Διήμερο φεστιβάλ ΚΝΕ στην Ξάνθη

25 Ιουνίου 201008:46

kne_synenteyxiΣυνέντευξη Τύπου για διήμερο Φεστιβάλ της ΚΝΕ δόθηκε στην Ξάνθη από μέλη της Νομαρχιακής του ΚΚΕ και του Νομαρχιακού Συμβουλίου της ΚΝΕ. 

Πρόκειται για το φεστιβάλ που πραγματοποιείται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Ξάνθη ενώ συνδυάζεται με την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών.Η Βούλα Μαχαιρίδου παρουσίασε το φυλλάδιο του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά ενώ ανέφερε ότι το ΚΚΕ τάσσεται κατά των ναρκωντικών χωρίς να τα διαχωρίζει σε μαλακά και σκληρά, αποδίδοντας το φαινόμενο των ναρκωτικών στις παρενέργειες του καπιταλισμού.

Ιδιαίτερη αναφορά στην πρόληψη έκανε ο Νίκος Φρέγκογλου ενώ ο Φώτης Τσούτσιας από το Νομαρχιακό της ΚΝΕ αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ που γίνεται «χωρίς χορηγούς από τη νεολαία για τη νεολαία»

Στις 6 το απόγευμα στην Πλατεία Μπαλτατζή θα γίνει τουρνουά μπάσκετ 3 οn 3 ενώ στις 7 το απόγευμα του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία θα υπάρξουν μαθητικές συναυλίες, θεατρική παράσταση, ομιλία και προβολή ενημερωτικού υλικού.

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε για την Μέρα το Ναρκωτικών η Ν.Ε ΚΚΕ Ξάνθης η οποία ανφέρει αναλυτικά:

Η φετινή 26η Ιούνη, Μέρα κατά των Ναρκωτικών, βρίσκει τη ζωή του λαού και της νεολαίας μας στο στόχαστρο σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων, που στόχο έχουν τη σκληρότερη εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, την ισοπέδωση κάθε δικαιώματος που έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες πολλών χρόνων.

Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες καλούνται να πληρώσουν την κρίση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, με τραγικές συνέπειες για τη ζωή τους.

Ανεργία, φτώχεια, ανασφάλεια, καταστρατήγηση κάθε κεκτημένου δικαιώματος είναι οι τραγικές συνέπειες για το λαό και τη νεολαία. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν τις κυριότερες αιτίες που ενισχύουν το φαινόμενο της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες. Η δε συρρίκνωση των κοινωνικών παροχών περιορίζει την πρόσβαση των εξαρτημένων στις μονάδες και δυσκολεύει την επανένταξή τους.

Στις 26 Ιούνη κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται μεγάλα λόγια που επιβεβαιώνουν τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να διαχειριστούν το πρόβλημα των ναρκωτικών και της τεράστιας εξάπλωσής τους, χωρίς να ασχοληθούν με τις κοινωνικές αιτίες που το γεννούν, αποκρύπτοντας τη συνάφειά του μ’ αυτές. Η λογική της καταστολής, της ανοχής και του συμβιβασμού, του περιορισμού της βλάβης, του διαχωρισμού των ουσιών πάνε μαζί με την προσπάθειά τους για διαφύλαξη των κατεστημένων.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι ο συμβιβασμός με τα ναρκωτικά δεν είναι ρεαλισμός. Είναι συγκάλυψη μιας βαρβαρότητας και ενισχύει την προσπάθεια των μηχανισμών του συστήματος να υποδουλώσει τις συνειδήσεις της νεολαίας και του λαού.

Ο καπιταλισμός όχι μόνο δεν “εξανθρωπίζεται” αλλά συνεχώς γίνεται πιο βάρβαρος και απάνθρωπος.Αλέθει στη μηχανή του κέρδους ειδικά τους νέους ανθρώπους και τα όνειρά τους.

Μόνο μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, μπορεί να είναι και χωρίς ναρκωτικά.

Ομως και σήμερα ο εξαρτημένος μπορεί να λυτρωθεί, αρκεί να υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις.

Σήμερα η αναγκαιότητα για τη λήψη μέτρων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής καθίσταται περισσότερο επείγουσα με στόχο τη στήριξη της νεολαίας. Η αντιμετώπιση της εξάρτησης, για να έχει αποτέλεσμα, πρέπει να περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και στους τρεις άξονες: Πρόληψη – έγκαιρη παρέμβαση, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη. Η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί και να παραμείνει κρατική. Η παροχή όλων των υπηρεσιών να διατηρήσει το δημόσιο χαρακτήρα της και να αποκλειστούν οι ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους.

Για την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση στη χρήση πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές, στη γειτονιά αλλά και στους χώρους εργασίας. Παράλληλα, για την υποστήριξη των οικογενειών στα θέματα αυτά χρειάζεται να δημιουργηθούν σχολές γονέων. Η πρόληψη θα πρέπει να στοχεύει στις αιτίες που οδηγούν στη χρήση και όχι στις συνέπειές της. Ειδικά προγράμματα πρέπει να στοχεύουν σε πιο ευάλωτες ομάδες με αυξημένη επικινδυνότητα να εμπλακούν στη χρήση.

Πρέπει να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που ευνοεί τους φορείς που δίνουν υποκατάστατα και δυσκολεύει το έργο των οργανισμών που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση. Είναι απαραίτητη η άμεση ενίσχυση των στεγνών προγραμμάτων που δίνουν στους εξαρτημένους τη δυνατότητα για απεμπλοκή από τη χρήση και την παραβατικότητα και στοχεύουν στην ένταξή τους στην κοινωνία.

Είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση σε προσωπικό τόσο των κέντρων πρόληψης όσο και των στεγνών προγραμμάτων δεδομένων των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης και του παγώματος κάθε πρόσληψης.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο στην πολιτική της καταστολής που οδηγεί τους χρήστες στη φυλακή και αφήνει ελεύθερους τους εμπόρους. Με το δεδομένο της συσσώρευσης των χρηστών στις φυλακές είναι άμεση η ανάγκη να έχουν όλοι πρόσβαση στη θεραπεία. Πρέπει να δημιουργηθούν προγράμματα συμβουλευτικής και απεξάρτησης σε όλες τις φυλακές που θα συνδεθούν με την κοινωνία. Αυτό από κοινού με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των όποιων ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων υπάρχουν για τους χρήστες, θα κάνει δυνατό να σπάσει ο φαύλος κύκλος που τους οδηγεί ξανά και ξανά στη χρήση και στη φυλακή.

Δεδομένης της ραγδαίας αύξησης της ανεργίας και της επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων, ζητούμενο παραμένει η ενίσχυση της εργασιακής και κοινωνικής ένταξης των απεξαρτημένων. Πρέπει να ενισχυθούν τα προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης για τους ανθρώπους που κάνουν απεξάρτηση.

Η πάλη ενάντια σ’ όλα τα ναρκωτικά είναι υπόθεση πρώτης γραμμής για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Το σύνθημα “ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις”, επίκαιρο όσο ποτέ, δείχνει το δρόμο του αγώνα, του μοναδικού που μπορεί να οδηγήσει το λαό μας και τη νεολαία στο να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να ζήσουν έτσι όπως αξίζει σ’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτής της χώρας: Χωρίς εκμετάλλευση.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr