deyax

Νέο Δάνειο 850.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΞ, νέος κύκλος αντιπαραθέσεων.

27 Απριλίου 201014:18

deyaxΤην έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκαλεί η σύναψη νέου δανείου από την ΔΕΥΑΞ που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ.  

Το νέο δάνειο ύψους 850.000 ευρώ, προορίζεται για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής της εταιρίας σε μια σειρά έργων που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα εκτελεστούν σύντομα.

 Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή Σάββας Μελισσόπουλος, που συμμετέχει σε Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ σε ανακοίνωση που εξέδωσε κάνει λόγο μεταξύ άλλων για συνολικά χρέη 11,5 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό που έχει αμφιβσητήσει στο παρελθόν ο Πρόεδρος της εταιρίας Μ. Τσέπελης) ενώ επισημαίνει ότι για τον ίδιο λόγο το 2008 εισπράχθηκε 20 ευρώ επιπλέον σε κάθε λογαριασμό των καταναλωτών, ενώ η έκτακτη εισοφορά διατηρήθηκε το 2009 μειωμένη κατά το ήμισυ, προκειμένου να αποτραπεί νέος δανεισμός.

 Παράλληλα στην ανακοίνωσή του ο σύμβουλος της μειοψηφίας κάνει λόγο για έλλειμμα που αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ από τη χρήση του 2009, παρά το γεγονός ότι υπήρξε η έκτακτη εισφορά και το ειδικό τέλος 80% που κατευθύνεται ακριβώς σε αυτό το σκοπό. Αναλυτικά  η ανακοίνωση του Σάββα Μελισσόπουλου έχει ως εξής:

«Υποθηκεύουν το μέλλον της ΔΕΥΑΞ! Νέο δάνειο ζητά η πλειοψηφία!

Στις 26.04.2010 η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΞ αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΔΣ, να προχωρήσει στη λήψη νέου δανείου ύψους 858.000 ευρώ, με τη γνωστή αιτιολογία ότι, αδυνατεί να καταβάλει η ίδια το ποσό της δικής της συμμετοχής για οκτώ (8) προγραμματισμένα έργα τα οποία είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.
Η ίδια αιτιολογία φιγουράριζε το 2008 όταν ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ και η Δημοτική Αρχή «εμπνεύστηκε» το ετήσιο χαράτσι των 20 ευρώ, η ίδια αιτιολογία και το 2009 για να μονιμοποιήσουν την επιπλέον αυτή εισφορά κάνοντάς την 10 ευρώ με το αναξιόπιστο – όπως περίτρανα αποδεικνύεται πλέον – επιχείρημα  ότι «τα 20 ευρώ θα μας απέτρεπαν από την ανάγκη να ζητήσει η επιχείρηση νέο δάνειο με δυσμενείς όρους»!

Τι συμβαίνει, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε της ΔΕΥΑΞ και δεν φτάνουν τα λεφτά;; Γιατί επιβάλλετε νέο τραπεζικό δανεισμό στους καταναλωτές της ΔΕΥΑΞ; Για να βουλιάξετε τη δημοτική επιχείρηση που ήδη «είναι μέσα» πάνω από 11,5 εκατομμύρια ευρώ;;
Το ξέρουμε ότι σ’ αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσετε με το αναμασημένο «ρεφρέν»: “τι δηλαδή θέλετε, να μην πραγματοποιήσουμε κάποια απαραίτητα έργα χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά προγράμματα εξαιτίας της έλλειψης του ποσού που πρέπει να καταβάλουμε για τη δική μας συμμετοχή;”

Όχι κύριοι! Να προχωρήσετε στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων! Και μάλιστα σας λέμε ότι για κάποια από αυτά καθυστερήσατε πάρα πολύ!

Όμως οφείλατε να είχατε κάνει τον προγραμματισμό σας και να είχατε αποταμιεύσει τα απαιτούμενα ποσά από το ειδικό τέλος 80% που ανελλιπώς πληρώνουμε όλοι οι καταναλωτές χρόνια τώρα για αυτόν ακριβώς το σκοπό! 
Κι όχι να ομολογείτε χωρίς ντροπή ότι ενώ υστερείτε σε έργα ποιοτικής αναβάθμισης και υποδομών ύδρευσης – αποχέτευσης, δεν υπάρχουν στο ταμείο της επιχείρησης τα λεφτά του ειδικού τέλους για να τα καταβάλετε την «ίδια συμμετοχή» των απαιτούμενων αυτών έργων!

Πού, λοιπόν, έχουν πάει τα 11.534.776,63 ευρώ συνολικών ζημιών της ΔΕΥΑΞ – αν δεν έχουν επενδυθεί σε τέτοιας κλίμακας έργα;; Πώς γίνεται να υστερεί η Ξάνθη σε ύδρευση – αποχέτευση με τέτοιο δυσθεώρητο ελλειμματικό στη ΔΕΥΑΞ;; Γιατί το 2009, παρά τις εισπράξεις από το «χαράτσι» και το «80%», η επιχείρηση κατέγραψε ζημίες ύψους 965.967,36 ευρώ;;

Ιδού η διαχείρισή σας!
Ιδού οι «επιτυχίες» σας!
Ιδού η κληρονομιά σας στους Ξανθιώτες!

Τραγική ομολογία σοβαρότατων ελλείψεων σε έργα συγχρόνως με οικονομική διαχείριση που οδηγεί σε χρεοκοπία τη σημαντικότερη επιχείρηση του Δήμου μας με συνέπειες ανυπολόγιστες για το μέλλον του τόπου.” καταλήγει η ανακοίνωση του Σάββα Μελισσόπουλου.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr