sxoleio_1o

Στην πόλη όσοι μαθητές της ορεινής θέλουν ελληνόφωνο σχολείο

14 Ιουνίου 201021:58

sxoleio_1oΤο ζήτημα της φοίτησης των μαθητών ορεινής περιοχής σε δημόσια αμιγώς ελληνόφωνα δημοτικά σχολεία της πόλης ανέδειξε σε ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Κανάλι 6 ο δημοσιογράφος Σεμπαιντήν Καραχότζα.

Πρόκειται για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί γονείς που δεν επιθυμούν να εγγράφουν τα παιδιά τους στα μειονοτικά σχολεία και ελλείψει ελληνόφωνων σχολείων στην ορεινή περιοχή αναζητούν σχολεία της πόλης για να φοιτήσουν. Το ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια όταν γονείς μαθητών της ορεινής περιοχής συνάντησαν την άρνηση διευθυντή – προφανώς και λόγω έλλειψης ενημέρωσης- στην πόλη να εγγράψει τα παιδιά επειδή δεν διαμένουν μόνιμα στην Ξάνθη.

Τελικώς με παρέμβασή της η Προϊστάμενη της Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης Εύη Στυλιανίδου τόνισε ότι τα παιδιά της μειονότητας που επιθυμούν να φοιτούν σε αμιγώς ελληνόφωνα σχολεία της πόλης, μπορούν να εγγράφονται καθώς αυτά συνιστούν το πλησιέστερο δημοτικό σχολείο στην περιοχή τους (όπως προβλέπεται) και δεν συντρέχουν κριτήρια μόνιμης κατοικίας στην πόλη. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι καλύπτεται ακόμη και η μετακίνηση των μαθητών ενώ απαιτείται συνεννόηση προκειμένου να μην υπάρχει συγκέντρωση πολλών μουσουλμάνων μαθητών σε ένα σχολείο.

Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια το χρόνιο αίτημα των γονέων της ορεινής περιοχής για ίδρυση αμιγώς ελληνόφωνων δημοτικών σχολείων προκειμένου να αποφεύγουν την διδασκαλία της τουρκικής γλώσσας ή να εξασφαλίζουν αισθητά ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης λόγω της υποβάθμισης των μειονοτικών σχολείων.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr