Η Συνέντευξη Τύπου του Π. Μπιτσαξή στην Ξάνθη

30 Απριλίου 201017:54

BITSAXIS_SYNENTEYXI_TYPOU_2Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, στο πλαίσιο της επίσκεψή του στην Ξάνθη ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Μιλώντας στα ΜΜΕ της περιοχής σημείωσε ότι εξελίσσεται μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην Ξάνθη και την Κομοτηνή καθώς τα προβλήματα που αναδεικνύονται αντικατοπτρίζουν απόλυτα την εικόνα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.  «Ο ελληνικός αθλητισμός, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο θα σταθεί όρθιος αλλά θα ανθήσει για την προσπάθειά μας τη στηρίζει ο εξορθολογισμός, η ανάπτυξη της πολιτικής των χρηματοδοτήσεων σε μια καινούρια και απολύτως υγιή βάση, η σύνθλιψη όλων των δομών του πελατειακού κράτους που κυριάρχησαν στην ανάπτυξη του αθλητισμού και διαδικασίες που θα στηρίξουν τον αληθινό αθλητισμό.»

Σύμφωνα με τον Γ.Γ.Α., τα αθλήματα και οι δραστηριότητες έχουν διαχωριστεί σε κατηγορίες που αφορούν στον τρόπο της οικονομικής υποστήριξής τους, ανάλογα με το βαθμό που σε αυτή συμμετέχει το κράτος μέχρι και αυτά που θα πρέπει να στηρίζονται αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Παράλληλα, επεσήμανε την κατάργηση διαφόρων ειδών χρηματοδοτήσεων  σε σωματεία «μαϊμού» ή άλλες κατευθύνσεις που δεν απέδωσαν το παραμικρό στον ελληνικό αθλητισμό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη εκκαθάριση του μητρώου αθλητικών σωματείων που έχει απομακρύνει από τις επιχορηγήσεις αρκετά ανενεργά ή ανύπαρκτα σωματεία.

Εξορθολογισμός δαπανών

Σε ότι αφορά στην καθυστέρηση χρηματοδότησης του σωματειακού αθλητισμού την απέδωσε στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία και στην ανάγκη ελέγχου και επανακαθορισμού της βάσης των επιχορηγήσεων. «Αντιλαμβανόμαστε τα οφειλόμενα των περασμένων ετών, όμως ζούμε σε δύσκολη περίοδο και έχουν την κατανόηση όλων, γιατί η οργάνωση που προσπαθούμε να επιβάλλουμε θα εξοικονομήσει αρκετούς πόρους για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό»

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη εξορθολογισμός των δαπανών της Γ.Γ.Α. ταυτόχρονα με τον περιορισμό περιττών δαπανών χωρίς βάση – όπως οι δημόσιες σχέσεις- Βασικό στόχος είναι να κατευθυνθεί με τον πλέον παραγωγικό ρόλο η κρατική χρηματοδότηση στον αθλητισμό. Όλες οι λεπτομέρειες κάθε επιχορήγησης, σημείωσε ο Γ.Γ.Α δημοσιεύονται στο διαδίκτυο.

Για τη Βία και τις ΠΑΕ

Το ζήτημα της βίας, σε σχέση με τα πρόσφατα μέτρα της Γ.Γ.Α. και τη διακοπή των κρατικών χορηγιών  τέθηκε στον Γενικό Γραμματέα από το XanthiPress.gr με το Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού να αναφέρεται σε 4 βασικές προϋποθέσεις που έχουν τεθεί και εναπόκειται στις ποδοσφαιρικές αρχές να τις εκπληρώσουν μέχρι τη Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ που αναμένεται τον Ιούλιο, διαφορετικά η πολιτεία θα λάβει νέα μέτρα. Οι προϋποθέσεις είναι σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα:

  1. Αυστηροποίηση πειθαρχικού δικαίου ώστε οι ποινές να βρίσκονται σε ευθεία ανταπόκριση με την έκταση των επεισοδίων και να μην είναι «ποινές χάδι».
  2. Καθορισμός πλαισίου οργανωμένης μετακίνησης οπαδών . Παρά το ότι το μέτρο το εφάρμοσαν πρώτες οι ΠΑΕ (σε επιμέρους συμφωνίες μεταξύ τους) και ήταν αποδοτικό, χαρακτηρίζεται από τον Παναγιώτη Μπιτσαξή ως  οριακό σε μια δημοκρατική κοινωνία. Δεν είναι στην αντίληψή του, σημείωσε, «να απαγορεύεις κάποιον να δει την ομάδα του».
  3. «Περιμένουμε σκέψεις της ΕΠΟ για αξιόπιστη αθλητική δικαιοσύνη. Να είναι και να φαίνεται ότι είναι απολύτως αμερόληπτη στην επίλυση των διαφορών που γεννώνται από την αθλητική βία» σημείωσε.
  4. Το ζήτημα της διεξαγωγής των αγώνων δεν μπορεί να γίνεται υπό συνθήκες «Κοσσόβου» και να περνούν στο γήπεδο βεγγαλικά κροτίδες και κάθε είδους αντικείμενο που  μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για σωματική ακεραιότητα.

«Αυτά τα ζήτηματα σε συνδυασμό με ένα λεπτομερές πλαίσιο μέσα από το οποίο θα προκύπτει δυνατότητα αναβολής και διακοπής αγώνα επειδή εξελίσσονται ή αναμένονται να γίνουν επεισόδια κλίμακας, πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου. Αν δεν το θελήσει ή δεν το καταφέρει το ίδιο το ποδόσφαιρο, τότε η πολιτεία οφείλει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.» σημείωσε ο Γ.Γ.Α.

Τέλος σε σχέση με τη διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων τόσο ο Γενικός Γραμματέας όσο και οι συνεργάτες που κλήθηκαν να απαντήσουν επεσήμαναν ότι υπήρξε δραστική περικοπή του προϋπολογισμού – ο οποίος χαρακτηριζόταν  εξωφρενικός – και ενδέχεται να περικοπεί ακόμη περισσότερο στην πορεία. Όμως, στο πλαίσιο της οργανωτικής επάρκειας της χώρας και της αναγνώρισης συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα οι Μεσογειακοί αγώνες θα διεξαχθούν κανονικά στη Λάρισα και το Βόλο, σημείωσε.

BITSAXIS_SYNENTEYXI_TYPOU_1

 

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr