Επιλόχειο κατάθλιψη εμφανίζουν και οι άντρες

20 Μαΐου 201022:00

baby_in_hand225-1Περίπου το 10% των πατέρων εμφανίζουν κατάθλιψη πριν και μετά τον τοκετό, σύμφωνα με νέα επισκόπηση ερευνών.

Είναι γνωστό πως η κατάθλιψη της μητέρας είναι συχνή και μπορεί να βλάψει και το νεογνό, την ίδια και την οικογένεια. Λιγότερα στοιχεία είναι γνωστά σχετικά με την εμφάνιση, τους παράγοντες κινδύνου και τα αποτελέσματα της κατάθλιψης στους νέους πατέρες.

Ο James Paulson, από την ιατρική σχολή Eastern Virginia στο Norfolk, επισκόπησε 43 έρευνες που περιελάμβαναν 28.004 συμμετέχοντες, εξετάζοντας για πιθανή κατάθλιψη σε πατέρες, μεταξύ του πρώτου τριμήνου και του πρώτου χρόνου μετά τη γέννηση του παιδιού, όταν οι γονείς μπορεί να αισθάνονται αποκομμένοι από το νεογέννητο και στρεσαρισμένοι.

Η έρευνα ανακάλυψε ότι το συνολικό ποσοστό κατάθλιψης των πατέρων ήταν 10,4% σε σύγκριση με ποσοστό 4,8% μεταξύ των αντρών στο γενικό πληθυσμό, σε διάστημα ενός έτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό εμφανιζόταν στην περίοδος 3 έως 6 μηνών μετά τον τοκετό (25,6%), ενώ οι πρώτοι τρεις μήνες μετά από αυτόν εμφάνιζαν το χαμηλότερο ποσοστό (7,7%). Υπήρχε μέτρια σχέση μεταξύ της κατάθλιψης σε πατέρες και μητέρες.

Το κύριο εύρημα αποκαλύπτει ότι η κατάθλιψη του πατέρα πριν και μετά τον τοκετό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, κατέληξαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές υπέδειξαν ότι η κατάθλιψη σε έναν γονέα θα πρέπει να οδηγεί τους γιατρούς να προσέχουν και τον άλλο γονέα.

Οι προσπάθειες πρόληψης και αντιμετώπισης για ασθενείς με κατάθλιψη μπορεί ενδεχομένως να εστιάσουν στο ζευγάρι και την οικογένεια αντί για τον μεμονωμένο πατέρα, πρόσθεσε ο Paulson.

Η προσοχή προς τους νέους γονείς, θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό της κατάθλιψης του πατέρα νωρίτερα και στην αύξηση της κατανόησης του πώς η πάθηση αποτελεί κίνδυνο για τα νεογνά και τα παιδιά, κατέληξε η ερευνητική ομάδα.

Πηγή: iatronet.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr