Φωτεινές ιδέες

15 Μαΐου 201022:00

fotismos_2Στα σύγχρονα κτίσµατα το κεφάλαιο του φωτισµού είναι από τα βασικά.

Ξεκινά από τη σωστή μελέτη, που γίνεται παράλληλα µε τη µελέτη κατασκευής και θέτει τις βάσεις για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσµα, τόσο στις όψεις όσο και στους εσωτερικούς χώρους µιας κατοικίας. Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζετε όσο γίνεται περισσότερα γι΄ αυτό.

Μελέτη φωτισµού
∆εν αρκεί ένας µόνο λαµπτήρας στο κέντρο του δωµατίου για να εξασφαλίσει το σωστό φωτισµό του. Για κάθε µας δραστηριότητα (διάβασµα, τηλεόραση, φαγητό κ.λπ.) απαιτείται διαφορετικό είδος φωτισµού. Έτσι χρησιµοποιούµε διάφορες πηγές φωτός, όπως απλίκες, οροφής, λαµπατέρ, φωτιστικά δαπέδου κ.λπ., προκειµένου να δηµιουργήσουµε τις κατάλληλες συνθήκες σε καθένα από τα δωµάτια του σπιτιού.
Καθιστικό
Στο χώρο όπου παρακολουθείτε τηλεόραση είναι απαραίτητο να υπάρχει φωτισµός προερχόµενος από τα πλάγια ή πίσω από τη συσκευή. Φροντίστε να διατηρείτε σβηστά τα φώτα που ενοχλούν τα µάτια ή ανακλώνται στην οθόνη της τηλεόρασης. Προτιµήστε φωτιστικά γενικού (διάχυτου) φωτισµού, όπως πολύφωτα, πλαφονιέρες, και διαγράψτε το βάθος στο χώρο µε σποτ ή ειδικού τύπου φωτιστικά δαπέδου. Ακόµα, συµπληρώστε το φωτισµό µε επιπλέον λάµπες στα βοηθητικά τραπεζάκια.
Τραπεζαρία
Προτιµήστε φωτιστικά άµεσου φωτισµού χαµηλά πάνω από το τραπέζι. ∆ύο ή και περισσότερα µικρά φωτιστικά κατά µήκος του τραπεζιού δίνουν πολύ καλή αισθητική και ταυτόχρονα πολύ καλή διάχυση του φωτός πάνω σε αυτό. Συµπληρώστε το φωτισµό του δωµατίου µε ένα ή και περισσότερα φωτιστικά δαπέδου ή µε απλίκες, αν υπάρχουν παροχές.
Κρεβατοκάµαρα
Αποφεύγετε τον υπερβολικό φωτισµό στους χώρους του ύπνου. Τα φωτιστικά εδώ πρέπει να είναι έµµεσου ή ηµι-έµµεσου φωτισµού, µε τα αντίστοιχα πορτατίφ στα κοµοδίνα ή απλίκες, αν υπάρχουν παροχές ρεύµατος στα αντίστοιχα σηµεία. Όσο για τον καθρέφτη (τουαλέτα), ο φωτισµός εκεί πρέπει να είναι αρκετός και τοπικός, ούτως ώστε να µπορεί να δίνει τα καλύτερα αποτελέσµατα στο µακιγιάζ µιας γυναίκας.
Σηµείωση µόνο για γυναίκες: Χρησιµοποιήστε λαµπτήρες φθορισµού µε ψυχρό φωτισµό! Κάνει το πρόσωπο άγριο και µπορείτε να βαφτείτε µε λεπτοµέρεια! Έτσι όταν βρεθείτε σε κανονικό περιβάλλον, τα αποτελέσµατα θα είναι εντυπωσιακά.
Κουζίνα
Επειδή εδώ η νοικοκυρά περνά πολλές ώρες, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτόν το χώρο. Τοποθετήστε ένα φωτιστικό άµεσου ή ηµιάµεσου φωτισµού πάνω από το τραπέζι. Επίσης τοποθετήστε διάχυτο φωτισµό φθορισµού κάτω από τα ντουλάπια, για να φωτίζεται επαρκώς ο πάγκος εργασίας-νεροχύτης-κουζίνα, έτσι ώστε να µην δηµιουργούνται θαµβώσεις. Προσθέστε κάτω από τα ντουλάπια λαµπτήρες φθορίου στο µήκος που σας ταιριάζει.
Παιδικό δωµάτιο
∆εν είναι απαραίτητο το έντονο φως σε αυτό το δωµάτιο, γιατί οι ανάγκες του παιδιού είναι πολύ µικρότερες από τις δικές σας. Ο τρόπος µε τον οποίο θα φωτιστεί πρέπει να είναι τέτοιος ώστε να µη δηµιουργείται εκνευρισµός, να διευκολύνεται το διάβασµα και να µη διασπάται η προσοχή από τη µελέτη. Συµπτώµατα κούρασης και εξάντλησης έχουν παρατηρηθεί σε παιδιά που δέχονται υπερβολική ποσότητα φωτισµού. Προτιµήστε φωτιστικά γενικού φωτισµού και οπωσδήποτε πορτατίφ σε σωστές θέσεις, τα οποία φροντίστε, εκτός από καλαίσθητα, να είναι και λειτουργικά για να µην τυφλώνουν. Ο φωτισµός πρέπει να έρχεται από τα πλάγια ή καλύτερα και από πίσω. Η στάθµη φωτισµού δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλή, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν µωρά. ∆εν πρέπει να βρίσκονται στο οπτικό τους πεδίο εκθαµβωτικοί λαµπτήρες που θα τα εκνευρίζουν, µε αποτέλεσµα να µην µπορούν το βράδυ να ηρεµήσουν και να κοιµηθούν.
Χολ
Προτιµήστε ένα φωτιστικό που να συνδυάζεται µε το χώρο µε τον οποίο επικοινωνεί. Μην τοποθετείτε φωτιστικά µε µεγάλη φωτιστική απόδοση. Θυµηθείτε ότι το χολ είναι ένας χώρος που δεν χρειάζεται υπερβολικό φωτισµό.
Μπάνιο
Προτιµήστε φωτιστικά στεγανά ή ηµιστεγανά. Τοποθετήστε απλίκες, σποτ ή και λαµπτήρες φθορισµού µε την κατάλληλη φωτιστική-χρωµατική απόδοση.
Αποθήκη
Οι λεγόµενες αρµατούρες (µπάλες) είναι ιδανικές και οικονοµικές για αυτούς τους χώρους.

www.myworld.gr

Χωρίς κατηγορία

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr