Θ.Σκυλακάκης, Ευρωβουλευτής: Αδιέξοδο για το Νέστο με τη Βουλγαρία.

26 Απριλίου 201006:08

skylakakis_xanthiΣτην παραδοχή ότι τα νερά του Νέστου αποτελούν «αγκάθι» στις σχέσεις Ελλάδας Βουλγαρίας αλλά και την επισήμανση ότι υπάρχει αδιέξοδο στις σχετικές συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ των δύο πλευρών , προχώρησε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θόδωρος Σκυλακάκης, σε δήλωσή του στο περιθώριο της παρουσίας του στην Ξάνθη, το περασμένο Σάββατο.

 Ο έλληνας ευρωβουλευτής που είναι επικεφαλής της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση των τελευταίων χρόνων, ερωτηθείς από το XanthiPress.gr για το θέμα του Νέστου, σημείωσε: «Είμαστε σε αδιέξοδο σε ότι αφορά στο Νέστο. Μπορεί το πρόβλημα να μην είναι οξύ σήμερα αλλά θα είναι στο μέλλον, αν οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών επηρεάσουν την ποσότητα των νερών τα επόμενα χρόνια» Παράλληλα επεσήμανε και την ανάγκη ανάλογης συνεργασίας στο θέμα των πλημμυρών όσο όμως και στο θέμα της ποιότητας των υδάτων του Νέστου: «Πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί η διαχείριση η ποιότητα των υδάτων σε αυτή την κοινή λεκάνη απορροής, όπως ο Νέστος, ενώ υπάρχει θεσμοθετημένη ανάγκη συνεργασίας που καθορίζεται από τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.» σημείωσε.

 Πρακτικά το ζήτημα δεν αφορά στο άμεσο μέλλον αλλά τις επόμενες δεκαετίες. Θεωρείται δεδομένο όμως και προαναγγέλλεται ότι στο θέμα των υδάτων του Νέστου θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα, ενώ ήδη τόσο η σχετική συμφωνία, όσο και η καθημερινή πρακτική διαχείρισης του ζητήματος από τη βουλγαρική πλευρά παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από το κοινοτικό δίκαιο και τις σχετικές οδηγίες. Το ζήτημα αναμένεται να επηρεάσει δραματικά τις σχέσεις των δύο χωρών, αν συνυπολογιστεί την τεράστια γεωπολιτική σημασία που προσλαμβάνει η διαχείριση των υδάτων.

 Παράλληλα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε ένα άλλο μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα της περιοχής που είναι η εξόρυξη χρυσού με τη μέθοδο της κυάνωσης, που συζητείται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Βουλγαρία.

 «Χτες (την Παρασκευή) κάναμε μια συζήτηση για ένα ψήφισμα που θα αφορά στην απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με τη χρήση κυανίου. Μίλησα στην ολομέλεια για το θέμα αυτό και παρόλο που η Επιτροπή απάντησε αρνητικά, η γνώμη μου είναι ότι τελικά θα ψηφιστεί. Προέκυψε ότι δεν ακολουθούν όλοι τις ίδιες πρακτικές, όπως π.χ. η διαφοροποίηση της φιλανδικής τεχνολογίας, όμως όλο αυτό το θέμα για την προσβολή του περιβάλλοντος από την εξόρυξη χρυσού είναι πολύ μεγάλο θέμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  πρέπει να ασχοληθεί πολύ περισσότερο πλέον.» Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη ν διασφαλίζεται με δέσμευση χρηματικής εγγύησης το ενδεχόμενο ατυχήματος κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λειτουργία των ορυχείων χρυσού.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr