν επιζημίως για την κοινωνία, τους ρόλους τους».

«Προκαλώ τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τα ωραία λόγια με τα οποία στόλισαν το τερατούργημα που στοχεύει κατάστηθα την κοινωνική ασφάλιση να βγουν να τα πουν έξω, στους χώρους δουλειάς», είπε απευθυνόμενη προς την συμπολίτευση, η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) και σημείωσε: «Να πάνε στα εργοστάσια, να πάνε στις μεγάλες γυναίκες, που κάνουν παζάρια με τον εργοδότη για να κολλήσουν το ένσημο και δεν πληρώνονται ούτε τη συλλογική σύμβαση, να πάνε εκεί να πουν αυτά τα ωραία λόγια».

Ο Ι. Βλατής (ΠΑΣΟΚ) εκτίμησε: «Είμαστε όλοι μάρτυρες μιας σχεδόν σχιζοφρενικής κατάστασης. Από τη μία γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια της καταστροφής και ότι η λήψη σκληρών μέτρων αποτελεί μονόδρομο. Παρά ταύτα, κάθε φορά που οι αρμόδιοι υπουργοί επιχειρούν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση, γίνεται κυριολεκτικά χαμός».

«Σας αφαιρείται το δικαίωμα, να ψηφίζετε νομοσχέδιο, όπου διεκδικείτε να καθορίζετε εσείς τη ζωή των ανθρώπων μετά από πενήντα χρόνια», ανέφερε η Λ. Κανέλλη και αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να πείτε ξαφνικά σε μία γυναίκα στα 65, ότι μπορεί να είναι στα γόνατα και να καθαρίζει σκάλες; Μπορείτε να φανταστείτε τον πατέρα σας, στα 72 του να δουλεύει, για να συμπληρώσει κάτι που εσείς έχετε βαφτίσει «αξιοπρέπεια» – τα 360 ευρώ;».

Διαφορετική υπήρξε η κριτική του Κ. Καραγκούνη (ΝΔ), ο οποίος έκρινε ότι το βασικό πρόβλημα του Ασφαλιστικού, είναι η αδυναμία του κράτους να διαχειριστεί διαχρονικά και να εγγυηθεί αποτελεσματικά τις συντάξεις – και «το νομοσχέδιο αυτό, θα αποτύχει όπως και τα προηγούμενα»: «Εύχομαι κάποτε να αντιληφθούμε σ’ αυτό τον τόπο, ότι χρειαζόμαστε να «σπάσουμε» ιδεολογικά ταμπού για να πάμε επιτέλους μπροστά», ανέφερε ο βουλευτής.

Η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντ. Μπακογιάννη, δήλωσε πως θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, αλλά θα καταψηφίσει όλες τις διατάξεις «αμφισβητούμενης συνταγματικότητας» καθώς κι εκείνες «που πλήττουν τη ζωή των γυναικών, γιατί πιστεύω ότι μπορούσατε να πετύχετε κάτι καλύτερο».

«Συμφωνώ με πολλές απ’ τις διατάξεις, αλλά όχι με την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, καθώς δεν τολμάτε να θίξετε προνομιακά ταμεία. Το ΛΑΦΚΑ, όπως έρχεται σήμερα, αποτελεί αδυναμία. Δεν έπρεπε να εξισώσετε τα όρια ανδρών και γυναικών με την βιαιότητα που γίνεται σήμερα και να αφήσετε τις νέες γυναίκες χωρίς καμία προστασία. Δεν μπορεί οι αποφάσεις αυτές να μην συνοδεύονται από ένα πακέτο κοινωνικής στήριξης», ανέφερε μεταξύ άλλων, η κα Μπακογιάννη.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, εκτίμησε πως η κυβέρνηση έχασε στην πορεία τον προσανατολισμό της.

«Πρώτη έγνοια κάθε Κυβέρνησης οφείλει να είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και αύξηση της απασχόλησης, η οποία αυξάνει τον αριθμό των ασφαλισμένων. Δεύτερη έγνοια οφείλει να είναι οι πολιτικές άμεσης διασύνδεσης της Παιδείας με την παραγωγή, η έμφαση στην πρόσβαση των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, η συγκροτημένη ένταξη των οικονομικών μεταναστών στο ασφαλιστικό σύστημα, η αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, η προώθηση συγκροτημένης πολιτικής για την αντιμετώπιση του Δημογραφικού. Το νομοσχέδιο δεν αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα», είπε.

Απάντηση ΝΔ σε Λοβέρδο

Απαντητική στην ομιλία του υπουργού Εργασίας, υπήρξε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου, ενώ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα έκανε λόγο για μεθοδεύσεις αντικομμουνιστικής έξαρσης στο άμεσο μέλλον. Στον κύκλο επίσης, των τοποθετήσεων που ακολούθησαν την ομιλία του Ανδρέα Λοβέρδου, ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε την πολιτική του ΛΑΟΣ για κατάργηση των ενσήμων και θεσμοθέτηση ενός συστήματος τριπλής συνταξιοδότησης, ενώ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για μέτρα «νεοαποικιοκρατίας».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Αριστεράς, απέρριψε τα «κροκοδείλια δάκρυα» της Νέας Δημοκρατίας και επέμεινε στο πνεύμα της χθεσινής του τοποθέτησης, λέγοντας πως «όσο πιο πιστά υλοποιούμε το Μνημόνιο με τις ασφυκτικές δεσμεύσεις, τόσο θα βελτιώνεται η δυνατότητα της κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση του πλαισίου και θα έρχεται και πιο κοντά η έξοδος από την επιτήρηση».

«Είπατε πως έχετε την τιμή να εισάγετε ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Δεν είναι τιμή σας αυτό, γιατί συνιστά την απόλυτη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την ενυπόγραφη κατασπατάληση των πόρων της χώρας», ανέφερε στην ομιλία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Όλοι προβληματιστήκαμε αν θα πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση στα δύσκολα», συνέχισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ. «Ορισμένα άρθρα θα τα στηρίξουμε, όπως την αναμόρφωση των βαρέων και ανθυγιεινών που είναι και στο δικό μας πρόγραμμα. Θέλω όμως ένα ελαφρυντικό για να στηρίξω το νομοσχέδιο. Δώστε μου μία ενέργεια της κυβέρνησης που να μείωσε τη σπατάλη του κράτους, να έκανε κάτι για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, μιαν απόσπαση, έναν έλεγχο. Όχι διάταξη για αύξηση των απολύσεων».

Ο κ. Μαρκόπουλος επέκρινε και τον Ανδρέα Λοβέρδο προσωπικά, υπενθυμίζοντας ότι ο νυν υπουργός Εργασίας, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου Πετραλιά, κατηγορούσε για «αλαζονεία», όσους υπεδείκνυαν ως στοιχεία κρίσης του Ασφαλιστικού τα συνταξιοδοτικά προνόμια συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. «Και όταν τα 165 ταμεία τα κάναμε 5, το δικό σας κόμμα ήταν έξω απ’ τη Βουλή», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος. Σήμερα, πρόσθεσε, συμβαίνει το «πρωτοφανές», ο υπουργός να ομολογεί πως υπάρχει ενδεχόμενο το νομοσχέδιό του να καταπέσει ως αντισυνταγματικό στα δικαστήρια, παρουσιάζεται μια αναλογιστική μελέτη «με λάθος στοιχεία» και η κυβέρνηση χειροκροτεί προτάσεις για κοινωνικό διάλογο μετά την υπερψήφιση του Ασφαλιστικού, «όταν η ίδια αρνιόταν τη συζήτηση σε επίπεδο Προέδρου Δημοκρατίας, προτού υπογράψει το Μνημόνιο».

«Όσοι στήριξαν το Μνημόνιο στήριξαν και τις συνέπειές του. Τους καλώ τουλάχιστον να καταψηφίσουν αυτά που δεν ήταν στο Μνημόνιο», κατέληξε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Καρατζαφέρης: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη»

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας: «Να μιλάμε για οικονομία, αλλά όχι να μιλάμε για οικονομία και να χαλάμε χρήματα όσο για ένα διαμέρισμα, προκειμένου να κάνουμε κουρτίνες για το υπουργικό μας γραφείο».

Ο κ. Καρατζαφέρης κατηγόρησε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα πως «φόρτωσαν την Ελλάδα με χρέη», με κυριότερη την ευθύνη της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή, που «χρέωσε την Ελλάδα κατά 130 δισ. ευρώ, όσα χρέη είχε φορτωθεί από την εποχή του Καποδίστρια μέχρι το 1990». Από κει και πέρα, κατά τον κ. Καρατζαφέρη, έρχεται το ΠΑΣΟΚ με ένα σχέδιο του 1997, το οποίο είχε δημοσιευτεί τότε στην εφημερίδα «Απογευματινή», και «αυτό που δεν τολμήσατε τότε, το φέρνετε τώρα φορτώνοντάς το στην Τρόικα».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, δικαιολόγησε την επιλογή του κόμματός του να υπερψηφίσει το Μνημόνιο επί της αρχής, λέγοντας πως «ή θα ψήφιζα υπέρ των κερδοσκόπων, ή θα έλεγα να ζήσουμε, έστω και σε κώμα». Ομολόγησε ωστόσο, πως «λύση μέσα απ’ την Τρόικα δεν υπάρχει». Η λύση έρχεται μέσα από εξωευρωπαϊκές επενδύσεις (Πούτιν, αραβικά κράτη, Κίνα κλπ.) που η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στην αρχή απέτρεψε λόγω αμάθειας, όπως είπε, και γι’ αυτό, «χρειάζεται να υπάρξει μια οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση».

Για το Ασφαλιστικό καθεαυτό, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε κατάργηση των ενσήμων, μερική ενσωμάτωσή τους στον μισθό και χορήγηση μιας τριπλής σύνταξης: της υφιστάμενης βασικής, μιας πρόσθετης με βάση τη φορολογική συνέπεια του ασφαλισμένου και μιας τρίτης με βάση τη φορολόγηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων σε κλαδικό επίπεδο.

ΚΚΕ: «Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη»

Στην τοποθέτησή της η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ενέταξε τα μέτρα για το Ασφαλιστικό, στην ανάγκη του κεφαλαίου για φθηνό εργατικό δυναμικό λόγω της καπιταλιστικής κρίσης – μια ανάγκη που μοιραία υποβαθμίζει τα κεφαλαιακά αποθέματα των ταμείων, όπως είπε.

«Συντρίβετε το Ασφαλιστικό για να έχετε φθηνή εργατική δύναμη», κατηγόρησε την κυβέρνηση η κ. Παπαρήγα, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι αντίστοιχα μέτρα λαμβάνονται σε σειρά προηγμένων χωρών της ΕΕ, που «ούτε Καραμανλή είχαν, ούτε Σημίτη».

Στο παραπάνω πλαίσιο, στο μεν ΠΑΣΟΚ εναποτίθεται ο ρόλος του «νεκροθάφτη του λειψάνου του Ασφαλιστικού», η δε Νέα Δημοκρατία, σηκώνει με τον Αντώνη Σαμαρά τον τόνο αδικαιολόγητα, κατά την κ. Παπαρήγα.

«Υπάρχει όμως και ένα σοβαρό ζήτημα που επιβεβαιώνει τις προβλέψεις μας. Θα έρθουν και άλλα μέτρα (ίσως όχι φέτος, αλλά του χρόνου, ή το 2012) και πάτε να προλάβετε, να τσακίσετε το κίνημα. Το πρώτο πράγμα είναι ο αντικομμουνισμός. Αλίμονο αν δεν γίνεται αντι-ΚΚΕ πόλεμος. Άλλο όμως πράγμα αυτό και άλλο ο αντικομμουνισμός. Ευτυχώς που υπάρχουν άνθρωποι και στις γραμμές σας και εκεί που δεν μπορείτε να φανταστείτε, που ξέρουν τι είναι ο αντικομμουνισμός για την πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι ετοιμάζεται και πώς θα γίνει η επίθεση. Και να ξέρετε ότι δεν πρόκειται να φοβηθούμε και ξέρουμε και ποιοι παίρνουν μέρος. Είμαστε έτοιμοι και να σας απαντήσουμε», είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.

Λαφαζάνης: «Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς»

«Πάμε σε εργασία με μισθούς εξευτελιστικούς και γεράματα χωρίς σύνταξη στην ουσία, με ένα απλό προνοιακό επίδομα. Αν αυτοί είναι οι στόχοι σας κε υπουργέ, τους έχετε επιτύχει απολύτως και πλήρως», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Όταν σας ακούει κανείς να μιλάτε, αποκτά την εντύπωση πως ήμασταν μια χώρα με παχυλές συντάξεις και κατοίκους που ζουν πανευτυχείς στα γεράματα», συνέχισε ο κ. Λαφαζάνης. «360 ευρώ ήταν το προνοιακό επίδομα που δινόταν στους απόρους. Όποιος ήταν άπορος έπαιρνε το προνοιακό επίδομα του ΟΓΑ – και θεωρείτε κατάκτηση ότι μας το επαναφέρατε ως βασική σύνταξη; Οι υπολογισμοί για την αναλογική σύνταξη είναι σφαγείο. Και είναι δυνατόν η αναπροσαρμογή των συντάξεων να γίνεται με υπουργικές αποφάσεις;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτά που κάνετε στις εργασιακές σχέσεις, δεν τόλμησε να τα κάνει κανένα καθεστώς, όσο σκληρό και απάνθρωπο πέρασε απ’ τη χώρα. Υπάρχει εναλλακτική λύση. Όχι στον δρόμο της μπανανίας και του προτεκτοράτου, σε μία κυβέρνηση που υπηρετεί τα συμφέροντα του εγχώριου και διεθνούς χρηματιστηριακού κεφαλαίου. Προτείνουμε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ρύθμιση του ιδιωτικού και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος – μια πολιτική που μπορεί να διασφαλίσει το μέλλον της χώρας, την επιβίωση του έθνους», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

Παπουτσής: «Η Ελλάδα δεν είναι υπό Κατοχή»

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Παπουτσής, απέρριψε τις κατηγορίες της Αριστεράς λέγοντας πως «η Ελλάδα δεν είναι χώρα υπό Κατοχή και κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, αλλά χώρα με δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και με την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού». Απευθυνόμενος δε, στη Νέα Δημοκρατία, σχολίασε τα «κροκοδείλια δάκρυα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Μαρκόπουλου, που μέμφονται την κυβέρνηση για περιορισμό της ανεξαρτησίας μας, αλλά αποσιωπούν πως παραλάβαμε τη χώρα σε αυστηρή επιτήρηση για δεύτερη φορά».

«Ζούμε το τέλος της εποχής της ψεύτικης ευδαιμονίας, της εποχής των μύθων – γιατί είναι μύθος να περιμένεις να επιβιώσει το κοινωνικό κράτος όταν αδιαφορείς για την εκτεταμένη κλοπή στο σύστημα υγείας. Υπάρχει όμως ελπίδα. Θα βγούμε από τη δίνη της κρίσης», διαβεβαίωσε ο κ. Παπουτσής. «Ένα όμως είναι σίγουρο: Δεν είναι εύκολος ο δρόμος. Μας περιμένουν δοκιμασίες – και δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι αλλαγές θα είναι βίαιες στη ζωή όλων μας. Γι’ αυτό, είναι έκδηλη η αγωνία να μην πληρώσουν οι φτωχοί και οι μικροσυνταξιούχοι. Γι’ αυτό εργάζονται σκληρά και επίμονα ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Κουτρουμάνης».

Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζητά ο Αλ. Τσίπρας

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στο πλαίσιο του άρθρου 44 του Συντάγματος, πρότεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ κάλεσε τους βουλευτές κυρίως της πλειοψηφίας να σταθούν κατά τη βραδινή ψηφοφορία στο ύψος των περιστάσεων «και να ψηφίσουν με την καρδιά και τη συνείδησή τους».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «έρχεται να θεσμοθετήσει την κοινωνική βαρβαρότητα, να καταργήσει κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, να ξεμπερδέψει με την έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης και υιοθέτηση του πυρήνα της νεοφιλελεύθερης σκέψης που είναι η έννοια της ατομικής ευθύνης».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στράφηκε ευθέως κατά του υπουργού Απασχόλησης κατηγορώντας τον για «ιδεολογική μετάλλαξη» και υπογραμμίζοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση «θα μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που διέλυσε την κοινωνική ασφάλιση και το όποιο κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα»

Ειδικότερα κατέστησε τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπεύθυνες για την κατάρρευση του συστήματος «με την κλοπή των αποθεματικών, το Χρηματιστήριο και τα δομημένα ομόλογα».

Μίλησε για αντισυνταγματικά και νεοφιλελεύθερα μέτρα με αλλαγή της δομής και του χαρακτήρα του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, αντικατάσταση της κατώτερης σύνταξης από τη «βασική σύνταξη επιπέδου ΟΓΑ» και απόσυρση του κράτους από τη συνταγματική του υποχρέωση για τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

«Προωθείτε πλήρη διάλυση και κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, επιστροφή στη δεκαετία του ’20 και επιτίθεστε στο σκληρό πυρήνα των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο κ.Τσίπρας, ενώ προσέθεσε ότι μέτρα όπως η κατάργηση του κατώτατου μισθού, η ευθεία παρέμβαση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η αύξηση του ορίου των απολύσεων και η μείωση της αποζημίωσης «είναι πολιτική Θάτσερ και κατεδάφιση της κοινωνίας χωρίς να σώζουν οι μικρές διαφοροποιήσεις που έγιναν».

Ο κ.Τσίπρας επανήλθε στο θέμα της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και της Εθνικής Επιτροπής για τα δικαιώματα του ανθρώπου και ζήτησε να προκηρυχθεί δημοψήφισμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να αποφανθεί ο λαός για ψηφισμένο νομοσχέδιο εφόσον αποφασιστεί από τα 3/5 του συνόλου των βουλευτών και εφόσον ζητηθεί από 120 βουλευτές.

Οι ενστάσεις των κοινωνικών φορέων

Τους εκπροσώπους των φορέων να διατυπώνουν στην πλειοψηφία τους ενστάσεις επί του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό στο Δημόσιο, άκουσε η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος ανέφερε ότι εκτός από το ότι το νομοσχέδιο είναι νομικά διάτρητο επιφέρει όχι απλώς δυσμενείς αλλά ακραίες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα των δημοσίων υπαλλήλων. «Με το νομοσχέδιο αυτό έχουμε μια πολιτική που αγνοεί κάτι που έχει αποδειχθεί ιστορικά: ότι η ανασύνταξη της χώρας οφείλεται στην κινητοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

Όλα: Από τους μισθούς μέχρι τις συντάξεις μέχρι τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο μας δίνουν την εντύπωση ότι εδώ βρισκόμαστε σε μία κατάσταση που οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας διοίκησης αντί της εξυγίανσης. Οδηγούμαστε σε μία κατάσταση που επιδεινώνει και την κατάσταση της χώρας», ανέφερε ο κ. Παπασπύρος. Ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να έρθει νέο που να κινητοποιεί και την παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομικών Δ. Γεωργαντζής, μίλησε για «απόλυτο αιφνιδιασμό» που προκάλεσε η προσθήκη η οποία αφορά τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς – όπως είπε – ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είχε διαβεβαιώσει πως δεν θα αλλάξει τίποτα στο καθεστώς και θα γινόταν ευρεία διαβούλευση, μόλις προ λίγων ωρών εκείνοι «κατέβασαν το νομοσχέδιο από το Διαδίκτυο» για να ενημερωθούν. Επί της ουσίας του σχεδίου νόμου, είπε ότι δημιουργεί ασφαλισμένους τριών ταχυτήτων, κατεδαφίζει και ισοπεδώνει το ασφαλιστικό καθεστώς των Σωμάτων Ασφαλείας και δεν αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες του καθεστώτος εργασίας των ενστόλων.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας των Αστυνομικών, Χρ. Φωτόπουλος τόνισε ότι με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου αδικούνται οι αστυνομικοί και ζήτησε από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει πέντε επιπλέον χρόνια δεδουλευμένης εργασίας, «όπως πραγματικά είναι, αφού οι αστυνομικοί με αργίες και υπερωρίες δουλεύουν πολύ περισσότερο» και να δώσει πέντε ακόμη πλασματικά λόγω της επικινδυνότητας του επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, χαρακτήρισε άδικες και σκληρές κάποιες διατάξεις του σχεδίου νόμου και ανέφερε ότι λόγω της αθρόας φυγής εργαζομένων το 2011 – έμπειρων που θα έπρεπε να σηκώσουν το βάρος της μεταρρύθμισης – θα είναι αδύνατη η εφαρμογή του Καλλικράτη, γιατί θα υπάρχουν ερημωμένοι δήμοι.

«Μετά το πάγωμα των κυρίων συντάξεων και των επικουρικών, την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας και την αδικία που έγινε σε κείνους που είναι κάτω των 60 ετών, έρχεται το Ασφαλιστικό το οποίο επιφέρει τεράστια βάρη, καταργεί συνταγματικές διατάξεις και παραβιάζει τα δικαιώματα του ανθρώπου, που το καθιστούν επαχθές», σημείωσε ο Π. Βαβουγιός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των συνταξιούχων του Δημοσίου.

«Η Πολιτεία επιτίθεται στους στρατιωτικούς», είπε ο Ανέστης Τσουκαράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνοντας σε ζητήματα περικοπής των επιδομάτων τους, σε ενστάσεις που αφορούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ένστολων και τις ιδιαιτερότητες του λειτουργήματός τους, δεδομένου, όπως είπε, ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά λειτουργοί. «Καταρρακώνεται το ηθικό των στρατιωτικών. Δημιουργείται στράτευμα ηλικιωμένων» πρόσθεσε.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr