podilatoporeia_6

Πραγματικότητα σε λίγες μέρες ο πρώτος Σύλλογος Φίλων του Ποδηλάτου

15 Μαΐου 201007:06

podilatoporeia_6Η πρώτη κίνηση για τη δημιουργία Συλλόγου που θα ασχολείται με την ποδηλασία και την προώθηση του ποδηλάτου στην πόλη έγινε το απόγευμα της Παρασκευής.

Ποδηλάτες αλλά και ενεργοί πολίτες της πόλης συγκεντρώθηκαν για πρώτη φορά και αποφάσισαν να προχωρήσουν άμεσα στην ίδρυση του Συλλόγου. Πρόκειται για μια οντότητα την οποία απαρτίζουν ως πρώτα μέλη άνθρωποι όλων των ηλικιών που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης ή ως μέσο άθλησης και ψυχαγωγίας και επιθυμούν να βελτιώσουν τις συνθήκες χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη και να προωθήσουν την ποδηλασία γενικότερα..

 Για το λόγο αυτό αποφάσισαν ο Σύλλογος, σε πρώτη φάση, να επικεντρωθεί στο θέμα της πίεσης προς τους αρμόδιους φορείς της πόλης και της περιοχής προκειμένου μια σειρά αιτημάτων που αφορούν στη διευκόλυνση και την ασφάλεια της χρήσης του ποδηλάτου, ειδικά στις μικρές ηλικίες, να  πάρουν το δρόμο της επίλυσης. Ταυτόχρονα τα μέλη του Συλλόγου επιθυμούν να διαδώσουν περαιτέρω την ποδηλασία ως εναλλακτική μορφή μετακίνησης στην πόλη αλλά και να προσδώσουν πιο μαζικό και ασφαλή χαρακτήρα στις συναθροίσεις και τις πορείες των ποδηλατών που  έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

 Βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας φαίνεται ότι θα είναι το διαδίκτυο, το οποίο αποτέλεσε εξαρχής το μέσο που κινητοποίησε τους ποδηλάτες της πόλης. Οι ποδηλάτες της Ξάνθης που έχουν πολλαπλασιαστεί, με αφετηρία την εντυπωσιακή διαμαρτυρία στον ποδηλατικό γύρο του Σεπτεμβρίου, έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και οργανώνονται μέσω του διαδικτύου.

 Το γκρουπ που είχε δημιουργηθεί στο Facebook την παραμονή του ποδηλατικού γύρου είχε συγκεντρώσει σε λίγες ώρες 1.500 άτομα και σήμερα είναι περίπου τα διπλάσια. Η κοινωνική δικτύωση είναι και ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούν οι ποδηλάτες για να συγκεντρώνονται στην πόλη (όπως συνέβη και την προηγούμενη Κυριακή 9 Μαϊου) και ήδη υπάρχει και ένα νέο γκρουπ που θα ασχολείται μόνο με τα θέματα του υπό ίδρυση συλλόγου.

 Το XanthiPress.gr όπως έκανε από την αρχή, θα συνεχίσει να υποστηρίζει και να προωθεί την ιδέα της ποδηλασίας στην πόλη και στην καθιέρωσή της ως καθημερινού μέσου μετακίνησης. Η σύσταση του Συλλόγου Φίλων του Ποδηλάτου, όμως, αναμένεται να αναδείξει με πιο οργανωμένο τρόπο τα αιτήματα των ποδηλατών, να τους αντιπροσωπεύσει θεσμικά και να προωθήσει δράσεις στο πλαίσιο του εθελοντισμού.

 Ήδη γνωστός νομικός της πόλης έχει αναλάβει να προωθήσει άμεσα προς έγκριση το καταστατικό  στο Πρωτοδικείο της πόλης και σύντομα ο Σύλλογος θα έχει νομική υπόσταση. Κάτι καινούριο ξημερώνει στην πόλη και, ανεξάρτητα από το ζήτημα της ποδηλασίας, η κινητοποίηση ενεργών πολιτών που τους απασχολούν ζητήματα ποιότητας ζωής και καθημερινότητας στο αστικό περιβάλλον, που οργανώνονται συλλογικά και διεκδικούν είναι δείγμα προόδου της κοινωνίας.

 XanthiPress.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr