kouloglou_1

Εντυπωσιακή κοσμοσυρροή για τον Στέλιο Κούλογλου στην Ξάνθη

29 Μαΐου 201018:48

kouloglou_1Eντυπωσιακή κοσμοσυρροή σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής στην προβολή της ταινίας του Στέλιου Κούλογλου «Εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» στην Ξάνθη.

Ο κόσμος κατέκλυσε από αρκετά νωρίς κάθε γωνιά του Αμφιθέατρου ΠΡΟΚΑΤ, που αποδείχτηκε πολύ μικρό, αρκετοί ήταν αυτοί που εξάντλησαν κάθε δυνατό σημείο της αίθουσας μέχρι και στο πάτωμα, ενώ παρά πολλοί ήταν και αυτοί που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα λόγω του συνωστισμού.

Η ταινία υπήρξε άκρως ενδιαφέρουσα, δικαιώνοντας το μεγάλο ενδιαφέρον  των ξανθιωτών που έδειξαν να αντιδρούν με τον τρόπο τους στην οικονομική κρίση. Άλλωστε η ταινία που γυρίστηκε από το 2005 μέχρι το 2008, συνέπεσε να παρουσιάζεται στην Ελλάδα την περίοδο που έχει κάνει την εμφάνισή του το ΔΝΤ.Το ντοκιμαντέρ  πραγματεύεται την ιστορία ενός αμερικανού πράκτορα που επιχειρούσε να διαφθείρει τις περασμένες δεκαετίες διάφορα κράτη με όχημα το Διεθνές Νομισμαστικό Ταμείο, ένω επικεντρώνεται στις δολοφονίες ηγετών της Λατινικής Αμερικής που αντιστάθηκαν στις προθέσεις των ΗΠΑ.

Συζήτηση του Σ. Κούλογλου με το κοινό

Ο Στέλιος Κούλογλου που παραβρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΦΕΞ σε συνεργασία με διάφορους φορείς και το περιοδικό Τελ@λης, δήλωσε εντυπωσιασμένος από την προσέλευση του κόσμου και συζήτησε με το κοινό για τους παραλληλισμούς που υπάρχουν με όσα δεινά συμβαίνουν στη χώρα του τελευταίο διάστημα.

Αφού διευκρίνησε ότι ουδέποτε υπήρχε η σκέψη όταν προετοιμαζόταν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ πως θα είναι δυνατόν ποτέ να έρθει στην Ελλάδα το ΔΝΤ, στο βασικό ερώτημα των θεατών για τον τρόπο που προσέγγισε την κυβέρνηση το ΔΝΤ, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν διαφέρει από τον τρόπο που εκβιάζονται τα κράτη του – υπόλοιπου- τρίτου κόσμου. Αναφερόμενος σε αυτά που έχει να χάσει η χώρα, σημείωσε ότι αν και η Ελλάδα δεν διαθέτει πετρέλαιο ή άλλα ορυκτά, διαθέτει νησιά και άλλες πηγές που ενδιαφέρουν τους Αμερικανούς αλλά και του Γερμανούς που επωφελούνται από την υπάρχουσα κρίση.

Η συζήτηση με το κοινό υπήρξε μεγάλη και ενδιαφέρουσα και μάλιστα ήταν άμεση χωρίς τη χρήση του μικροφώνου, παρά το πολύ μεγάλο ακροατήριο.  Το κοινό αποχώρησε με έντονη ικανοποίηση για την ταινία και την αποκαλυπτική συζήτηση με τον πολυβραβευμένο δημοσιογράφο, αλλά και προβληματισμένο καθώς όσα κυνικά περιγράφονται στην ταινία δημιουργούν τραγικές σκέψεις για όσα θα πρέπει να αναμένουν να συμβούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια και την επίπτωση που θα έχουν στην κοινωνία και τους πολίτες.

Η ταινία

Βασισμένο στο βιβλίο του Τζον Πέρκινς, «Confessions of an Economic Hitman», που διετέλεσε ο ίδιος «οικονομικός εκτελεστής», το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στις μεθόδους που ακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της υπερδύναμης (δωροδοκίες κυβερνήσεων, παγιδεύσεις με ύπουλα δάνεια, πραξικοπήματα κ.λπ.) προκειμένου να επιτευχθεί η εκμετάλλευση χωρών του Τρίτου Κόσμου, εστιάζοντας στις περιπτώσεις του Ισημερινού, του Παναμά και του Ιράκ.

Η «εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου» περιγράφει  τις διηγήσεις του Τζόν Πέρκινς και τον ακολουθεί σε μια επίσκεψή του στο Εκουαδόρ, όπου συναντά τους κατοίκους της χώρας που έχει υποστεί διάφορα δεινά από το 1981, όταν δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της χώρας που νωρίτερα είχε επιχειρείσει να «πείσει».  Στόχος της επίσκεψης αυτής ήταν να ζητήσει συγνώμη για τα εγκλήματα των ΗΠΑ στη χώρα και στόχος του βιβλίου που έγραψε ο ήρωας ήταν να πει αυτή την ιστορία στο παγκόσμικο κοινό.

kouloglou_2

kouloglou_3

kouloglou_4

 

kouloglou_5

kouloglou_6

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr