kontos_basiakos

Για προανακριτική το Βατοπέδι. Σοβαρή εμπλοκή και απαντήσεις για Αλ. Κοντό

24 Μαΐου 201017:25

kontos_basiakosΔεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου μετά τα όσα προκύπτουν σε βάρος των πρώην Υπουργοών της Νεάς Δημοκρατίας Αλέξανδρου Κοντού, Θόδωρου Ρουσόπουλου, Ευάγγελου Μπασιάκου και του Διευθυντή του τότε Πρωθυπουργικού Γραφείου Γιάννη Αγγέλου.

Iδιαίτερα μετά την κατάθεση της πρώην Διευθύντριας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη, είναι η πρώτη φορά που το σκάνδαλο του Βατοπεδίου συνδέεται άμεσα με το περιβάλλον του πρώην Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, που παρέδωσε πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα στην ανακρίτρια, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών. Εξειδικεύει μάλιστα, στα πρόσωπα των τότε υπουργών Επικρατείας και Αγροτικής Ανάπτυξης, στον τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στον τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου». Ειδικότερα για τον Αλέξανδρο Κοντό, σημειώνει ότι πριν την κατάθεσή της στην προηγούμενη εξεταστική επιτροπή την κάλεσε στο γραφείο της και την εκφόβισε. Μετά την κατάθεσή της ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Κάλου, η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του Υπουργείου Σταματίνα Μαντέλη αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 100.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Απάντηση Αλ. Κοντού

Από την πλευρά του ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός χαρακτήρισε «συκοφαντική»  την κατάθεση της κας Μαντελη και απείλησε με προσφυγή στη δικαιοσύνη, αποδίδοντάς την σε προσπάθεια να ελαφρύνει τη θέση της. Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΙ ο βουλευτής Ξάνθης υποστήριξε ότι η κατάθεση της κ Μαντέλη, η οποία τον ενοχοποίησε, προήλθε από πιέσεις του «παλιού και γκρίζου ΠΑΣΟΚ», προς την κα Μαντέλη. Σε δηλώσεις του στον Alpha επιβεβαίωσε πάντως ότι το 2008 έστειλε τον διευθυντή του κ. Ιατρίδη στο σπίτι της κας Μαντέλη προκειμένου να πάρει τη διάψευσή της για δημοσίευμα του βήματος. Γενικότερα πάντως εμμένει στην άποψη ότι όλη η υπόθεση οφείλεται σε κακούς χειρισμούς υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου.

Σε αντίστοιχες διαψεύσεις προχώρησαν τόσο ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, όσο και ο Γιάννης Αγγέλου. Όμως η σύσταση προανακρατικής θα πρέπει να θεωρείται ότι θα γίνει, δεδομένης και της πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να ικανοποιήσει την ασφυστική πίεση της κοινής γνώμης που ζητά να φτάσουν μέχρι τέλος όλες οι υποθέσεις διαφθοράς.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr