kalikratis_tampela

Καλλικράτης στην Ξάνθη: Ποιοι αντιδρούν και γιατί.

3 Μαΐου 201011:42

kalikratis_tampelaΑλληλοσυγκρουόμενες είναι οι αντιδράσεις που προκύπτουν γύρω από το σχέδιο «Καλλικράτης» στο Νομό Ξάνθης.

Αν και δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να ικανοποιηθούν όλοι οι απερχόμενοι Δήμαρχοι και όλοι οι υφιστάμενοι ΟΤΑ του Νομού εντούτοις παρατηρείται το φαινόμενο οι περισσότεροι, πλην του Δήμου Τοπείρου, που παραμένει αυτόνομος να εκφράζουν τις αντιθέσεις τους.

 Τι λένε οι αντιρρησίες

Πρώτος θιγόμενος ο Δήμος Σταυρούπολης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Γιώργου Καρασακαλίδη στο XanthiPress.gr, η απορρόφηση του Δήμου από την Ξάνθης δεν θα περάσει εύκολα και ήδη μελετάται ο τρόπος που αυτή θα αποφευχθεί με βάση τις ίδιες τις διατάξεις του σχεδίου Καλλικράτης -που προβλέπει εξαιρέσεις των κριτηρίων για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Σταυρούπολης, η απόσταση Μυρτούσας-Ξάνθης που είναι χρονοαπόσταση περίπου 2 ωρών από έναν οικισμό μέχρι την πρωτεύουσα του νέου Δήμου αποτελεί το στοιχείο που θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος με σοβαρά νομικά επιχειρήματα αλλά και με επίκληση του Συντάγματος.

 Κατά τα άλλα οι αντιδράσεις, όπως εκφράστηκαν και στην έκτακτη Γ.Σ. της ΤΕΔΚ Νομού  Ξάνθης συνοψίζονται περίπου ως εξής: Ο Δήμαρχος Ξάνθης υποστηρίζει ότι απαξιώθηκε η γνώμη των Δημάρχων και δεν συζητήθηκε σε καμία φάση η πρόταση της ΤΕΔΚ για 6 Δήμους, ενώ είναι γνωστό ότι επιθυμούσε επέκταση του Δήμου Ξάνθης προς νότο. Η Δήμαρχος Αβδήρων παρότι διασώθηκαν τα Άβδηρα ως πρωτεύουσα εκφράζει προβληματισμούς για το γεγονός ότι το Σέλερο βρίσκεται στο νέο Δήμο καθώς και ότι δεν ερωτήθηκε η τοπική κοινωνία για το ζήτημα της ονομασίας.

 Ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος αλλά και ο Βασίλης Τσολακίδης που θεωρείται ένα από τα φαβορί για την ανάληψη της Δημαρχίας εκφράζουν την αντίθεσή τους για το γεγονός ότι η Γενησέα δεν είναι η πρωτεύουσα του νέου Δήμου. Κατά τα άλλα ο Βασίλης Τσολακίδης έχει εκφραστεί θετικά για τα όρια του νέου Δήμου. Τέλος, ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι του Σελέρου σαφώς προτιμούσαν την αυτονομία του νεοσύστατου Δήμου τους.

 Τι λένε οι υπέρμαχοι
Από την άλλη οι υπέρμαχοι του Σχεδίου όπως διαμορφώνεται για το Νομό Ξάνθης υποστηρίζουν ότι μοιραία η μείωση του αριθμού των Δήμων θα προξενούσε τριβές ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς αφού βασικός στόχος του κάθε Δημάρχου θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι η εξασφάλιση ενός Δήμου με όρια και συσχετισμούς που θα εγγυάται την εκλογή του στο διηνεκές. Σε ότι αφορά στη διατήρηση της αυτονομίας του Δήμου Τοπείρου που από πολλούς αποδίδεται σε προσπάθεια διάσωσης του πολιτικού μέλλοντος του Σ. Χατζηευαγγέλου, οι κυβερνητικοί παράοντες υποστηρίζουν ότι αυτή προβλέπεται επακριβώς από τις γενικές διατάξεις του σχεδίου για τους Δήμους άνω των 10.000 κατοίκων που επιθυμούν να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr