kalikratis_google_earth

Που καταλήγει ο Καλλικράτης για την Ξάνθη. Πως τον υποδέχονται.

14 Απριλίου 201021:11

kalikratis_google_earthΟι ενστάσεις των Δήμων, όπως συμβαίνει στα Άβδηρα,  που θίγονται από τις συνενώσεις του Καλλικράτη, είναι η πρόγευση για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκαλέσουν οι αλλαγές με βάση τη διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, όμως,  οι αντιδράσεις επιβεβαιώνουν εμμέσως και την τελική μορφή που αναμένεται να έχει το σχέδιο για το Νομό Ξάνθης και που αντιστοιχεί σχεδόν απόλυτα με τις προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος.

Η τελική εικόνα του σχεδίου

Δεδομένη είναι η ύπαρξη 4 Δήμων στο σημερινό Νομό Ξάνθης, μετά τον Καλλικράτη. Δεδομένη είναι επίσης και η συνένωση του Δήμου Σταυρούπολης με αυτόν της Ξάνθης, η συνένωση όλων των κοινοτήτων της ορεινής με το Δήμο Μύκης και η συνένωση του Δήμου Αβδήρων με αυτό του Δήμου Βιστωνίδας – τουλάχιστον- με την ιστορική ονομασία του παραλιακού Δήμου και πρωτεύουσα τη Γενησέα.

Το μόνο στοιχείο που δεν ήταν σαφές εξαρχής ήταν η διατήρηση του Δήμου Τοπείρου αυτόνομου με τα σημερινά του όρια, κάτι που τις τελευταίες μέρες γίνεται όλο και περισσότερο πιθανό. Η περίπτωση συνένωσης του Δήμου Σταυρούπολης με τους όμορους Δήμους Νευροκοπίου και Ορεινού συζητήθηκε από τους Δημάρχους, αλλά δεν προχώρησε. Η αιτία είναι οι δύο διαχωριστικές γραμμές που έχουν τεθεί εξαρχής από το Υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν στην αυστηρή διατήρηση των γεωγραφικών ορίων των σημερινών Δήμων που συνενώνονται αυτούσιοι καθώς επίσης και στην άρνηση συνένωσης Δήμων που προέρχονται από διαφορετικούς Νόμους.

Το Υπουργείο Εσωτερικών είναι σαφές, ότι παράλληλα με την προβλεπόμενη κατάργηση των Νομαρχιών, δεν επιθυμεί την περαιτέρω αλλοίωση της εικόνας των σημερινών κοινωνιών , συνενώνοντας Δήμους από διαφορετικούς Νομούς.

Οι υποψηφιότητες που αναμένονται:
Με βάση αυτό το τοπίο, η δυσαρέσκεια εκδηλώνεται μέχρι στιγμής στα Άβδηρα που χάνουν την έδρα του Δήμου και τη Σταυρούπολη που συνενώνεται με ένα Δήμο αισθητά μακρύτερα, ενώ υπήρξαν φωνές εναντίον της διατήρησης της αυτονομίας του Δήμου Τοπείρου, στην οποία κάποιοι αποδίδουν κομματικές σκοπιμότητες. Πάντως με τη διαφαινόμενη εικόνα το ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο ότι θα να έχει ως υποψήφιους το Στέλιο Χατζηευαγγέλου στο Δήμο Τοπείρου και το Βασίλη Τσολακίδη στο Δήμο Αβδήρων με αρκετές πιθανότητες υπέρ τους. Δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη οι σαφείς προθέσεις της Δημάρχου Αβδήρων Εύας Τσακίρη και αυτό θα γίνει σίγουρα μετά την οριστική ανακοίνωση του σχεδίου ενώ η Νέα Δημοκρατία στον Τόπειρο εμφανίζει τη γνωστή εικόνα διάλυσης που υπάρχει από συστάσεως του Δήμου.

Στο Δήμο Ξάνθης αναμένεται να μετακινηθούν αρκετοί Σύμβουλοι του Δήμου Σταυρούπολης αλλά και νυν Νομαρχιακοί Σύμβουλοι στο συνδυασμό της πλειοψηφίας και ίσως υπάρξει και συνωστισμός προκειμένου να στεγάσουν με ασφάλεια τα πολιτικά τους όνειρα όσοι δεν διακινδυνεύουν τις Περιφερειακές Εκλογές. Αντίστοιχα θα εμπλουτιστεί και ο συνδυασμός του Χ. Πούλιου αλλά τόσο στο σημερινό Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και στο Δήμο Σταυρούπολης τα εκλεγμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα όρια του νέου Δήμου, είναι περιορισμένα σε αριθμό.

Τις επόμενες μέρες στο XanthiPress.gr

Στη συνέχεια του αφιερώματος για το Σχέδιο Καλλικράτης: Oι αντιδράσεις των νυν αλλά και των υποψήφιων Δημάρχων για όσο φαίνεται ότι προβλέπει το σχέδιο. Πως αναμένουν τους νέους Δήμου οι αυτοδιοικητικοί της Ξάνθης. Τι ρόλο θα παίξει η νέα ηγεσία στις επιλογές της Νέας Δημοκρατίας και ποιο είναι το «μεγάλο κόλπο» που ευελπιστεί να κάνει το ΠΑΣΟΚ στις τοπικές εκλογές και ποιος ο ρόλος του Σ. Ξυνίδη. Πόσο ξεκάθαρο είναι το τοπίο για την Περιφέρεια.

Αρθρογράφος

mm
Τμήμα Ειδήσεων Hellas Press Media
Η Hellas Press Media είναι το πρώτο ενημερωτικό Δίκτυο που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Αν θέλετε να ενταχθείτε στο Δίκτυο επικοινωνήστε στο info@hellaspressmedia.gr