antampoufis_nikos

Να αλλάξει το μνημείο της επταετίας ζητά ο Ν. Ανταμπούφης.

21 Απριλίου 201007:44

antampoufis_nikosΤη συνεδρίαση που γίνεται κατά  την επέτειο της επιβολής της επτάχρονης δικτατορίας επέλεξε ο Νίκος Ανταμπούφης προκειμένου να θέσει το θέμα του μνημείου πεσόντων που βρίσκεται στην οδό Μπένη (στο τέρμα της Τσιμισκή)

και έχει ανεγερθεί επί χούντας παρουσιάζοντας μια μονόπλευρη εκδοχή του απελευθερωτικού αγώνα κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με το κλίμα εκείνης της εποχής. Ο συνδυασμός «Πολίτες για την Ξάνθη» που έχει θέσει στο παρελθόν αρκετά τέτοια ζητήματα -όπως αυτό των προτομών των νεκρών του εμφυλίου που βρίσκονται, πλέον, λίγω παραπάνω- ζητά από το Δημοτικό Συμβούλιο να αφαιρέσει ένα τέτοιο σύμβολο διχασμού, να προσαρμόσει τις μνήμες στη σύγχρονη πραγματικότητα και να φροντίσει για την ύπαρξη ενός ενιαίου μνημείο που θα αποδίδει τιμή σε όλους ανεξαιρέτως τους πεσόντες χωρίς αποκλεισμούς. Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η  τακτική συνεδρίαση (21-4-10) του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης συμπίπτει χρονικά με τη μαύρη επέτειο της επιβολής της επτάχρονης δικτατορίας στην πατρίδα μας. Η κατάλυση της Δημοκρατίας τον Απρίλη του 1967 προκάλεσε συμφορές στη χώρα και το λαό μας, των οποίων οι συνέπειες φτάνουν μέχρι τις μέρες μας. Η τραγική κατάληξη ήταν η τουρκική εισβολή στην Κύπρο και η μέχρι σήμερα κατοχή μέρους της.

Πιστεύουμε ότι σήμερα, πέρα από τη διακήρυξη της θέλησής μας για τη Δημοκρατία, είναι απαραίτητη η καθημερινή εξάσκηση της σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής των πολιτών. Σήμερα η πρωτοφανής επίθεση στις κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολίτευσης, η ανεργία και η απαξίωση του κόσμου της εργασίας απειλούν την κοινωνική συνοχή και στρώνουν το έδαφος στις αναδυόμενες ρατσιστικές και φασιστικές πρακτικές. Πιστεύουμε ότι  η εμβάθυνση στη λειτουργία της Δημοκρατίας, ο σεβασμός στους θεσμούς της και η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι ουσιαστικός παράγοντας ανάπτυξης και προόδου για το λαό μας.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο απευθύνουμε πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες της Ξάνθης. Είναι καιρός να εξαλείψουμε από την πόλη μας τα τελευταία δείγματα μιας εποχής που δίχασε και προκάλεσε μόνο συμφορές. Είναι καιρός το μνημείο που βρίσκεται στην οδό  Κ. Μπένη να πάψει να υπάρχει στην τωρινή του μορφή. Θέλουμε η ενοποίηση των χώρων στην πλατεία Δημοκρατίας να ενώσει την πόλη και να μη συνδέει τους χώρους με ανδριάντες  απομεινάρια μιας εποχής που όλα ορίζονταν με όρους νικητών και νικημένων.

Το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να κάνει κάτι απλό. Δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν. Απλά επιβάλλεται να αντιστοιχίσει τα σύμβολα της πόλης μας στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα. Είναι ανάγκη ο χώρος της καινούριας πλατείας, γύρω από το νέο Δημαρχείο του Δήμου Ξάνθης να βλέπει προς το μέλλον και να εκφράζει την Ξάνθη του εικοστού πρώτου αιώνα γυρίζοντας την πλάτη στην επιλεκτική ανάγνωση της ιστορίας. Είναι καιρός να διαμορφώσει ο Δήμος της Ξάνθης ένα χώρο και ένα μνημείο όπου θα μνημονεύονται όλοι εκείνοι που έπεσαν, χωρίς κανένα αποκλεισμό αλλά με σεβασμό στους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία.»

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr