Τοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία απειλεί τη Θράκη;

21 Ιουνίου 201015:02

bulgaria_molynshTοξικό ατύχημα στη Βουλγαρία θέτει στη κίνδυνο την περιοχή της Θράκης και κυρίως τα νερά το Ποταμού Έβρου.

Από την Τετάρτη έχει συμβεί σοβαρό ατύχημα στο ορυχείο χαλκού που λειτουργεί στην περιοχή, όπως αναφέρουν βουλγαρικά μέσα Ενημέρωσης. Το ορυχείο, καναδικών συμφερόντων, χρησιμοποιεί την αμφιλεγόμενη μέθοδο της κυάνωσης για την εξόρυξη του χαλκού για την παραγωγή χρυσού, μέθοδο που είχε προκαλέσει την ανησυχίες κατοίκων της περιοχής ΄για την παραγωγική διαδικασία αλλά και για την αποθήκευση – μεταφορά των κυανιούχων ενώσεων.

 Όπως έχει αναφερθεί την Τετάρτη συνέβη σημαντική βλάβη ή βιομηχανικό ατύχημα  στις διεργασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος  Assarel Medet.  Αποτέλεσμα αυτού η απόρριψη ανυπολόγιστων ποσοτήτων
από έντονα τοξικές – δηλητηριώδεις ουσίες και βαρέα μέταλλα στον ποταμό Luda Giana, τον ποταμό που εκβάλει στον ποταμό Έβρο (Μαρίτσα στα βουλγαρικά)  Σχεδόν αμέσως τέθηκαν σε συναγερμό οι  πολίτες ενώ έχουν δημοσιευτεί φωτογραφίες που εικονίζουν πρωτοβανή καταστροφή στον εν λόγω ποταμό.

Οι συνεχείς βροχές φαίνεται να επιδείνωσαν το πρόβλημα προκαλώντας υπερχείλιση και μεγαλύτερη ροή του ποταμού Luda Giana.  Για την Καναδική εταιρία υπάρχουν αρκετές καταγγελίες των κατοίκων ότι ρυπαίνει σε μόνιμ βάση την περιοχή χωρίς να έχει υποστεί την παραμικρή κύρωση μέχρι σήμερα. Άγνωστες παραμένουν ακόμη οι επιπτώσεις στα νερά του Ποταμο Έβρου και θεωρείται δεδομένο ότι μετά τη γνωστοποίηση του συμβάντος, υπάρχει κινητοποίηση των αρχών της περιοχής για την εξακρίβωση της μόλυνσης.

bulgaria_xartis

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr