boulh2

Ψηφίστηκε στην επιτροπή το ν/σ για τα μέτρα

6 Μαΐου 201004:44

boulh2«Το δίλημμα είναι σαφές: Είτε ψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο και σώζουμε τη χώρα, είτε δεν το ψηφίζουμε και αφήνουμε τη χώρα να καταρρεύσει.

 

Το κάθε κόμμα θα κληθεί να απαντήσει χωρίς φιοριτούρες. Ή παίρνουμε τα 110 δισ., ή δεν τα παίρνουμε και πάμε σε στάση πληρωμών». Με αυτή την φράση έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, το νομοσχέδιο για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε το πρόγραμμα στήριξης «προαπαιτούμενο για να λάβει η χώρα τα χρήματα και να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες».

Νωρίτερα το νομοσχέδιο δέχθηκε τα “πυρά” τόσο της ΝΔ και του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ υποστήριξε μεν ότι (σ.σ. το νομοσχέδιο) δεν δίνει ελπίδα, επιφυλάχθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί αύριο, που θα συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές. Σε μία από αυτές δίνεται το δικαίωμα να πάρουν το νέο επίδομα Χριστουγέννων, Πάσχα και άδειας, και όσοι συνταξιούχοι είναι κάτω των 60 ετών, αλλά λαμβάνουν σύνταξη είτε λόγω αναπηρίας, είτε από βαρέα και ανθυγιεινά, είτε λόγω ενασχόλησης τους με οικοδομικά επαγγέλματα, είτε παίρνουν σύνταξη λόγω θανάτου συζύγου.

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απόλυτα κατηγορηματικός λέγοντας ότι «η χώρα αν δεν πάρει τα 110 δισ. ευρώ θα βρεθεί μπροστά στο τοίχο, θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών». Παραδέχτηκε ότι τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά, όπως είπε, αναγκαία και δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως το πολιτικό κόστος και δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

«Έχουμε απόλυτη αντίληψη των δυσκολιών και των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργούν τα μέτρα, αλλά έχουμε και απόλυτη επίγνωση ότι στη σημερινή συγκυρία κάνουμε το σωστό. Αναλαμβάνουμε πλήρως το όποιο πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω. Οι αλλαγές που περιγράφονται είναι αναγκαίες και πρέπει να γίνουν», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

«Τα χρήματα έρχονται μέσα από ένα δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο» τόνισε επίσης ο υπουργός, ενώ επιτέθηκε σε όλους όσους «κάνουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα».

«Η χώρα, αν δεν πάρει αποφάσεις θα βρεθεί στο τοίχο. Σε στάση πληρωμών. Ίσως κάποιοι να το θέλουν. Αν κάποιοι το θέλουν αυτό να το πουν καθαρά. Δική μας απόφαση είναι με τα μέτρα αυτά να νοικοκυρέψουμε και να σώσουμε τη χώρα», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι «τα μέτρα δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα», τονίζοντας ωστόσο ότι «στη διαπραγμάτευση υπήρξαν προαπαιτούμενα και χωρίς αυτά δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία».

«Κάναμε μια εξαιρετικά επίπονη προσπάθεια για να διασώσουμε ότι μπορούσαμε, με σειρά επιχειρημάτων για τα οποία συνέβαλαν και οι κοινωνικοί εταίροι. Πολύ θα ήθελα να πω ότι είχαμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε ακέραιο τον 13ο και 14ο μισθό και στο δημόσιο τομέα», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Γνωρίζουμε ότι έχει πολιτικό κόστος, αλλά είμαστε έτοιμοι να το αναλάβουμε με θυσίες για όλους. Προσπαθούμε όμως να τις επιμερίσουμε με δίκαιο τρόπο».

Ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει τη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης γιατί διαφωνεί ριζικά με τη στρατηγική εξόδου από τη κρίση, που επέλεξε η κυβέρνηση.

Όπως υποστήριξε, «τα μέτρα αυτά δεν διασφαλίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την έξοδο από την μέγγενη στην οποία εισέρχεται η χώρα», ενώ ανακοίνωσε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει μόνο τα 7 μέτρα που διασφαλίζουν και φροντίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και θα καταψηφίσει όλα τα υπόλοιπα που δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «συνειδητό σχέδιο της Τρόϊκας στο οποίο συμμετείχε, αξιοποίησε, θέλησε αποδέχτηκε και επιδίωξε η κυβέρνηση και στόχος του είναι η προστασία των συμφερόντων της αστικής τάξης».

«Μετατρέπετε την Ελλάδα υποεπιτροπή της «τρόικας» και για την υλοποίηση του σχεδίου. Εξαπολύσατε την προπαγάνδα σας για χρεοκοπία για να καλλιεργήσετε τη τρομοκρατία και τη λογική “σφάξε με αγά μου να αγιάσω”» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης δήλωσε ότι αύριο θα εκφραστεί η θέση του κόμματός του από τον ίδιο τον πρόεδρο και αφού η κυβέρνηση απαντήσει στα επί μέρους ζητήματα που έχει θέσει, όπως αυτά που αφορούν τους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, μίλησε για καίριες ευθύνες της ΝΔ ενώ κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ολιγωρία και υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα δημιουργήσει τεράστιο υφεσιακό πρόβλημα και δεν δίνει ελπίδα στον ελληνικό λαό.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μίλησε για νομοσχέδιο που αποτυπώνει μεγάλα ελλείμματα. Χαρακτηρίζεται, όπως είπε, από έλλειμμα αξιοπιστίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας.

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε ότι με αυτό το νομοσχέδιο καταλύεται το σύνταγμα, ενώ έκανε λόγο για διαδικασίες πολιτικού πραξικοπήματος.

«Η άρνηση στη διαδικασία προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης χωρίς να κατατίθεται μια συγκεκριμένη πρόταση είναι απόπειρα αποφυγής ευθυνών, αλλά είναι και ξεπερασμένης στενοκομματικής νοοτροπίας» σχολίασε τέλος ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr