Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για το φαινόμενο Λα Νίνια

6 Ιουλίου 201011:57

hurricane_bill‘Ένα κλιματικό φαινόμενο του τύπου «Λα Νίνια» διαμορφώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό, πρόδρομος εποχής κυκλώνων και μουσώνων ισχυρότερων από ό,τι συνήθως στην Ασία, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (ΟΜΜ) του ΟΗΕ. «Μετά την ταχεία εξαφάνιση του φαινομένου Ελ Νινιο (2009-10) στις αρχές του Μαΐου 2010… η εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια συνεχίζεται», σύμφωνα με τον OMM.

Η Λα Νίνια είναι το αντίστροφο φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που χαρακτηρίζεται από την άνοδο της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας στις κεντρικές και τις ανατολικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού. Προκαλεί συνήθως ισχυρές βροχοπτώσεις στην Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Αυστραλία, περιόδους ξηρασίας στη Νότια Αμερική, θύελλες στην τροπική περιοχή του Ατλαντικού, κύματα ψύχους στη Βόρεια Αμερική και βροχερό καιρό στην νοτιοανατολική Αφρική.

«Αν και είναι πιθανό ότι οι συνθήκες της Λα Νίνια θα συνεχίσουν να διαμορφώνονται τους προσεχείς μήνες» ο οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σε θέση να προβλέψει πότε θα διαμορφωθεί το φαινόμενο και ποιές θα είναι οι διαστάσεις του, το 2010. Εξάλλου, η διακύμανση των δυτικών επιφανειακών ανέμων κατά τις προσεχείς τέσσερις έως έξι εβδομάδες είναι πιθανόν να εμποδίσει την εξέλιξη προς ένα φαινόμενο Λα Νίνια.

Οι διαφορές της θερμοκρασίας που προκαλούνται από το Ελ Νίνιο και τη Λα Νίνια είναι στενά συνδεδεμένες με τις σημαντικές διακυμάνσεις του κλίματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ανωμαλίες αυτές είναι πιθανόν να διαρκέσουν και έναν χρόνο.

Πηγή: kathimerini.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr