logo_diodia_stop

Κίνηση ενάντια στα διόδια δημιουργείται στην Ξάνθη

20 Ιουνίου 201017:15

 logo_diodia_stopΣτη δημιουργία κίνησης ενεργών πολιτών ενάντια στην εγκατάσταση υπερβολικού αριθμού  διοδίων στην Εγνατία Οδό προχωρούν πολίτες της Ξάνθης μετά από πρωτοβουλία του XanthiPress.gr

 Αφορμή στάθηκε άρθρο του XanthiPress.gr για τους 13 σταθμούς διοδίων που συζητήθηκε τόσο τοπικά, προκαλώντας πολιτικές αντιδράσεις και δημόσιο διάλογο αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα κατοίκων πολιτών και εργαζομένων ενάντια στα διόδια που έχει κάνει σημαντικό έργο μέχρι σήμερα στο Λεκανοπέδιο και την υπόλοιπη χώρα. Ήδη οι συντελεστές του XanthiPress.gr μετά την επικοινωνία με την ηγεσία της πανελλαδική κίνησης, ήρθαν σε επαφή με ευαισθητοποιημένους πολίτες της πόλης και όλοι ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρωτοβουλία.

 Τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει ο δεύτερος κύκλος των επαφών για τη δημιουργία της κίνησης και σύντομα θα υπάρξει η πρώτη συνάντησή τους προκειμένου να επιτευχθεί  συντονισμός της δράσης, κυρίως στο κρίσιμο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πιθανή εγκατάσταση διοδίων, τουλάχιστον,  στο τμήμα της Εγνατίας Οδού μέχρι τη Θεσσαλονίκη . Στην κίνηση θα συμμετάσχουν άνθρωποι όλων των πολιτικών, επαγγελματικών και κοινωνικών χώρων με μοναδικό κοινό τους σημείο, την ευαισθησία για τα κοινωνικά ζητήματα.

 Στόχος της κίνησης δεν είναι άλλος από την αποτροπή της εγκατάστασης του υπερβολικού αριθμού σταθμών διοδίων, ανά νόμο και ανά 50 χιλιόμετρα, που θεωρείται πρόκληση για το κοινό αίσθημα και θα καταστήσει την καθημερινή μετακίνηση είδος πολυτελείας, θα απομονώσει την περιοχή από την υπόλοιπη χώρα και θα προκαλέσει σειρά άλλων προβλημάτων όπως αύξηση του κόστους των προϊόντων για τις απομακρυσμένες, από το οικονομικό κέντρο της χώρας, περιοχές. Ο πρώτος πυρήνας των ατόμων που δραστηριοποιούνται στοχεύουν, σε πρώτο χρόνο να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους φορέων της περιοχής ώστε να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση και ακολούθως, εφόσον καταστεί δυνατό, να υπάρξει αντίστοιχη ενθάρρυνση και κινητοποίηση ενεργών πολιτών στις γειτονικές πόλεις. Σημαντικό στοιχείο είναι οι αντιδράσεις ενάντια στα διόδια να γίνουν έγκαιρα και όχι όταν οι κάτοικοι της περιοχής θα αντιληφθούν τη σοβαρότητα του προβλήματος αλλά θα είναι ήδη αργά.

 Μελλοντικά, αυτού του είδους το κίνημα ενεργών πολιτών δεν θα περιοριστεί στο ζήτημα των διοδίων αλλά θα δραστηριοποιηθεί σε μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων για τα οποία απαιτείται πρωτοβουλία ενεργών πολιτών στο πλαίσιο της κοινότητας και η επίλυσή τους μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μιας περιοχής, την αποτροπή κινδύνων, την αλλαγή νοοτροπίας, γενικότερα την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

 Μέσα από την αρχική σελίδα του XanthiPress.gr οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την κίνηση αυτή, παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις κοινωνικής ευθύνης, όπως η απελευθέρωση των πεζοδρομίων για τους πεζούς, η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, η αποκάλυψη κρυμμένων κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr