Πως να στρώσετε το τραπέζι

25 Ιουνίου 201022:00

set_table_500Η τραπεζαρία είναι η καρδιά του σπιτιού, ένας μαγικός χώρος όπου οι απλές στιγμές πολλές φορές μετουσιώνονται σε ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Σε σημαντικά οικογενειακά γεγονότα,  επετείους ή γιορτές, αυτός ο χώρος γίνεται το “θέατρο” των εξελίξεων, όπως αναφέρει το fe-mail.gr

Εδώ τα παιδιά έχουν να θυμούνται κάποια συμβουλή, η οικογένεια μπορεί να έχει πάρει κάποια σημαντική απόφαση και το βασικό συναίσθημα της φιλοξενίας, που χαρακτηρίζει κάθε σπίτι κυριαρχεί, για να καλωσορίσει και να δηλώσει ότι για όλους υπάρχει φροντίδα και ζεστασιά.

Η σημασία στη λεπτομέρεια

Ο τρόπος με τον οποίο καθόμαστε γύρω από ένα τραπέζι για να γευματίσουμε και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ένα σημαντικό δείπνο, έχει τις καταβολές του στην παράδοση. Οι οικοδεσπότες συνήθως φροντίζουν να καθορίσουν τη θέση του καθενός, επιδιώκοντας να υπάρξει μια συμμετρική ευθυγράμμιση γύρω από το τραπέζι.

Σκοπός αυτής της λογικής, είναι να δημιουργηθεί η αίσθηση ενός χαλαρού, φιλικού και αρμονικού περιβάλοντος, που θα εξασφαλίσει την απόλαυση του γεύματος που θα ακολουθήσει. Στην περίπτωση,  για παράδειγμα, που όλοι κάθονται γύρω από ένα τετράγωνο ή παραλληλόγραμμο τραπέζι, είναι καλό να μοιραστούν ισάριθμα σε όλες τις πλευρές.

Το ύφος του δείπνου, είναι αυτό που καθορίζει το πως θα τοποθετηθούν τα σερβίτσια. Εάν πρόκειται για ένα απλό φιλικό δείπνο, όλα τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται στο τραπέζι μαζί, μπροστά από κάθε θέση. Εάν το δείπνο είναι επίσημο, τοποθετούνται μόνο τα αρχικά σερβίτσια, για το πρώτο πιάτο και στη συνέχεια ανανεώνονται στο επόμενο πιάτο. Φροντίζουμε λοιπόν τα επόμενα σερβίτσια (μαχαιροπίρουνα – πιάτα – ποτήρια) να τα ξεχωρίσουμε – συνήθως πάνω στο τραπέζι της κουζίνας – έτσι ώστε να είναι έτοιμα όταν θα χρειαστούν.

Σε ένα απλό γεύμα, όπου και το menu είναι πιο απλό, ο τρόπος που θα οργανώσετε το τραπέζι είναι εύκολος και συγκεκριμένος. Για ένα γεύμα λοιπόν χρειάζεται το βασικό πιάτο και τα δευτερεύοντα πιάτα, δηλαδή το πιάτο για την σαλάτα και το πιατάκι για τα φρούτα, που τοποθετούνται αριστερά από το κύριο πιάτο.

Η θέση τώρα για το φλιτζάνι και το πιατάκι του καφέ, είναι δεξιά από το κυρίως πιάτο. Με αυτή τη διάταξη, το τραπέζι σας θα έχει μια όμορφη και ισορροπημένη εικόνα.  Ακόμα και σε ένα οικογενειακό γεύμα, η αισθητική που βγάζει το τραπέζι μας, είναι σημαντική παράμετρος και συντελεί στην άνεση που θα νιώσουν αυτοί που θα καθίσουν στο τραπέζι σας.

Όταν τα ζεστά ποτά σερβίρονται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, όπως ο ζεστός καφές στο πρωινό ή το τσάι στο μεσημεριανό γεύμα, το φλυτζάνι και το πιατάκι του  τοποθετούνται από την αρχή στο τραπέζι. Όταν όμως, τα ζεστά ποτά σεβίρονται στο τέλος ενός γεύματος, όπως μετά από το φρούτο ή το γλυκό, το φλυτζάνι και το πιατάκι τοποθετούνται στο τραπέζι,  μετά από το τελευταίο πιάτο του menu.

Βασικές θέσεις για τα σκεύη

1. Τοποθετήστε το κυρίως πιάτο στο κέντρο μπροστά από το κάθισμα
2. Τοποθετήστε το πιρούνι αριστερά από το κυρίως πιάτο.
3. Δεξιά από το κυρίως πιάτο, τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα κι επάνω της το μαχαίρι. Τα δοντάκια του μαχαιριού, να κοιτούν προς το πιάτο.
4. Δίπλα και δεξιά από το μαχαίρι, τοποθετήστε το κουτάλι, εφόσον είναι απαραίτητο από το menu.
5. Το ποτήρι για το νερό ή το κρασί, θα τα βάλετε δεξιά από το πιάτο, ακριβώς μπροστά από το μαχαίρι και το κουτάλι.

Η κατάλληλη διάταξη, για ένα απλό γεύμα

1. Τοποθετήστε το κυρίως πιάτο στο κέντρο μπροστά από το κάθισμα
2. Τοποθετήστε το πιρούνι αριστερά από το κυρίως πιάτο.
3. Δεξιά από το κυρίως πιάτο, τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα κι επάνω της το μαχαίρι. Τα δοντάκια του μαχαιριού, να κοιτούν προς το πιάτο.
4. Δίπλα, δεξιά από το μαχαίρι, τοποθετήστε το κουτάλι, εφόσον είναι απαραίτητο από το menu.
5. Το ποτήρι για το νερό ή το κρασί, θα τα βάλετε δεξιά από το πιάτο, ακριβώς μπροστά από το μαχαίρι και το κουτάλι.
6. Τοποθετήστε το πιρούνι της σαλάτας αριστερά από το πιρούνι του κυρίως πιάτου και το πιάτο της σαλάτας, αριστερά από το πιρούνι της σαλάτας.
7. Εάν το menu περιλαμβάνει σούπα, τοποθετήστε το πιάτο ή το μπόλ της σούπας πάνω στο κυρίως πιάτο, ακριβώς στο κέντρο της θέσης και το κουτάλι της σούπας δεξιά, πλάι στο κουταλάκι του καφέ.

Η κατάλληλη διάταξη, για ένα επίσημο γεύμα

1. Τοποθετήστε το κυρίως πιάτο στο κέντρο μπροστά από το κάθισμα
2. Τοποθετήστε το πιρούνι αριστερά από το κυρίως πιάτο.
3. Δεξιά από το κυρίως πιάτο, τοποθετήστε μια χαρτοπετσέτα κι επάνω της το μαχαίρι. Τα δοντάκια του μαχαιριού, να κοιτούν προς το πιάτο.
4. Δίπλα, δεξιά από το μαχαίρι, τοποθετήστε το κουτάλι, εφόσον είναι απαραίτητο από το menu.
5. Το ποτήρι για το νερό ή το κρασί, θα τα βάλετε δεξιά από το πιάτο, ακριβώς μπροστά από το μαχαίρι και το κουτάλι.
6. Τοποθετήστε το πιρούνι της σαλάτας αριστερά από το πιρούνι του κυρίως πιάτου και το πιάτο της σαλάτας, αριστερά από το πιρούνι της σαλάτας.
7. Εάν το menu περιλαμβάνει σούπα, τοποθετήστε το πιάτο ή το μπόλ της σούπας πάνω στο κυρίως πιάτο, ακριβώς στο κέντρο της θέσης και το κουτάλι της σούπας δεξιά, πλάι στο κουταλάκι του καφέ.
8. Τοποθετήστε το ποτήρι του κρασιού, αριστερά από το ποτήρι του νερού.
9. Το πιάτο και το κουτάλι ή το πιρούνι του επιδορπίου, θα τοποθετηθούν στο τραπέζι, αφού πρώτα απομακρυνθούν τα σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί και καθαριστεί το τραπεζομάντηλο.

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr