Χάος στο λιμάνι από παράνομη απεργία

24 Ιουνίου 201010:57

ship-agios-georgiosΟμάδα του ΠΑΜΕ κατέλαβε τους καταπέλτες των πλοίων, με τους επιβάτες σε κατάσταση απόγνωσης.

Σκηνές απείρου κάλλους έζησαν όσοι βρέθηκαν χθες το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά με πρωταγωνιστές μια μικρή ομάδα 400 μελών του ΠΑΜΕ που είχε καταλάβει τους καταπέλτες των πλοίων και τους επιβάτες που περιφέρονταν σε κατάσταση απόγνωσης μη γνωρίζοντας εάν θα ταξιδέψουν ή όχι.

«Θέλουν να τους στηρίξουμε για να βάλουν τάξη στην εθνική οικονομία, αλλά την ίδια στιγμή το κράτος αδυνατεί να επιβάλει τη νομιμότητα στο λιμάνι του Πειραιά», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ανδριανάτος που επρόκειτο να ταξιδέψει για την Πάρο και συμπλήρωσε: «Λίγα μόνο άτομα μπλοκάρουν την ακτοπλοΐα. Το κράτος όμως πού βρίσκεται»; Το ίδιο ερώτημα έθεσαν δεκάδες άλλοι επιβάτες που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν αν και βρέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, στα Λεμονάδικα, από νωρίς χθες το πρωί. Απάντηση, βεβαίως, δεν έλαβαν και ούτε θα λάβουν, καθώς το κράτος απουσίαζε. Εκτός και αν η παρουσία δυο εισαγγελέων, που αδυνατούσαν να λάβουν την όποια απόφαση, ερμηνεύεται ως κρατική παρουσία στο πεδίο της «μάχης»…

Το επίκεντρο της αντιπαράθεσης διαδηλωτών και επιβατών βρέθηκε στα Λεμονάδικα, απέναντι από τον ηλεκτρικό σταθμό, όπου ήταν «δεμένα» τα πλοία Blue Star Ιthαk, Blue Star Naxos και Highspeed 4. Τα μέλη του ΠΑΜΕ, που είχαν καταλάβει τους καταπέλτες, υποδέχονταν τους επιβάτες με το σύνθημα «την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι οι εργαζόμενοι». Αρχικώς οι διαμαρτυρίες των επιβατών ήταν ελάχιστες, όσο όμως περνούσε η ώρα αυξάνονταν και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έλειψαν και οι έντονοι διαπληκτισμοί. Σε δύο περιπτώσεις, μπροστά από τα πλοία Blue Star Naxos και Highspeed 4, η αντιπαράθεση επιβατών και μελών του ΠΑΜΕ θα μπορούσε να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις εάν δεν παρενέβαιναν οι πιο ψύχραιμοι και λίγοι ένστολοι λιμενικοί.

Η ώρα ήταν 07.35 όταν μια ομάδα τεσσάρων Ιαπώνων εμφανίσθηκε ξαφνικά στον χώρο της «μάχης» αναζητώντας το πλοίο με το οποίο επρόκειτο να ταξιδέψουν. Εμφανώς αγχωμένοι έσπρωχναν για να περάσουν και να φθάσουν στον καταπέλτη. Συγχρόνως, σταματούσαν και με τη χαρακτηριστική κίνηση των Ιαπώνων έλεγαν συνεχώς «σόρι, σόρι» μέχρι που έφθασαν στον καταπέλτη, όπου τους εξήγησαν ότι το πλοίο δεν θα ταξίδευε καθώς είχε καταληφθεί από διαδηλωτές… Οταν ο ένας εκ των τεσσάρων Ιαπώνων ρώτησε κάποιους διαδηλωτές γιατί απεργούν πήρε την απάντηση: «This is Greece»!

Μήνυση από ΕΕΝ

Μήνυση εναντίον των προέδρων των σωματείων ΠΕΜΕΝ και Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καθώς και κατά παντός υπεύθυνου κατέθεσε στο Α΄ Λιμενικό Τμήμα η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας (ΕΕΝ) κατηγορώντας τους διαδηλωτές για παρακώλυση συγκοινωνιών, μη τήρηση δικαστικής απόφασης και για πρόκληση οικονομικής ζημίας από τη μη εκτέλεση των δρομολογίων. Στο μεταξύ, για πλήρη απουσία των αρμοδίων αρχών που είναι υποχρεωμένες να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία της ακτοπλοΐας κατηγόρησε χθες τα υπουργεία Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αλλά και Προστασίας του Πολίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Attica κ. Πέτρος Βέττας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά της η HELLENIC SEAWAYS σε ανακοίνωσή της κατηγορεί την πολιτεία ότι δεν έπραξε τα δέοντα.

«Η ανοχή της παρανομίας εκτρέφει περισσότερη παρανομία. Ο εξευτελισμός των δικαστικών αποφάσεων από τη φοβισμένη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης οδηγεί στην καθιέρωση ενός κράτους – ζούγκλας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΡΑΣΗ με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα στο λιμάνι του Πειραιά και καλεί «την κυβέρνηση να επιβάλει άμεσα με οποιοδήποτε νόμιμο μέσο τη νομιμότητα».

πηγή: Καθημερινή

 

 

 

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr