Λίγο κρασί και ήλιος ωφελούν την υγεία της γυναίκας

31 Μαΐου 201022:00

red_wine225_01Δυο απλές χαρές της ζωής, ένα ποτήρι κρασί και λίγη ώρα στον ήλιο, μπορεί να έχουν οφέλη για την υγεία της γυναίκας.

Κρασί: Σε ισπανική έρευνα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της μέτριας κατανάλωσης κρασιού-δυο ποτήρια την ημέρα-σε 35 γυναίκες, μη καπνίστριες, ηλικίας 38 ετών κατά μέσον όρο.

Κάθε γυναίκα έπινε λευκό ή κόκκινο κρασί, στη ‘δόση’ που πρότειναν οι ερευνητές για διάστημα 4 εβδομάδων, ενώ 4 εβδομάδες χωρίς κατανάλωση κρασιού χώριζαν τις φάσεις της έρευνας. Τα στοιχεία, όπως αναφέρονται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, έδειξαν ότι η κατανάλωση κρασιού αύξανε την ‘καλή’ χοληστερόλη HDL στο αίμα, πράγμα που υποδεικνύει ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση.

Παράλληλα, μειώθηκαν σημαντικά τα επίπεδα δυο δεικτών χρόνιας φλεγμονής. Άλλοι δείκτες καρδιακής υγείας επηρεάστηκαν θετικά από το κόκκινο κρασί, λίγο περισσότερο από ότι με το λευκό. Όπως καταλήγει η ισπανική ομάδα, η έρευνα προσφέρει ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού βοηθά την καρδιά να παραμένει υγιής, αποτρέποντας τη χρόνια φλεγμονή στις γυναίκες.

Η έρευνα έρχεται να προστεθεί σε άλλες που έχουν αναδείξει τους μηχανισμούς που καθιστούν το κρασί ωφέλιμο για την καρδιά, σημειώνει ο Dr. Curtis Ellison.

Άλλες έρευνες έχουν αναδείξει τον ίδιο προστατευτικό ρόλο στους άντρες, με ελαφρώς μεγαλύτερη πρόσληψη κρασιού.

Ήλιος: Στο ίδιο τεύχος του περιοδικού, ομάδα Αμερικανών και Βρετανών ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δοκιμής στα οποία μετρήθηκαν επίπεδα μορίων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, έναντι των επιπέδων της βιταμίνης D στο αίμα, η οποία αναπτύσσεται φυσιολογικά από το δέρμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.

Σκοπός της έρευνας ήταν να εξακριβωθεί αν υπάρχει σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D και των δεικτών γήρανσης, δήλωσε ο ερευνητής Jeffrey Gardner, του Πανεπιστημίου του Νιού Τζέρσευ. Μετρήθηκαν τα επίπεδα δεικτών φλεγμονής αλλά και το μήκος των τελομερών, περιοχών του DNA των γυναικών. Τα μακρύτερα τελομερή υποδεικνύουν χαμηλά επίπεδα φλεγμονής, εξηγεί ο ερευνητής. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα τελομερή αποτελούν καλύτερους δείκτες γήρανσης από την ηλικία του ατόμου.

Τα στοιχεία της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με μακρύτερο μήκος τελομερών.

Γυναίκες με τη χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D και υψηλόετρη συγκέντρωση αντιδραστικής πρωτεΐνης C είχαν αρκετά κοντά τελομερή ώστε να υποδεικνύουν 7,6 περισσότερα χρόνια γήρανσης σε σχέση με γυναίκες που είχαν υψηλότερη συγκέντρωση βιταμίνης D και χαμηλότερη συγκέντρωση αντιδραστικής πρωτεΐνης C.

Το επιθυμητό επίπεδο βιταμίνης D μπορεί να προσφέρει οφέλη κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης, καταλήγουν οι ερευνητές, οι οποίοι θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο παραμένει κύριος παράγοντας για την εμφάνιση καρκίνου στο δέρμα. Επιπλέον, υπερβολική κατανάλωση ποτού μπορεί να βλάψει τον οργανισμό με πολλούς τρόπους.

Πηγές: ‘American Journal of Clinical Nutrition’ & iatronet.gr

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr