loverdos

Βόμβα στα εργασιακά με το Προεδρικό Διάταγμα του Υπ. Εργασίας

16 Ιουνίου 201020:46

loverdosΒόμβα στα θεμέλια της αγοράς εργασίας, εν μέσω μιας από τις χειρότερες κρίσεις απασχόλησης που βιώνει η χώρα, βάζει το Προεδρικό Διάταγμα για τις αποζημιώσεις, τα όρια απολύσεων και τον κατώτατο μισθό για νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Για αιτία πολέμου μιλά η ΓΣΕΕ και δρομολογεί προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Στην ουσία, με το ΠΔ διευκολύνονται οι απολύσεις με το ποσοστό να αυξάνεται από 2% στο 5%, και το κυριότερο, με την παροχή δυνατότητας στους εργοδότες με μια προειδοποίηση για την απόλυση από 1 έως 4 μήνες πριν (χρόνος που παλαιότερα έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες) να μειώσουν στο 50% την αποζημίωση.

Το τελευταίο «ανοίγει το δρόμο» κυρίως για την απόλυση εργαζομένων με πολλά χρόνια στον ίδιο εργοδότη.

Πιο αναλυτικά, με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό.

Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.

Για παράδειγμα, σήμερα για να απολυθεί εργαζόμενος με 20 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη, θα έπρεπε να προειδοποιηθεί 16 μήνες νωρίτερα προκειμένου να πάρει τη μισή αποζημίωση. Τώρα, ο χρόνος αυτός περιορίζεται στους τέσσερις μήνες.  Περαιτέρω, δίνεται διευκόλυνση στους εργοδότες, η πρόβλεψη για δυνατότητα καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις.

Αναφορικά με το ποσοστό των απολύσεων προβλέπεται ότι για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα, ενώ για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα.

Σε ό,τι αφορά την αμοιβή νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας -ηλικίας κάτω των 25 ετών- προβλέπεται για τους έως 21 ετών μείωση αποδοχών στο 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου και για τους από 21-25 ετών μείωση στο 85% του κατώτατου μισθού.

Η μόνη πρόβλεψη που θα μπορούσε να θεωρηθεί θετική είναι ότι δίνεται σε εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται, το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr