Κίνα: Εκτέλεση πρώην ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας

7 Ιουλίου 201006:11

police_chinaΟι αρχές της Κίνας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη στην εκτέλεση ενός πρώην ανώτατου αξιωματούχου της αστυνομίας και της δικαιοσύνης στην πολυπληθέστερη μητρόπολη της χώρας, την Τσονγκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών στο πλαίσιο μιας εκστρατείας πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Μπο Σιλάι, στέλεχος του ΚΚ Κίνας, κέρδισε επαινετικά σχόλια στον Τύπο της χώρας για την επιχείρηση αυτή, που απέβη στις συλλήψεις και τις καταδίκες ανώτερων αξιωματούχων στη γιγαντιαία πόλη των 30 εκατομμυρίων κατοίκων – ορισμένοι αναλυτές θεωρούν την εκστρατεία ένδειξη ότι προαλείφεται για μια θέση στα κορυφαία κομματικά και κυβερνητικά όργανα το 2012.

Ο Ουέν Κιανγκ, 54 ετών, εκτελέστηκε το πρωί της Τετάρτης, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα και την εφημερίδα Λαϊκή Ημερησία. Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τον τρόπο της θανάτωσής του.

Ο Ουέν είχε καταδικαστεί τον Απρίλιο για προστασία συμμοριών, δωροδοκία, βιασμό και «απάτες με ακίνητα», σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ. Ήταν επικεφαλής της δικαιοσύνης και της αστυνομίας στην πόλη από το 1996 ως το 2009.

Στην έφεσή του, υποστήριξε ότι συνεργάστηκε και ότι ομολόγησε για το «85%» των πόρων που φερόταν να είχε αποκτήσει με αμφίβολο τρόπο.

Τα δικαστήρια στην Τσονγκίνγκ έχουν ήδη καταδικάσει δεκάδες ανθρώπους σε θάνατο ή βαριές ποινές κάθειρξης τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο της έρευνας. Οι δίκες σημαδεύτηκαν από μακάβριες αποκαλύψεις για δολοφονίες, εκβιασμούς από αστυνομικούς που μετατράπηκαν σε κακοποιούς, κ.ά., ενώ πολίτες διαδήλωσαν επανειλημμένα μπροστά σε κυβερνητικά κτίρια κρατώντας φωτογραφίες με δολοφονημένους και ξίφη, όπλο που φέρονται να χρησιμοποιούν συμμορίες.

Οι δίκες αρχικά συνάρπασαν τα ΜΜΕ και το κοινό – που φέρεται να έχει «κουραστεί» από τη διαφθορά και το έγκλημα – αλλά η βιάση με την οποία εκδόθηκαν οι αποφάσεις προβλημάτισε αρκετούς στους νομικούς κύκλους της Κίνας.

Οι στενοί δεσμοί μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος και διωκτικών αρχών ήταν σύνηθες φαινόμενο πολύ πριν καταλάβει την εξουσία το ΚΚΚ το 1949: τοπικοί πολέμαρχοι καθώς και πλούσιοι επιχειρηματίες δρούσαν συνεργαζόμενοι στενά με ισχυρούς κακοποιούς.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr