Ιρλανδέζικη τάρτα με κρεμμύδια και τυρί

23 Απριλίου 201022:00

irishtart_finalΜια χορταστική τάρτα από την επαρχία της Ιρλανδίας.

Εκεί συνήθως τη φτιάχνουν με ένα τυρί που το λένε Blarney το οποίο είναι μέτριας μαλακότητας, κίτρινο με βουτυράτη γεύση. Εμείς το φτιάχνουμε με έμενταλ και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό.

Συστατικά συνταγής

Για τη βάση της τάρτας

  • 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι αλάτι
  • ½ φλιτζάνι κρύο βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • ¼ φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
  • 1 κρόκος αυγού

Για τη γέμιση

  • ¼ του φλιτζανιού βούτυρο
  • 1 κιλό κρεμμύδια
  • 3 κρόκοι αυγών
  • 1 αυγό
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο 
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο έμενταλ
  • 1 φλιτζάνι μπύρα stout π. χ. μαύρη Ιρλανδέζικη μπύρα

Οδηγίες συνταγής

Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι και το αλάτι.

Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.

Αναμειγνύουμε την κρέμα με τον κρόκο και τα ρίχνουμε στο αλεύρι. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά, φτιάχνουμε το ζυμάρι μας μπάλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180º C. Ανοίγουμε φύλλο για ταψάκι τάρτας με αποσπώμενη βάση και το στρώνουμε φτιάχνοντας τα χαρακτηριστικά τοιχώματα.
Στρώνουμε τη βάση με αλουμινόχαρτο, πάνω στο οποίο βάζουμε ξερά φασόλια (για να μη φουσκώσει) και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Βγάζουμε τη βάση και αφαιρούμε τα φασόλια και το αλουμινόχαρτο. Ξαναβάζουμε τη ζύμη στο φούρνο και συνεχίζουμε να ψήνουμε μέχρι να ροδίσει. Αν κάνει φουσκάλες τις τρυπάμε με ένα πιρούνι. Μόλις είναι έτοιμη τη βγάζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη γέμιση
Σ’ ένα τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά και γλυκά για περίπου 45 λεπτά. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Ξαναζεσταίνουμε το φούρνο στους 180º C. Σ’ ένα μέτριο μπολ αναμειγνύουμε τη μπύρα, το αυγό και τους κρόκους. Αλατίζουμε και τρίβουμε το μοσχοκάρυδο. Βάζουμε τα κρεμ μύδια στη βάση της τάρτας, από πάνω ρίχνουμε το τυρί και στο τέλος απλώνουμε το μείγμα της μπύρας. Ψήνουμε μέχρι να κάνει κρούστα για περίπου 45 λεπτά και τη σερβίρουμε σε θερμοκρασία δωματίου.

  • Διάρκεια: περίπου 2 ώρες

www.lovecooking.gr

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr