PASOK

Απαντήσεις της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ για το χειρισμό της κρίσης

12 Μαΐου 201011:52

PASOKΑποσπάσματα από το βασικό σχολιασμό της επικαιρότητας χρησιμοποιεί η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης προκειμένου να αντικρούσει τις απόψεις που επιτίθενται στην κυβέρνησης για τη στάση της στο θέμα της δημοσιονομικής κρίσης και τον χειρισμό των τελευταίων κρίσιμων ημερών.

Η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ εκθέτει τις κατηγορίες που έχουν ακουστεί για την κυβέρνηση  και τα χαρακτηρίζει ως ανοησίες» και ακολούθως παραθέτει τις απαντήσεις: Αναφέρει αναλυτικά:

1. Οι ανοησίες που γράφονται και λέγονται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης μπροστά στη διεθνή κερδοσκοπική «τέλεια καταιγίδα» που αντιμετώπισε, δεν έχουν προηγούμενο. Διάφοροι, πρώην υμνητές του «καταλληλότερου», παντελώς άσχετοι με τη διεθνή οικονομική πραγματικότητα, τα ελληνικά οικονομικά δεδομένα και την έννοια της διαπραγμάτευσης, και τυφλωμένοι από το μίσος τους για οτιδήποτε φέρει τη σφραγίδα «Γιώργος Παπανδρέου» γράφουν, περιγράφουν και εκστομίζουν τέρατα και σημεία εναντίον των πεπραγμένων του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του…

α) Υπάρχουν π.χ. οι αρρωστημένοι συνομωσιολόγοι που διακινούν στα μουλωχτά –γιατί στα φανερά φυσικά δεν το τολμούν – ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε δισεκατομμύρια ευρώ που δήθεν της προσέφεραν, είτε κάποια –παντελώς άγνωστα- διεθνή hedge funds, είτε κάποιος απροσδιόριστος αριθμός κρατών, είτε κάποιο άλλο φιλόπτωχο και αφιλοκερδές ταμείο που εμείς αγνοούμε… Σύμφωνα με αυτά τα εξωφρενικά σενάρια, στόχος του ΠΑΣΟΚ ήταν η ένταξη της Ελλάδας, σώνει και καλά, στο μηχανισμό της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ… Κάτι που αυτοί οι «υπερπατριώτες» δεν αποδέχονται, ενώ εμείς οι υπόλοιποι που δεν υπερασπιζόμαστε το εθνικό συμφέρον σκύβουμε το κεφάλι …

  • Απάντηση: Οι διακινητές τέτοιων σεναρίων, χαραμίζονται πραγματικά στην Ελλάδα. Πρέπει να αναζητήσουν την τύχη τους στο Χόλυγουντ. Και αν στο δρόμο προς τα εκεί, βρουν κάποιον που θα δάνειζε 110 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα για…την ψυχή της μάνας του, να μας τον φέρουν ώστε να μην έχουμε ανάγκη της στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ή να τον κρατήσουν για τον εαυτό τους. Γιατί με παπατζιλίκια δεν πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε αναχρηματοδοτείται το χρέος.
  • Όσο για αυτούς που αμετανόητοι συνεχίζουν, ακόμη και σήμερα, να αμφισβητούν τον πατριωτισμό μας και τον πατριωτισμό του Γιώργου Παπανδρέου, τους παραπέμπουμε στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στον άτυχο βουλευτή της Ν.Δ. που είχε το θράσος να κάνει ανάλογο σχόλιο πρόσφατα στη Βουλή.
  • Και κάτι ακόμη που γράψαμε και χθες: ήταν οι ίδιοι αυτοί οι «υπερπατριώτες» που ρεζιλεύτηκαν επειδή βιάστηκαν να υποστηρίξουν ότι, σε αντίθεση με την περίπτωση της Ελλάδας, στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ δεν υπάρχει συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Πράγμα τελείως ψευδές αφού προβλέπεται η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. με τα μισά τουλάχιστον χρήματα σε σχέση με τα χρήματα που βάζει στο μηχανισμό η Ε.Ε. Ρεζιλεύτηκαν δις γιατί από την πρώτη στιγμή υποστήριξαν ότι η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ήταν αποτέλεσμα ενεργειών και λαθών της ελληνικής κυβέρνησης! Πράγμα απολύτως αστείο γιατί η γερμανική ηγεσία έχει η ίδια παραδεχθεί ότι η συμμετοχή του Δ.Ν.Τ. στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας ήταν δική της απαίτηση, πράγμα που αποδεικνύεται και από την πίεσή της να συμμετέχει το Δ.Ν.Τ. και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης του ευρώ.

β) Υπάρχουν κάποιοι άλλοι, ακόμη πιο ευφάνταστοι από τους προηγούμενους, που λένε «εντάξει, η Ελλάδα είχε πρόβλημα, αλλά δεν δικαιολογούνται αυτά τα μέτρα, υπήρχε λύση χωρίς αυτά, κακώς τα πήρε η κυβέρνηση, ενώ η Ισπανία και η Πορτογαλία εντάχθηκαν στο μηχανισμό χωρίς να πάρουν μέτρα».

  • Στην κατηγορία αυτή εντάσσεται και το ανεπανάληπτης εμπνεύσεως επιχείρημα – βλ. ομολογία, βλ. γκάφα – της ηγεσίας της Ν.Δ. ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «παρέλαβε κρίση χρέους και ελλείμματος αλλά δημιούργησε κρίση δανεισμού»…Λες και με το χρέος και το έλλειμμα που μας παρέδωσαν υπήρχε περίπτωση να μην αντιμετωπίσει η χώρα, αργά ή γρήγορα, κρίση δανεισμού. Και στο κάτω – κάτω της γραφής για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν έφυγαν άρον – άρον από την κυβέρνηση; Γιατί δεν έμειναν να προστατεύσουν την Ελλάδα από την «κρίση δανεισμού»;
  • Στην κατηγορία αυτή επίσης εντάσσεται και το αποστομωτικό επιχείρημα που χρησιμοποίησε σήμερα, απολογούμενος, ο αρχηγός της Ν.Δ. για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τη στάση που κράτησε πριν λίγες μέρες στη Βουλή αναφορικά με τον μηχανισμό στήριξης: «Εμείς καταψηφίσαμε τα μέτρα, όχι τον μηχανισμό στήριξης»…! Λες και θα υπήρχε μηχανισμός στήριξης χωρίς τα μέτρα. Απίθανα πράγματα…
  • Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαμε να αρνηθούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας ή να προχωρήσουμε σε «αναδιάρθρωση» του χρέους. Κανένας τους φυσικά δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει ποιες θα ήταν οι συνέπειες αυτών των κινήσεων. Ούτε φυσικά θα καθόντουσαν να πληρώσουν τους μισθούς και τις συντάξεις του κοσμάκη, από τη στιγμή που το κράτος θα σταματούσε να βρίσκει δανεικά από τις αγορές.
  • Ουσιαστικά όλη αυτή η κατηγορία επιχειρημάτων κινείται στη λογική ότι «μπορούσαμε να την “σκαπουλάρουμε” σαν χώρα, μπορεί μάλιστα να μπορούσαμε να πάρουμε και το χρήμα, χωρίς να πονέσουμε και ιδιαίτερα”. Ίσως με τη γοητεία μας και την πειθώ μας…
  • Όσοι διακινούν τέτοια επιχειρήματα, ουσιαστικά:
    • Πρώτον, υποβαθμίζουν συνειδητά το χάος και τις συνέπειες του χάους που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του «καταλληλότερου» που λιποτάκτησε. Και πώς θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς αφού επί 5,5 χρόνια τον υμνούσαν και έτρωγαν ψωμί από αυτόν…
    • Δεύτερον, προτιμούν να αγνοούν την πραγματικότητα ότι, έτσι όπως τα έκανε ο «καταλληλότερος», τα μέτρα, τα σκληρά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους ήταν ούτως ή άλλως αναγκαία. Για τον απλούστατο λόγο ότι με αυτά τα χρέη κανένας δεν θα μας δάνειζε. Πράγμα που θα σήμαινε ένα και μόνο πράγμα: Χρεοκοπία. Δηλαδή αδυναμία καταβολής μισθών και συντάξεων από το δημόσιο και κατάρρευση τραπεζικού συστήματος.
    • Τρίτον, θέλουν να αγνοούν ότι χωρίς τον πολύμηνο αγώνα του Γιώργου Παπανδρέου και όλης της κυβέρνησης δεν θα υπήρχε μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας. Θέλουν να αγνοούν ότι εμείς πρωτοστατήσαμε στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα έτσι ώστε η ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσουν στις κινήσεις που έκαναν για να προστατέψουν το ευρώ.
    • Τέταρτον, ψεύδονται όταν υποστηρίζουν ότι οι υπόλοιπες χώρες δεν παίρνουν μέτρα. Ήδη και η Ισπανία και η Πορτογαλία, ακόμη και η Γαλλία, ανακοινώνουν πρόσθετα μέτρα ακόμα και εάν δεν έχουν ενεργοποιήσει μηχανισμό.
    • Πέμπτον, βάζουν την Ελλάδα στην ίδια μοίρα με την Ισπανία και την Πορτογαλία, όταν γνωρίζουν καλά ότι η χώρα μας, με τα εγκλήματα της κυβέρνησης του «καταλληλότερου», βρέθηκε στη χειρότερη δυνατή θέση, με δείκτες παντού αρνητικούς και με αξιοπιστία στο μείον – ούτε καν στο μηδέν. Ενώ χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία διατηρούν και μεγάλη μάλιστα αξιοπιστία και εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αγορές, παρά την σχετική υποβάθμιση από οίκους αξιολόγησης.
    • Και έκτον, είναι οι μόνοι που δεν παραδέχονται αυτό που λένε όλοι στην Ευρώπη: ότι ο μοναδικός λόγος που εμείς αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε τον μηχανισμό ασφαλείας, το «πιστόλι πάνω στο τραπέζι», ήταν διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έδειξε από την πρώτη στιγμή, από τις αρχές Μαρτίου την ίδια αποφασιστικότητα που έδειξε προχθές. Και δεν φταίει μόνο η Γερμανία, την οποία κατηγορούν όλοι. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σήμερα αφόρητα συντηρητική πολιτικά, φοβισμένη, κινείται με υπερβολική πιστή στις αγορές αλλά και υπερβολική βραδύτητα – κάτι που το πληρώνουμε όλες οι λιγότερο ανταγωνιστικές χώρες.

3. Άλλο η καλόπιστη κριτική που απορρέει από πραγματική αγωνία για τον τόπο και μας ωφελεί όλους και άλλο το θράσος των συνενόχων στα εγκλήματα της προηγούμενης κυβέρνησης. Αρκετά πια με την παραφιλολογία για το τι έκανε και τι δεν έκανε η κυβέρνησή μας. Η αλήθεια είναι μία: Σώσαμε την Ελλάδα από την χρεοκοπία, η προοπτική της οποίας ανάγκασε τον «καταλληλότερο» να εγκαταλείψει την κυβέρνηση. Εμείς το παλέψαμε. Και με τις θυσίες των Ελλήνων καταφέραμε να την αποφύγουμε. Και τώρα θα αφοσιωθούμε στις ιστορικές και απαραίτητες αλλαγές που έχουν ανάγκη οι πολίτες και ο τόπος. ”  καταλήγει η μακροσκελής ανακοίνωση της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr