dikigorikos_synenteyxi_gounariskiousigargalaioannidouxatifvtiadou

Συνέντευξη των Δικηγόρων για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών

24 Ιουνίου 201017:42

dikigorikos_synenteyxi_gounariskiousigargalaioannidouxatifvtiadouΣυνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της νέας πολυήμερης αποχής των δικηγόρων όλης της χώρας, παραχώρησε την Πέμπτη η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τους λόγους και τα αιτήματα αυτής της κινητοποίησης.

Βασικό χαρακτηριστικό της αντίδρασης των δικηγόρων είναι η θέση τους ότι η κατάργηση θα πλήξει τους ίδιους, τα δημόσια έσοδα, την ποιότητα των υπηρεσιών και τους πολίτες, γεγονός που προκαλεί ερωτηματικά για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Κυρίαρχο ζήτημα για τους δικηγορικούς συλλόγους είναι αυτό της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών και των διπλοτύπων είσπραξης «στο πλαίσιο της απελευθέρωσης του επαγγέλματος» έννοια που θεωρείται ακατανόητη εφόσον το επάγγελμα είναι ανοιχτό. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Κώστα Γούναρη μεθοδεύεται η κατάργηση της ελάχιστης αμοιβής, η οποία καταβάλλεται σήμερα στο Δικηγορικό Σύλλογο από τον εντολέα και έχει τρία χαρακτηριστικά:

 Τι εξασφαλίζει η ελάχιστη αμοιβή

Καταρχάς, με την ελάχιστη αμοιβή εξασφαλίζονται πόροι για το Ταμείο Νομικών αφού καταβάλλεται η εργοδοτική εισφορά. Κατά δεύτερο λόγο γίνεται παρακράτηση φόρου στο όνομα του κάθε δικηγόρου και αποδίδεται απευθείας στο κράτος, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα (μόνο το 2009 αποδόθηκαν 35 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή φόρου). Τέλος, μέσω του διπλοτύπου ενισχύεται η λειτουργία και ύπαρξη των δικηγορικών συλλόγων. Σύμφωνα με τον Κώστα Γούναρη, το διπλότυπο δημιουργεί συνθήκες αξιοπρεπούς άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος -καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μειοδοσία προσφορών που θα υποβαθμίσει το

Επάγγελμα- και εξασφαλίζεται ποιοτική απονομή νομικών υπηρεσιών.

 «Το κράτος αμφισβητεί αυτή τη διαδικασία που είναι θεσμοθετημένη εδώ και δεκαετίες με τη δικαιολογία ότι αντίκειται στον ανταγωνισμό» είπε ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Ξ. ενώ όλα τα μέλη του Δ.Σ. (οι κυρίες Ιωαννίδου, Χατζηφωτιάδου, Γαργάλα και Κιούση) που παρέστησαν συμφώνησαν ότι η δρομολογούμενες αλλαγές της κατάργησης των ελάχιστων αμοιβών και της ταυτόχρονης επιβολής ΦΠΑ, αποτελούν έμμεση προτροπή σε φοροδιαφυγή.

 «Εκτιμούμε ότι αυτή η επιμονή που θα στερήσει έσοδα από το κράτος- να βάλουν στο στόχαστρο τις ελάχιστες δικηγορικές αμοιβές εξυπηρετεί μόνο τους μεγάλους πελάτες όπως τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες καθώς θέλουν να διαπραγματεύονται ελεύθερα τις αμοιβές και θα μειώσουν αισθητά τα έσοδά τους.» είπε ο Κώστας Γούναρης επιχειρώντας εν εξηγήσει το λόγο που το κράτος προχωρά σε αλλαγές που θα στερήσουν έσοδα από τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους της χώρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης έχει ταχθεί επανειλημμένα κατά της κατάργησης των αμοιβών όμως ο Υπουργός Οικονομικών αρνείται εδώ και μήνες να δεσμευτεί για τη διατήρηση των ελάχιστων αμοιβών.  Σύντομα η χώρα θα πρέπει να απαντήσει στην Ε.Ε. αν θα διατηρήσει τις ελάχιστες αμοιβές και αναλόγως της απάντησης θα απαιτηθεί διαπραγμάτευση για το ζήτημα καθώς υπάρχει ζήτημα εναρμόνισης της χώρας με τις ευρωπαϊκές επιταγές.

 ΦΠΑ και Ασφαλιστικό

Γενικότερα τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μετά τα τελευταία μέτρα και πέρα από το ζήτημα των ελάχιστων αμοιβών, είναι το ασφαλιστικό που επηρεάζει την χρηματοδότηση και αναμένεται να πληγεί από την κατάργηση των διπλοτύπων καθώς και η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές. Σύμφωνα με τους δικηγόρους «η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικές ρυθμίσεις και παλινδρομεί. Όταν κατασταλάξει στο σχέδιο νόμου θα μπορούμε ως δικηγορικοί σύλλογοι να τοποθετηθούμε για το ζήτημα .»

Σε ότι αφορά ειδικότερα στο ΦΠΑ που επιβάλλεται για πρώτη φορά στις νομικές υπηρεσίες «Αντιδρούμε γιατί η νομική υπηρεσία δεν είναι προϊόν αλλά αγαθό που δεν μπορεί να υπαχθεί σε καθεστώς ΦΠΑ.» ο Κώστας Γούναρης τόνισε ότι έχουν γίνει προτάσεις για το ΦΠΑ κυρίως για τον τρόπο είσπραξης ώστε αυτός να γίνεται αυτόματα από τους δικηγορικούς συλλόγους και να αποδίδεται άμεσα στο κράτος ώστε να μην συνωστίζονται στις εφορίες χιλιάδες δικηγόρου κάθε τρίμηνο. «Παρόλο που η πρόταση κρίνεται λογική και ελκυστική δεν υπάρχει απάντηση αν και σε λίγες μέρες ξεκινά η καταβολή ΦΠΑ δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη ή εγκύκλιος αν και πρόκειται για έσοδα του κράτους».

 Η Αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται μέχρι τις 7 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η θέση της ελληνική κυβέρνησης για τα αιτήματα. Κατόπιν οι δικηγόροι θα επανακαθορίσουν τη στάση τους. Σε ότι αφορά στο πρακτικό μέρος η αποχή θα δημιουργήσει προβλήματα σε αρκετούς πολίτες από τους οποίους ζητείται η κατανόησή τους ενώ υπάρχει η μέριμνα για επείγουσες υποθέσεις όπως όσες κινδυνεύουν με παραγραφή.

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr