Διαδήλωση στη Βιστωνίδα για την πρωτεύουσα. Σοβαρές αιχμές Τσολακίδη

4 Μαΐου 201013:34

zlatkos_tsolakidisΚοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τρίτη ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Βασίλης Τσολακίδης, προκειμένου να αναφερθούν στις κινητοποιήσεις που ξεκινά ο Δήμος ενόψει του σχεδίου “Καλλικράτης”, αντιδρώντας στον ορισμό των Αβδήρων ως πρωτεύουσας του νέου Δήμου Δημοκρίτου, αντί της Γενησεάς.

Όπως είναι γνωστό, το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των κατοίκων του Δήμου στην πρωτεύουσα (δεν  καλύφθηκε δημοσιογραφικά λόγω της απεργίας που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΜΘ)  και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών.

Ο Δήμαρχος Νίκος Ζλάκτος, μιλώντας αρχικά, διερωτήθηκε ποιο ευφυέστατο μυαλό επινόησε την τοποθέτηση της πρωτεύουσας στα Άβδηρα και επικέντρωσε στους λόγους που επιβάλλουν την τοποθέτησή της ως πρωτεύουσας που είναι καταρχάς πληθυσμιακοί καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νέου Δήμου κατοικεί εκεί, χωροταξικοί γιατί αποτελεί το κέντρο του Δήμου ενώ τα Άβδηρα βρίσκονται εμφανώς στο νότιο άκρο του Δήμου, αναπτυξιακοί καθώς αποτελεί τον μεγαλύτερο πόλο έλξης μετά την Ξάνθη, ιστορικοί εφόσον αποτελεί την πρώτη πρωτεύουσα του Νομού Ξάνθης, προσθέτοντας ωστόσο ότι  με τον τρόπο αυτό δεν υποβαθμίζεται η τεράστια ιστορική αξία των αρχαίων Αβδήρων.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις διοικητικές και οργανωτικές δομές του Δήμου Βιστωνίδας που μπορούν να υποστηρίξουν άμεσα το θεσμικό ρόλο του νέου Δήμου και έκανε λόγο για ισονομία που προκύπτει από την εξισορρόπηση των αποστάσεων όλων των οικισμών του Νέου Δήμου.

Β. Τσολακίδης: “Θα έχουμε αποσχιστικές τάσεις”.Αιχμές για ΠΑΣΟΚ -ΤΕΔΚ

Ιδιαίτερα επικριτικός ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Βασίλης Τσολακίδης εξέφρασε την έκπληξή του για το τελικό σχέδιο του Δήμου καθώς, και με την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ότι ουδέποτε υπήρξε σκέψη ή οποιαδήποτε αναφροά στα θεσμικά όργανα αλλά και έξω από αυτά που να αναφερόταν σε  Δήμο με αυτό το όνομα και αυτή την πρωτεύουσα αφήνοντας αιχμές για τον “ιθύνοντα νού του σχεδίου Καλλικράτης στο Νομό. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν τον γνωρίζει ακόμη: «Δεν έχω μάθει ποιο κλείστηκαν σε ένα γραφείο και αποφάσισαν. Όταν το μάθω θα σας το πω» είπε με νόημα.

Παράλληλα με τις αιχμές για το ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές και για την ΤΕΔΚ και  τη λειτουργία του Προέδρου Μιχάλη Στυλιανίδη, επισημαίνοντας ότι η πλειοψηφία των 5/7 στη διοίκηση της ΤΕΔΚ είχε ζητήσει την έκδοση ψηφίσματος για το ζήτημα, αίτημα που δεν έγινε δεκτό ενώ επέκρινε το Δήμαρχο Ξάνθης για τον τρόπο που χειρίστηκε το ζήτημα και στη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ, η οποία ακολούθησε.

Έκανε λόγο για αγώνα που θα δικαιώσει 17.000 ανθρώπους τους οποίους τοποθέτησε ως μέγεθος  σε αντιδιαστολή με τους 1.000, όπως σημείωσε, υποστηρικτές των Αβδήρων, θεωρώντας ότι αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Γενησέας. Όπως και ο Δήμαρχος Νίκος Ζλάκτος, αναφέρθηκε και στους κατοίκους των οικισμών Ν. Κεσσάνης, Πόρτο Λάγους και Ποταμιάς του Δήμου Αβδήρων που έχουν συγκεντρώσει υπογραφές για το ζήτημα υπέρ του Δήμου Βιστωνίδαςκαι εξέδωσαν ανοιχτή επιστολή. Με αφορμή αυτή την υπόθεση αναφέρθηκε σε μια άγνωστη πτυχή του Σχεδίου Καποδίστριας αναφέροντας ότι τότε όπως και τώρα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία θεσμική συζήτηση και απόφαση, πήρε τους τρεις οικισμούς στο Δήμο Αβδήρων την τελευταία στιγμή. «Κράτησαν τότε το όνομα της Βιστωνίδας αλλά μας πήραν τους οικισμούς και την ίδια τη λίμνη Βιστωνίδα» σημείωσε απλώς για να έχει πληθυσμό ο Δήμος που ήθελαν να φτιάξουν γιατί τα Άβδηρα είναι πολύ μικρά».

Τέλος έκανε λόγο για δυναμικές αντιδράσεις που αναμένονται: «Αν αυτή η απόφαση δεν αλλάξει θα καταστραφούν οι περιοχές μας. Ο Πετεινός, η Λευκόπετρα, τα Πηγάδια θα θελήσουν να αποσχιστούν. Ακόμη και οικισμοί κοντά στα Άβδηρα υπάρχει περίπτωση να θελήσουν να αποχωρήσουν από το νέο Δήμο». Κάλεσε τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εσωτερικών, το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και τους δύο άλλους βουλευτές του Νομού, τις Νομαρχιακές Επιτροπές όλων  των κομμάτων και κύρια του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και την ΤΕΔΚ να αγωνιστούν για να ανατραπεί η προφανής αδικία.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της δικής του στάσης στις επικείμενες εκλογές αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ με τη φράση «Το κόμμα στο οποίο ανήκω ως σήμερα» σημειώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και προσθέτοντας με νόημα «Αν το κόμμα μου ζητήσει να μην εμπλακώ στις εκλογές με επίσημη απόφασή του, θα το πράξω. Αν δεν συμβεί αυτό, ο καθένας τραβάει το δρόμο του.» κατέληξε

zlatkos_tsolakidis_synenteyxi

vistonida_afisa

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr