avdira_limani

Και τώρα κινητοποιήσεις στα Άβδηρα !

17 Μαΐου 201021:43

avdira_limaniΣτα Άβδηρα μεταφέρονται πλέον οι κινητοποίησεις και οι διαμαρτυρίες για την πρωτεύουσα του Νέου Δήμου, μετά την κατάθεση του Νομοσχεδίου που προβλέπει τα Άβδηρα μόνο ως «ιστορική» πρωτεύουσα του νέου Δήμου που δημιουργείται. 

Μετά τους δημότες και τους συμβούλους της Βιστωνίδας που κινητοποιήθηκαν τις τελευταίες 2 εβδομάδες, μετά την ανακοίνωση του αρχικού σχεδίου «Καλλικράτης» και τελικά δικαιώθηκαν, όπως αποδείχτηκε, τη σκυτάλη παίρνουν αυτοί των Αβδήρων.

Όμως τώρα η κατάσταση είναι μάλλον μη αναστρέψιμη και είναι ήδη αργά, όχι μόνο γιατί από την κατάθεση του Νομοσχεδίου και έπειτα, θεωρείται αυτοκτονία για την ηγεσία του Υπουργείου να μπει στη διαδικασία αλλαγών που θα προκαλέσει ένα τεράστιο ντόμινο αλλάγων και αιτημάτων στα οποία θα πρέπει να υποκύψει, αλλά και γιατί τις τελευταίες μέρες ήταν σαφές ότι όλοι πλην των δημοτών των Αβδήρων  – συμπεριλαμβανομένου του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Σωκράτη Ξυνίδη- ενέτειναν τις προσπάθειές τους προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση του Σχεδίου Καλλικράτης με την πρόταση του τοπικού ΠΑΣΟΚ.

Θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξει κάποια μεταβολή, όμως δεν θα ήταν και λογικό  για τις παρατάξεις και τους κατοίκους του παραλιακού οικισμού να δεχθούν αδιαμαρτύρητα, την απαλοιφή του ονόματος «Δημοκρίτου» και τη μεταφορά της πρωτεύουσας στη Γενησέα. Άλλωστε όπως έχουν καταστήσει σαφές οι παράγοντες των υπολοίπων οικισμών που συγκροτούν το νέο Δήμο, ενδεχομένως και οικισμών του σημερινού Δήμου Αβδήρων, η επιλογή της Γενησέας συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.

Τι προαναγγέλεται:

Παρόλα αυτά ο Δήμος των Αβδήρων ξεκινά σειρά κινητοποιήσεων. Το πρωί της Τρίτης θα παραμείνει κλειστό το Δημαρχείο της Βιστωνίδας σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Το απόγευμα στις 7:30 προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία των Αβδήρων για την «την άδικη κατάργηση  του Δήμου Δημόκριτου και την μεταφορά  της έδρας του νέου Δήμου Αβδήρων στην Γενησέα» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου.  Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων υπέβαλλαν τις παραιτήσεις του στη Δήμαρχο Εύα Τσακίρη ενώ συστήνεται επιτροπή αγώνα. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, υπάρχουν σκέψεις για μποϊκοτάζ των εκλογών με την άρνηση υποβολής υποψηφιοτήτων και την άρνηση της ψήφου, αλλά κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι είναι πρόωρο να προαναγγελθεί.

Το ψήφισμα που εξέδωσε το Δ.Σ.

Αναλυτικά το ψήφισμα του Δήμου Αβδήρων, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής αναφέρει:

“Μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση του νομοσχεδίου του προγράμματος Καλλικράτης εκφράζουμε ως Δημοτικό Συμβούλιο την αντίδραση μας στο τελικό σχέδιο που αφορά στην συνένωση του Δήμου μας με το Δήμο Βιστονίδας και Σελέρου   με την επωνυμία Δήμος Αβδήρων και  έδρα την Γενησέα.

Θεωρούμε απαράδεκτη την τελευταία τροποποίηση του Σχεδίου που προσβάλει το Δήμο μας και τους Δημότες μας. Νιώθουμε ότι μας κορόιδεψαν. Δεν σεβάστηκαν  την ιστορία, τις αξίες,  τη δυναμική, την προοπτική των Αβδήρων. Με ποιο δικαίωμα ανακοινώνεται αρχικά ως έδρα του νέου Δήμου Δημόκριτου τα  Άβδηρα και  τελικά  επιλέγεται ως έδρα η Γενησέα και παραμένει το όνομα Δήμος Αβδήρων? Με ποιο δικαίωμα παίζουν με την αξιοπρέπεια μας? Με ποιο δικαίωμα απαξιώνεται ο αρχικός αυτός σχεδιασμός ως προς τον όνομα και την έδρα που είναι προϊόν συστηματικής και πολύμηνης μελέτης των τεχνοκρατών επιστημόνων του Υπουργείου Εσωτερικών? Ξεπεράστηκαν τα όρια  από κάποιους?

 

Δεν δεχόμαστε να γίνονται  μπαλάκι το χιλιόχρονο όνομα των Αβδήρων και  ο Δημόκριτος στα μικροπολιτικά και άλλα συμφέροντα.  Δεν  χαρίζουμε το όνομα του Δημόκριτου και των Αβδήρων σε κανέναν.

Και πως είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και για αποκέντρωση και να επιλέγεται η Γενησέα ως έδρα που απέχει μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα από την πόλη της Ξάνθης. Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η Γενησέα ως αστικό κέντρο όταν έχει σχεδόν  ίσο αριθμό κατοίκων με τα Άβδηρα? Πως είναι δυνατόν να παρουσιάζεται η Γενησέα ως αναπτυξιακό κέντρο όταν στερείται βασικών υποδομών και υπηρεσιών?

Τελικά ο Καλλικράτης δεν σεβάστηκε το Δημόκριτο!

Δεν εισακούστηκε το αίτημα μας να διατηρήσουμε την αυτονομία μας ως Ιστορικός Δήμος. Δεν εισακούστηκε η αγωνία μας για την πορεία του σχεδιαζόμενου Δήμου. Δεν εισακούστηκε το αληθινό μας ενδιαφέρον για τις γενιές που ακολουθούν, πέρα από μικροπολιτικά  ή προσωπικά συμφέροντα.

Τα Άβδηρα, ήταν σχεδόν επιβεβλημένο να επιλεγούν ως έδρα του νέου Δήμου, με δεδομένο το κριτήριο της Ιστορικότητας, όπως τέθηκε από την ΚΕΔΚΕ και συμπεριλαμβάνεται στα βασικά κριτήρια του χωροταξικού σχεδιασμού. Tα Άβδηρα δεν έχουν μόνο ιστορία και  λαμπρό παρελθόν, έχουν ισχυρό παρόν και δυναμικό μέλλον.

Ως κορυφαία πόλη της Αρχαιότητας με σπάνια ιστορική, πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά, ακολουθεί μια συνεχή πορεία στους αιώνες, μέχρι σήμερα. Κοιτίδα πολιτισμού, πατρίδα των Σπουδαιότερων Φιλοσόφων της Ανθρωπότητας. Τόπος με πολλαπλές δυνατότητες ανάπτυξης.

Είναι από όλους αποδεκτό ότι τα Άβδηρα δεν είναι ένας απλός οικισμός αποτελούν δυναμικό κέντρο περιφερειακής και βιώσιμης ανάπτυξης με  τεράστιες προοπτικές και δυνατότητες. Αρκεί να επισκεφθεί κάποιος τα Άβδηρα για να το διαπιστώσει. Χαρακτηριστικό είναι το  γεγονός ότι στα Άβδηρα χτίζονται νέα σπίτια, υπάρχει ανοικοδόμηση, δημιουργούνται και λειτουργούν συνεχώς νέες βιοτεχνικές μονάδες, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επισκεπτών και τουριστών και αναπτύσσονται όλο και περισσότερες μονάδες αγροτουρισμού. Οι υποδομές των Αβδήρων μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νέου Δήμου και του συνόλου των Δημοτών σε κάθε επίπεδο. Γιατί τα Άβδηρα εκτός από το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, εκτός από την σπάνια πολιτισμική κληρονομία, εκτός από τους Αρχαιολογικούς χώρους και τα ιστορικά μνημεία,  διαθέτει πλήρως οργανωμένο και εξοπλισμένο Δημαρχείο, την  ΛΑ’ Εφορεία Προϊστορικών & κλασσικών Αρχαιοτήτων, υπερσύγχρονο Κέντρο Υγείας, Γυμνάσιο-Λύκειο, Λιμεναρχείο & Λιμενικό Σταθμό, Τράπεζα, Ταχυδρομείο, Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών, Κλειστό Γυμναστήριο, Ανακαινισμένους χώρους – κτίρια για την στέγαση υπηρεσιών, δύο λιμάνια,  ξενοδοχειακές μονάδες, μονάδες αγροτουρισμού, βιοτεχνικές μονάδες, Μεσιτικά γραφεία, γραφεία τοπογράφων, κ.α.

Ο Δήμος μας είναι από τους πλέον οργανωμένους διοικητικά, με πλήρως στελεχωμένες υπηρεσίες με εξειδικευμένο και άριστα καταρτισμένο προσωπικό. Διαθέτει Τεχνική και Ταμειακή Υπηρεσία, είναι από τους πρώτους Δήμους που εφαρμόζει σύστημα μηχανοργάνωσης σε όλες τις υπηρεσίες του, είναι από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο Εθνικό Δημοτολόγιο και στο δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ.

Ο Δήμος Αβδήρων διαθέτει Διαχειριστική επάρκεια και είναι ο μόνος Δήμος που έχει συμπληρώσει ολοκληρωμένο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με ορίζοντα μέχρι το 2016. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω το Δημοτικό Συμβούλιο Αβδήρων εκδίδει ομόφωνα το παρών Ψήφισμα με το οποίο:

  • Εκφράζει την δυσαρέσκεια και την αντίδραση του στην  αιφνιδιαστική και άδικη τροποποίηση του χωροταξικού σχεδίου  του Προγράμματος Καλλικράτης για το Δήμο μας.
  • Εκφράζει την οργή και αγανάκτηση σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και του συνόλου των Δημοτών των Αβδήρων, που προσβάλλονται και θυσιάζονται στον βωμό των μικροπολιτικών και άλλων συμφερόντων.
  • Την απαίτηση να μην εφαρμοστεί η άδικη τροποποίηση της τελευταίας στιγμής σχετικά με το όνομα του νέου Δήμου και την έδρα του.
  • Την απαίτηση να σεβαστεί η Βουλή την Ιστορικότητα και την Μοναδικότητα των Αβδήρων.
  • Αποφασίζει την σύσταση οργανωτικής επιτροπής αγώνα για την κινητοποίηση του συνόλου των κατοίκων και δημοτών και την κλιμάκωση των αγώνων τις επόμενες μέρες.
  • Αποφασίζει σε ένδειξη διαμαρτυρίας το κλείσιμο του Δημαρχείου για την Τρίτη το πρωί.
  • Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι υπέβαλαν δηλώσεις παραίτησης προς την Δήμαρχο παρακαλώντας την να τις κάνει αποδεκτές.

 

Το παρών ψήφισμα να σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Πρωθυπουργό της χώρας, στον Πρόεδρο της Βουλής, σε όλους τους Βουλευτές,  στα κόμματα, στους τοπικούς φορείς, στην ΚΕΔΕΚ, στην ΤΕΔΚ Ν.Ξάνθης, σε όλα τα ΜΜΕ της περιοχής και σε ΜΜΕ Πανελλαδικής κυκλοφορίας.” καταλήγει το μακροσκελές ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr