gamos 6

Δόξη και τιμή στεφάνωσον αυτούς

9 Ιουνίου 201022:00

gamos_6Μεγάλη η τιμή που σας έγινε να ενώσετε δυο ζωές. Μεγαλύτερη η χαρά σας, ιδιαίτερα αν είστε ο καλύτερος φίλος του γαμπρού ή η καλύτερη φίλη της νύφης.

Τώρα σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε δεν χρειάζεται να αγχώνεστε. Τα πράγματα είναι απλά. Κινούμενοι μεθοδικά και πάντα σε συνεννόηση με το ζευγάρι όλα θα πάνε καλά.

Οι βασικές οικονομικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε είναι η αγορά των στεφάνων, των λαμπάδων, τα έξοδα της τελετής, ο στολισμός της εκκλησίας και σε κάποιες περιοχές της χώρας, οι μπομπονιέρες. Τά έξοδα για τα τρία τελευταία συνηθίζεται να τα μοιράζεστε με το ζευγάρι.

Tα στέφανα, οι λαμπάδες, οι μπομπονιέρες και ο στολισμός της εκκλησίας επιλέγονται σε συνεννόηση με το ζευγάρι για να ταιριάζουν με το γενικότερο ύφος του γάμου. Εάν είστε φίλοι του ζευγαριού όπως προαναφέραμε η ενεργή ενασχόληση με τα “τρεξίματα” του γάμου θα είναι περισσότερο μια απολαυστική διαδικασία και λιγότερο μια αγχωτική αγγαρεία.

Στις προαιρετικές υποχρεώσεις του κουμπάρου είναι η προμήθεια του δίσκου στον οποίο τοποθετούνται πάνω σε λίγα σκόρπια κουφέτα τα στέφανα πριν αλλαχθούν, ενός ποτηριού και ενός μπουκαλιού, κόκκινου κρασιού. Σε κάποιες περιοχές της χώρας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, το κρασί το πηγαίνει στην εκκλησία η μητέρα της νύφης. Μη ξεχάσετε να αγοράσετε και ένα δώρο για το σπίτι των νεόνυμφων.

Μια εβδομάδα πριν το γάμο ο κουμπάρος ετοιμάζει το bachelor party του γαμπρού και γενικότερα του συμπαραστέκετε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του γάμου.

Την ημέρα του γάμου ο κουμπάρος συνοδεύει τον γαμπρό στην εκκλησία. Πριν ή μετά από την τελετή  υπογράφει μαζί με το ζευγάρι τις άδειες του γάμου και πληρώνει για την τελετή. Το κόστος είναι 150 ευρώ, σε άλλους ναούς το ποσό αυτό το ζητούν οι ιερείς, σε άλλους θα σας πουν να δώσετε ότι προαιρείσθε ( θα περιμένουν ωστόσο να τους δώσετε 150 είναι “ταρίφα”).

Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος στέκεται δίπλα και πίσω από τον γαμπρό, κρατώντας αναμμένη λαμπάδα. Με τα χέρια σταυρωμένα αλλάζει τις βέρες και με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αλλάζει τα στέφανα, την ώρα που ο ιερέας θα του κάνει το σινιάλο, για το “δόξη και τιμή στεφάνωσον αυτούς”

Μετά το πέρας της τελετής χαιρετά μαζί με το ζευγάρι τους προσκεκλημένους και στη συνέχεια γίνεται ο σοφέρ του ζευγαριού. Τους συνοδεύει στην φωτογράφηση, τους μεταφέρει στη δεξίωση, κάθεται μαζί τους στο κεντρικό τραπέζι και στο τέλος του γλεντιού τους πηγαίνει στο σπίτι ή στο αεροδρόμιο για το ταξίδι του μέλιτος.

www.odigosgamou.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr