poulios_melissopoulos_top_ferntoun

Η ΔΕΥΑΞ στο επίκεντρο της κριτικής για Πούλιο-Μελισσόπουλο

24 Ιουνίου 201018:04

poulios_melissopoulos_top_ferntounΣυνέντευξη Τύπου για τα θέματα που αφορούν στη ΔΕΥΑΞ παραχώρησαν ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή Χρήστος Πούλιος και ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ Σάββας Μελισσόπουλος, συνοδευόμενοι από τους συμβούλους Τοπ Ισμέτ και Χασάνογλου Φερντούν.

Η συνέντευξη υπήρξε μακροσκελής και προκάλεσε συνεχείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων για διάφορα ζητήματα. Με εμφανή κριτική διάθεση ο Χρήστος Πούλιος απέναντι στη δημοτική αρχή, αρχικά,  επέκρινε ιδιαίτερα την τακτική των Δανείων που έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΞ αλλά και τις έκτακτες εισφορές των καταναλωτών προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της εταιρίας και να χρηματοδοτηθεί η ίδια συμμετοχή σε έργα. Μάλιστα έκανε λόγο για παρατηρήσεις των ελεγκτών της εταιρίας ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τα δάνεια της ΔΕΥΑΞ.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό ο Χρήστος Πούλιος και ο Σάββας Μελισσόπουλος συναντήθηκαν πρόσφατα με εργαζομένους της επιχείρησης ενώ ο επικεφαλής της παράταξης έκανε λόγο, για άλλη μια φορά για, απειλές που δέχεται το προσωπικό του Δήμου και της Επιχείρησης από τη δημοτική αρχή για ρεβανσισμό σε περίπτωση αλλαγής της ηγεσίας του Δήμου.

Κριτική για τη διοίκηση και τα έργα

Ο Σ.Μελισσόπουλος από την πλευρά του, ο οποίος έκανε παρουσίαση γύρω από τη λειτουργία και τα έργα της ΔΕΥΑΞ, σημειώνοντας ότι δεν έχει διαθέσει μηδενισμού, ανέφερε ότι οι σχέσεις της παράταξής Πούλιου με τους εργαζόμενους διαταράχθηκαν εξαιτίας των πιέσεων που ασκήθηκαν από τη δημοτική αρχή ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων θα εντάσσονται πλέον στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εμφάνισε 2 αποσπάσματα συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου στο ένα εμφανίζεται να έχει παρθεί απόφαση για περικοπές μισθών ενώ στο άλλο ότι δεν πρόκειται να γίνουν, παρόλο που στη συνεδρίαση παρέστη ο ίδιος αλλά δεν υπήρξε ποτέ συζήτηση του θέματος, κάνοντας λόγο για σαφή παραποίηση πρακτικών με στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων.

 

Παρουσίασε φωτογραφίες από διάφορα έργα της ΔΕΥΑΞ που έχουν κοστίσει αρκετά αλλά έχουν την εικόνα σκουπιδότοπου ή κατεστραμμένων, ημιτελών και αφύλακτων έργων, όπως οι γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΞ στο Δροσερό, οι γεωτρήσεις και οι δεξαμενές στα Κιμμέρια, στο Εύμοιρο και στη Μορσίνη για τα οποία έκανε λόγο ότι γίνονται χωρίς κεντρικό σχεδιασμό. Επίσης υπήρξαν φωτογραφίες από τις πηγές του Παραδείσου αλλά και από τον παλιό και νέο Βιολογικό καθαρισμό στη Λεύκη.

Ο Χρήστος Πούλιος σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν αυτές οι εικόνες να υπάρχουν ακόμη σήμερα και ίσως εξηγούν τα παράπονα των κατοίκων στα Κιμμέρα για την ποιότητα και το κίτρινο χρώμα του νερού. Παρόλα αυτά τόνισε ότι δεν έχει τα στοιχεία για να αμφισβητήσει τις μετρήσεις που εμφανίζουν «καθαρό» το νερό.

Τα οικονομικά στο προσκήνιο

Άλλα ζητήματα που επεσήμανε ο Σάββας Μελισσόπουλος είναι η αδυναμία ύπαρξης σύγχρονων συστημάτων όπως Gps  στα οχήματα  και μετρητές ροής. Επανέλαβε τη διαφορά μεταξύ άντλησης και τιμολόγησης ποσοτήτων νερού και έκανε λόγο για συγκεντρωτικό σύστημα  διοίκησης που περνά αναγκαστικά από το τον Πρόεδρο. «Δεν υπάρχει έλεγχος, αιτιολόγηση και κοστολόγηση δαπανών, δεν υπάρχει προγραμματισμός και , τέλος, δεν υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των καταναλωτών και της ΔΕΥΑΞ» σημείωσε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε κάποιες υπέρογκες αμοιβές στελεχών που φτάνουν στις 60.000 ευρώ ετησίως, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.

 Παράλληλα διάβασε αποσπάσματα από τις τελευταίες εκθέσεις των ορκωτών λογιστών αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο της οικονομικής διαχείρησης της εταιρίας. Άξιο αναφοράς κρίνεται το γεγονός ότι εμφανίζονται ανείσπρακτες οφειλές – στην έκθεση των ορκωτών λογιστών- ύψους 1,5 εκατομμύριο ευρώ, ποσό που ξεπερνά κατά πολύ το έλλειμμα της τρέχουσας χρήσης που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Τέλος, για τα οικονομικά στοιχεία της εταιρίας με βάση τις εκθέσεις που υπάρχουν σημείωσε ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου παρέλαβε τη ΔΕΥΑΞ με συσσωρευμένα χρέη 1 εκατομμυρίου ευρώ και την έφτασε στα 11 εκατομμύρια ευρώ, κάνοντας λόγο για χρέη 3.000 ευρώ που δημιουργούνται καθημερινά στην επιχείρηση.

poulios_2

melissopoulos_2

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr